Archív

Delegácia Archívu Vojvodiny navštívila SR

V týchto dňoch delegácia Archívu Vojvodiny z Nového Sadu: Dr. Nebojša Kuzmanović, riaditeľ, Kristijan Obšust, zástupca riaditeľa a Vladimír Mučibabić, operátor digitalizácie a fotograf, absolvovala niekoľko stretnutí s vysokými predstaviteľmi kultúrneho a politického života Slovenskej republiky, tiež s predstaviteľmi občianskeho sektora. V piatok 18.2.2022 na pozvanie predstaviteľov rezortu obrany SR sa hostia z Vojvodiny stretli v Bratislave so slovenským ministra obrany Jaroslavom Naďom.

 

Kristijan Obšust, Jaroslav Naď, Nebojša Kuzmanović (Foto Archív Vojvodiny)

 

Kristijan Obšust, Jaroslav Naď, Nebojša Kuzmanović (Foto Archív Vojvodiny)

 

Ministrovi Naďovi predstavili projekt a základné aktivity Archívu Vojvodiny v uplynulých troch rokoch späté s prezentáciou rôznych aspektov života a kultúry slovenskej národnostnej menšiny žijúcej v Srbsku. Kuzmanović oboznámil ministra Naďa s archívnymi dokumentmi o utrpení Slovákov z územia Báčky v 2. svetovej vojne a o postavení pomníka slovenskému básnikovi Adolfovi Svätoplukovi Oswaldovi, ktorý ako dobrovoľník padol v srbskej armáde v roku 1876 pri Sriemskej Rači. Počas návštevy boli ministrovi odovzdané aj knihy, ktoré vyšli v rámci edičnej činnosti archívu.

Zástupcovia archívu v sobotu 19.2. pobudli v Uhrovci, rodisku Ľudovíta Štúra, kde sa dohodli so „Spolkom slovenských velikánov" na spolupráci a realizácii archívnych výstav v galerijných priestoroch tohto spolku. Pri tejto príležitosti v Uhrovci, rodnom dome Ľudovíta Štúra a Alexandra Dubčeka riaditeľovi Archívu Vojvodiny N. Kuzmanovićovi udelili Zlatú medailu Alexandra Dubčeka. Ocenenie mu odovzdal predseda Združenia slovenských velikánov Dr. Jozef Škulteti.

Počas návštevy Slovenska riaditeľ Kuzmanović so svojimi spolupracovníkmi navštívil srbský pamätník z 1. svetovej vojny na cintoríne v Bratislave v Petržalke-Kopčanoch, kde bolo pochovaných 51 vojakov z Kráľovstva Srbov, Chorvátov a Slovincov. Navštívili aj mauzóleum SHS v Trenčíne, kde sú uložené telesné pozostatky 172 osôb z územia Kráľovstva Srbov, Chorvátov a Slovincov.

 

Delegácia Archívu Vojvodiny navštívila SR

 

V Trenčíne delegácia navštívila aj Srbskú pravoslávnu cirkev a na záver návštevy sa zastavili na cintoríne Veľký Meder, kde bolo pochovaných vyše 6000 Srbov z Čiernej Hory a stredného Srbska. Stretnutie s predsedom Zväzu Srbov na Slovensku Stanom Ribičom sa uskutočnilo 20. februára v Trnave. V rámci konštruktívneho rozhovoru boli konkretizované programy na rok 2022, ktoré sa vzťahujú na prehlbovanie kultúrnej spolupráce a propagáciu srbskej kultúry v SR.

Počas tejto návštevy sa na pozvanie poradkyne predsedu vlády SR Ivety Galabovej v slávnostnej sieni vlády SR uskutočnila propagácia základnej a projektovej činnosti Archívu Vojvodiny.

 

Delegácia Archívu Vojvodiny navštívila SR

 

V rámci prezentácie činnosti Archívu sa uskutočnilo pracovné stretnutie, na ktorom sa zúčastnila delegácia Archívu Vojvodiny a prvá poradkyňa predsedu vlády Iveta Galabová, predseda Matice slovenskej Marián Gešper, predstavitelia Ústavu pamäti národa z Bratislavy, ako aj niektorí poslanci NR SR. Na stretnutí boli prediskutované a konkretizované možnosti budúcej spolupráce Archívu Vojvodiny a kultúrnych inštitúcií v SR. V ten istý deň sa v Bratislave uskutočnilo stretnutie s riaditeľom Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí Mgr. Milanom Jánom Pilipom. Na záver tejto návštevy delegácia Vojvodinského archívu absolvovala pracovné stretnutie s riaditeľom Múzea židovských kultúr v Bratislave Dr. Michalom Vanekom.

Zdroj: https://gradskeinfo.rs/ministar-odbrane-slovacke-za-nas-je-kosovo-deo-srbije-20-02-2022/?fbclid=IwAR1RMk1AUgxq-MTS2iRy4mJJYrGc6MleJwjX4PV-vRBWShZlrikj9cS1YkA

 

kp

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články