Archív

IN MEMORIAM – Juraj Zdycha

Juraj Zdycha, rozhlasový spevák a vyše dvoch desaťročí aj člen cirkevného spevokolu v Kovačici, sa už, žiaľ, dvakrát modlí v nebesách. Pred desaťročím ešte hovoril: „Kto spieva cirkevné piesne, ten sa dvakrát modlí." Spieval od malička a spieval veľmi rád. Mal krásny hlas a špecifický prednes. Pochádzal z hudobnej rodiny, jeho matka Katarína rod. Marková, bola chýrečná speváčka zo známej hudobnej rodiny Markovcov. Matkin otec a starý otec Juraja Zdychu, bol v mladosti s bratmi na zárobkoch v Amerike a keďže všetci boli dobrí hudobníci a poznali i noty, v Amerike si našli prácu v orchestri a nahrali na platne aj nejaké skladby. Po návrate do Kovačice starý otec popri remeselníctve spieval a hrával aj na svadbách. Povedal to v októbri 1991 v rozhovore s Kvetoslavou Benkovou, po svojej prvej účasti na nejakom festivale, Juraj Zdycha a po prvej rozhlasovej nahrávke, v hudobnej relácii Novosadského rozhlasu: https://www.youtube.com/watch?v=gYA7VWwy1Ks. Hudobná redaktorka Kvetoslava Benková v uvedenej relácii predstavujúc hosťa povedala, že Juraj Zdycha spieva autentické piesne a má svojrázny štýl, s akým sa mohlo pochváliť len niekoľko našich spevákov.

Juraj Zdycha umrel mesiac pred svojimi deväťdesiatinami, 26. januára 2022 a pochovaný bol 28. januára na kovačickom cintoríne.

 

IN MEMORIAM – Juraj Zdycha

 

Juraj Zdycha ml. sa narodil 23. februára 1932. roku v Kovačici. Bol známy kovačický spevák slovenských ľudových piesní. Prvé verejné vystúpenie mal po skončení základnej školy. Počas dlhoročnej speváckej kariéry nahral viac ako 20 piesní v štúdiu Novosadského rozhlasu. Jeho 9 piesní sú zaradené aj do zbierky slovenských ľudových piesní z Kovačice a Padiny Keď si ja zaspievam. Vystupoval po celej Juhoslávii, ako i v záhraničí. V rodisku pracoval ako súkromný krajčír a potom ako strojník v kovačickom cukrovare. Rád spieval aj na dôchodku. Bol členom cirkevného spevokolu a dlhoročný presbyter v slovenskom evanjelickom a.v. cirkevnom zbore v Kovačici. Uvádza kovačická RTV OK : https://www.rtvok.com/index.php/slovacki/spravy

Juraj Zdycha stopy zanechal aj v kovačickej divadelnej odbočke a tiež vo folklórnej. Aj keď v lokálnom prostredí od mladi vystupoval aj ako sólový spevák, širšiemu publiku sa predstavil už v zrelom veku. Prvýkrát sa totiž zúčastnil na hudobnom festivale keď mu už šediny zdobili hlavu. Známu pieseň Poskoč frajerôčka spieval keď mal 59 rokov na festivale lyrických skladieb v roku 1991, na jubilejnom XX. ročníku Súťaže o slovenskú hudobnú tvorbu Selenča - Petrovec.

 

 

 

 

Česť jeho pamiatke!

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články