Archív

15. Selenčské sláviky – medzinárodné

Na prehliadke Selenčské sláviky 2022, ktorá prebiehala v piatok 25. a v nedeľu 27. februára, svoje spevácke a hudobné vlohy predviedlo 60 malých sólistov za sprievodu 30-členného orchestra. Krojovaní účastníci oba dni smelo vychádzali na javisko pred početné obecenstvo, a to je vlastne aj hlavným cieľom tohto nesúťažného festivalu: od malých nôh priprávať nádejných interpretov na verejný prednes a upevniť a prehĺbiť láska k ľudovému spevu a kroju. Tentoraz sa ale v prednese vyskúšali nielen "selenčské sláviky", lež aj malí interpreti zo Slovenska (Zvolen), Maďarska (Veňarec), Aradáča, Nového Sadu, Hložian, Lalite a Báču. Keďže je toto podujatie nielen sviatkom slovenskej ľudovej piesne, ale aj ľudového kroja, všetci speváci vystupovali v hrdých krojoch. Orchestrom dirigoval doktor hudobnej pedagogiky Juraj Súdi, ktorý zároveň mal na starosti aj úpravu piesní a nacvičovanie spevákov, v čom mu roky pomáha aj syn Juraj, kým manželka Renata pripravuje konferencierov.

 

Foto: Selenčské sláviky

 

Foto: Selenčské sláviky

 

Foto: Selenčské sláviky

 

Aj keď je toto už XV. festivalový ročník, Selenčské sláviky v tomto roku zneli vskutku 13.-krát. Prvé dva ročníky odzneli totiž pod názvom Detský kľúčik a ich organizátorom bol Kultúrno umelecký spolok Jána Kollára zo Selenče. Keďže festival máva veľký počet účastníkov, rozdelený býva na dve časti. Na prvom koncerte vystupujú deti mladšieho veku a na druhom sa predstavujú žiaci vyšších ročníkov základnej školy a mládežníci. Sprevádza ich žiacky Orchestrík, pôsobiaci pri Základnej škole Jána Kollára a orchester Komorného zboru Zvony.

Selenčské sláviky sú jedným z málopočetných našich podujatí, ktoré si zachovali kontinuitu živého výstupu aj v období pandémie. Ibaže, vlani malo menej účinkujúcich a namiesto tradičného februárového termínu, prebiehalo začiatkom júna. Na dvoch vlaňajších koncertoch vystúpilo v Dome kultúry v Selenči 47 malých sólistov, kým predvlani ich bolo až 65.

Festival je výsledkom spoločného úsilia nielen organizátorov, ale i rodičov, početných sponzorov ba i celej Selenče a Obce Báč. Oba koncertné večierky sa aj tohto roku mohli sledovať v priamom prenose na facebooku, kde mali vyše tisíc tristo pozretí.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články