Archív

Ministerka Gojkovićová v Kovačici

V cykle 2023-2024 by sa Slovenské insitné maliarstvo v Srbsku malo nominovať na zápis na Reprezentatívny zoznam nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO. Prípravy na tento významný krok pre Slovákov v Srbsku sú v plnom prúde, o čom svedčí aj včerajšia návšteva podpredsedníčky vlády a ministerky kultúry a informovania Srbska Maje Gojkovićovej Kovačice. Navštívila Galériu insitného umenia, kde sa stretla s riaditeľkou Annou Žolnajovou Barcovou a Galériu Babka, kde hovorila s jej majiteľom Pavlom Babkom. Spolubesedníci ministerku informovali o prípravách podkladov pre nomináciu na zoznam UNESCO. Témou rozhovorov s Pavlom Babkom bola tiež aj výstava v Paríži, ktorú Galéria Babka v spolupráci s Ministerstvom kultúry a informovania Srbska usporiada v dňoch 14. marca až 2. apríla 2022.

 

Foto: Ministerstvo kultúry a informovania

 

Foto: Ministerstvo kultúry a informovania

 

Foto: Ministerstvo kultúry a informovania

 

Foto: Ministerstvo kultúry a informovania

 

Ministerka Gojkovićová v Kovačici

 

Ministerstvo kultúry a informovania Srbska na svojej facebookovej stránke informuje o ministerkinej návšteve Galérie insitného umenia a Galérie Babka v Kovačici, kde uvádza, že rozhovor s Pavlom Babkom bol zameraný na plány propagácie insitného umenia a prípravu podkladov pre jeho nomináciu, ktorá by sa mala zrealizovať v cykle rokov 2023-2024.

Vlani v septembri Ministerstvo kultúry Srbska podalo na UNESCO žiadosť o nomináciu slivovice do reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva ľudstva. Slivovica by mala byť zaradená do zoznamu ako prvok spoločenskej praxe a vedomostí súvisiacich s prípravou a používaním tradičného slivkového nápoja. Nehmotné dedičstvo nie je len ten konečný produkt, ale celý proces, všetky znalosti a zručnosti zahrnuté v procese vytvárania konečného produktu, ako aj v procese prenosu týchto znalostí. Vlani v júni bolo Srbsku oznámené, že nominácia, ktorá zahŕňa zvyky súvisiace s prípravou a konzumáciou slivovice, bola prijatá. Prijatie nominácie neznamená však automaticky jej zapísanie do zoznamu. Až po dôkladnej analýze a vyhodnotení návrhu bude konečné rozhodnutie UNESCO oznámené koncom roka 2022.

Po prijatí nominácie na slivovicu sa plánuje kandidatúra Slovenského insitného maliarstva v Srbsku. O tom ministerka Gojkovićová informovala predstaviteľov oboch galérií.
V prípravách na podanie kandidatúry sa informovala o dielach kovačických a padinských insitných maliarov vystavených v Galérii Babka a v Galérii insitného umenia v Kovačici, ktorá má fond 821 obrazov. V nej sú aj stále expozície dvoch najvýznamnejších predstaviteľov tzv. „Kovačickej insitnej školy": Martina Jonáša a Zuzany Chalupovej a patričná úcta patrí aj Jánovi Kňazovicovi, Martinovi Paluškovi, Jánovi Sokolovi a ďalším.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články