Archív

Ocenenie M. Demákovi a rozlúčka veľvyslanca M. Babića

Veľvyslanec Srbska v Bratislave J.E. Momčilo Babić končí zajtra 4. februára svoj diplomatický mandát na Slovensku a jednou z jeho posledných oficiálnych aktivít bolo odovzdávanie Plakety za životné dielo nášmu významnému básnikovi a prekladateľovi Miroslavovi Demákovi. Toto vysoké ocenenie mu udelil Zväz spisovateľov Srbska a ceremoniál odovzdávania ceny sa konal na Veľvyslanectve Srbskej republiky v Bratislave. Veľvyslanec Babić pripomenul, že je M. Demák veľmi významný umelecký tvorca, ktorému sa darí jedinečným a tvorivým spôsobom prepájať literárne diela Srbska a Slovenska. Prispieva tak k lepšiemu porozumeniu, poznaniu a spojeniu dvoch národov. Viac TU: http://bratislava.mfa.gov.rs/cir/newstext.php?subaction=showfull&id=1643710857&ucat=106&template=HeadlinesCir&#disqus_thread

 

Ocenenie M. Demákovi a rozlúčka veľvyslanca M. Babića

 

Ocenenie M. Demákovi a rozlúčka veľvyslanca M. Babića

 

Rastislav Popović, tlmočník Veľvyslanectva Srbskej republiky v Slovenskej republike toto stretnutie nazval "Symbolickou rozlúčkou". Jeho text zverejňujeme v úplnom znení:

Prof. Dr. Momčilo Babić, mimoriadny a splnomocnený veľvyslanec Srbskej republiky v Slovenskej republike opúšťa Bratislavu 4. februára a odchádza na významný diplomatický post ako nastupujúci srbský veľvyslanec v Moskve. Nakoľko momentálna pandemická situácia neumožňuje častejšie sa stretať s väčším počtom ľudí, jeho excelencia Momčilo Babić sa, okrem svojich protokolárnych povinností, rozhodol rozlúčiť so Slovenskom aj symbolicky. Pán veľvyslanec sa stal povestným tým, že sa slovenčinu učil recitovaním slovenskej poézie a tak si na svoju rozlúčku pozval jedného spisovateľa – Miroslava Demáka. K nemu si prizval iba Doc. MUDr. Mojmíra Vrlíka, honorárneho konzula Srbskej republiky v Slovenskej republike so sídlom v Martine, Nenada Adžemovića, prvého tajomníka Veľvyslanectva Srbskej republiky v Slovenskej republike a Rastislava Popovića, tlmočníka Veľvyslanectva Srbskej republiky v Slovenskej republike.

Miroslav Demák, ako prvý podpredseda a druhý v poradí predseda Spolku Svetozara Miletića, ktorého pokračovateľom je dnešný Spolok Srbov na Slovensku, ale aj ako predseda Združenia Pazovčanov žijúcich na Slovensku, často sám organizoval akcie v priestoroch veľvyslanectva Srbska. Tentoraz ho excelencia Momčilo Babić pozval, aby prevzal Plaketu za životné dielo, ktorou tohto básnika, prozaika, prekladateľa a vydavateľa poctilo Združenie spisovateľov Srbska. Veľvyslanec Babić pred odovzdaním, v písanom prejave, ktorý prečítal v slovenčine, spomenul bohaté dielo tohto autora, narodeného v Starej Pazove. Vyzdvihol, že Medailu podpísal jeden z najvýznamnejších srbských spisovateľov dneška Milovan Vitezović.

Nakoniec Miroslavovi Demákovi osobne poďakoval za to, že pred výročím Pavla Országha Hviezdoslava preložil jeden z jeho Krvavých sonetov. Bol to prvý preklad z Krvavých sonetov do srbčiny, takže na diplomatickom večierku, na ktorom veľvyslanci v Slovenskej republike čítali preklady Krvavých sonetov v jazyku svojich krajín, Momčilo Babić mohol Hviezdoslava predniesť v srbčine.

Nastupujúci srbský veľvyslanec v Moskve Prof. Dr. Momčilo Babić prisľúbil, že vždy keď bude na niekoľko dní prichádzať do Belehradu, pozve niekoho zo slovenských spisovateľov, aby spoločne vystúpili na literárnom večierku v Belehrade, alebo aj v niektorom meste, v ktorom žijú Slováci v Srbsku. Miroslava Demáka vyzval, aby sa mu na takých akciách osobne pripojil. (Rastislav Popović)

Miroslav DEMÁK (1948) – básnik, prozaik, dramatik, prekladateľ, novinár a vydavateľ.

Po absolvovaní gymnázia v Starej Pazove (1967) sa zapísal na fakultu politických vied univerzity v Belehrade, odkiaľ prestúpil na Filozofickú fakultu UK v Bratislave, ktorú ukončil r. 1972. Pôsobil ako novinár v týždenníku Hlas ľudu, bol redaktorom časopisov Nový život a Pionieri (neskoršie Zornička), knižných vydaní vo vydavateľstve Obzor v Novom Sade, od r. 1993 žije v Bratislave a venuje sa vydavateľskej činnosti. Napísal zbierky básní Z otvorenej dlane (1974), Zverokruh (1977), zbierky poviedok Švédske domky (1980), Kráľom bude ten, ktorý sa vráti (2001). Prevažne rozprávkové motívy sú obsahom jeho básnickej, prozaickej i dramatickej tvorby pre deti (O troch umelcoch, 1977; Trojhlavý drak Štefan, 1979; Tchorí chór, 1985; Traja umelci a drak Samuel, 1986; Husle, 1993 a i.). Zostavil antológiu dolnozemskej slov. literárnej spisby pre deti Je to? (1997), vydal dva výbery zo slovenskej vojvodinskej poézie pre deti: Ľahko lietať, keď máš krídla (1986), Kúpim bonbón ako vráta (1994), spoluautor antológie Herbarium pannoniensis (2000), prekladá zo srbčiny, slovinčiny, macedónčiny, rusínčiny a nemčiny (https://www.litcentrum.sk/autor/miroslav-demak/zivotopis-autora)

 

kp

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články