Archív

Kanadský Slovák 80-ročný

„S božou a vašou pomocou!" odznelo v ústrednej správe Kanadskej slovenskej ligy (KSL) 5. marca 1942 pri príležitosti vydania prvého čísla novín slovenskej menšiny v Kanade – Kanadský Slovák. Začiatkom marca si slovenská spoločnosť doma i v zahraničí pripomenula 80. výročie nepretržitého vydávania tohto posledného slovenského periodika v Kanade.

 

Titulná stránka aktuálneho vydania Kanadský Slovák. Zdroj: web

 

Titulná stránka aktuálneho vydania Kanadský Slovák. Zdroj: web

 

Prvý tlačový výbor Kanadského Slováka v Montreale, 1942. Zdroj: Knižnica KM MS, Imrich Stolárik: Kanadská slovenská liga 35. ročná

 

Prvý tlačový výbor Kanadského Slováka v Montreale, 1942. Zdroj: Knižnica KM MS, Imrich Stolárik: Kanadská slovenská liga 35. ročná

 

Venovanie 23. zboru KLS vo Wellande v knihe Kanadská slovenská liga 35. ročná pri návšteve delegácie Matice slovenskej v Kanade v roku 1969. Zdroj: Knižnica KM MS

 

Venovanie 23. zboru KLS vo Wellande v knihe Kanadská slovenská liga 35. ročná pri návšteve delegácie Matice slovenskej v Kanade v roku 1969. Zdroj: Knižnica KM MS

 

Časopis vznikol z požiadaviek a potrieb členov KSL, s úmyslom „utvrdzovať ľud slovenský v národnom a kresťanskom duchu; hájiť práva robotného ľudu; spojiť slovenské organizácie, vyháňať nepoctivosť; pestovať bratskú lásku a svornosť". Potreba Ligy vlastniť a vydávať oficiálny tlačový orgán sa zrodila už na jej prvom kongrese. Proces vzniku periodika uchýlili polemiky a nezhody členov Ligy s redaktormi vtedajšieho slovenského periodika v Kanade Bratstvo a následný odchod jeho redaktora Štefana Hrehu. Po neúspešných rokovaniach Ligy s redakciou Bratstva sa žiadosť vzniku samostatného periodika dostala na V. kongres Ligy (konaný 10. novembra 1941), kde bola väčšinovo podporená. Prvým predsedom tlačového výboru sa stal Pavol Blaho. Dňa 24. novembra 1941 uskutočnil prvú pracovnú schôdzu vo svojom dome, kde bol menovaný pracovný a dozorný výbor. Jeho úlohou bolo myšlienku vzniku tlačového orgánu Ligy zhmotniť a uviesť časopis do života. Ako redaktor periodika bol pracovným výborom oslovený Štefan Hreha (*1918, Vranov nad Topľou ̶ 2015, Montreal), ktorý túto ponuku prijal. Po určení názvu časopisu ho výbor oficiálne zaregistroval, určil jeho periodicitu (najprv vychádzal každý druhý týždeň na 10 stranách, neskôr každý týždeň na 8 stranách) a bola vybratá tlačiareň Verdun Printing (tu sa časopis tlačil do apríla 1948).

Finančne časopis ukotvili členovia tlačového výboru a zbory Kanadskej slovenskej ligy v Toronte a Montreale. Ako miesto vydávania časopisu sa učil Montreal, odkiaľ pochádzal predseda tlačového výboru Pavol Blaho. Neskôr Kanadský Slovák zápasil s predajom a nákupom vlastných tlačiarní (Winnipeg, neskôr Toronto).

Noviny sa rodili komplikovane (pôvodne mali vyjsť už v roku 1941, no kvôli vojne sa prvé číslo posunulo o štvrťroka neskôr), zápasili s politickým tlakom na jeho obsah, ktorý ostal vždy slovenský s dôrazom národnej a kresťanskej línie. Pred príchodom prvej slovenskej politickej emigrácie uverejňoval články zo Slovenska, venoval sa spolkovým udalostiam a podporoval slovenskú básnickú tvorbu. Po príchode novej emigrácie do Kanady sa zapojil do politického boja za slobodu a demokraciu. Zároveň bol vždy naklonený kanadským politickým a kultúrnym kruhom. Kanadský Slovák dodnes zachováva väčšinu svojho obsahu v slovenčine, vychádza ako dvojtýždenník, no zápasí s nedostatkom finančných prostriedkov, personálnou podvýživou i úbytkom predplatiteľov.

Aktuálne na pozícii hlavného redaktora pôsobí Július Behul, ktorý dlhoročne veľmi intenzívne spolupracuje aj s Maticou slovenskou. Okrem pravidelného zasielania periodika pre knižnicu Matice slovenskej, udržuje s jej pracovníkmi čulý kontakt, komunikuje nápady, témy, zaujíma sa o dianie na Slovensku. V knižnici Krajanského múzea sú uchované celé ročníky periodika od roku 1949 až do ostatného vydania. Výsledkom priateľských osobných kontaktov s redakciou je živá spolupráca zrkadliaca sa v článkoch z pera Matice slovenskej na stránkach Kanadského Slováka.

V týchto dňoch Matica slovenská adresovala gratulačný list nielen Kanadskému Slovákovi, ale aj Kanadskej slovenskej lige, ktorá na sklonku roka oslávila svoje 90. výročie. Predseda Kanadskej slovenskej ligy Marián Mark Stolárik, poznamenal: „Náš dvojtýždenník Kanadský Slovák slávi 5. marca 2022 80. výročie svojho vzniku. Je to veľký úspech, pretože z 37. týždenníkov, ktoré Slováci v Kanade vydávali od roku 1910, sa zachoval len jeden. Náš Kanadský Slovák. (...) Keďže Kanadský Slovák/The Canadian Slovak je našou vizitkou pre celú kanadskú spoločnosť, umožňuje všetkým sa pridať a finančne podporovať tieto posledné noviny v slovenskom jazyku v Kanade! Ukážme kanadskej spoločnosti, že slovenská komunita v Kanade je stále živá a zdravá."

Na stránkach posledného čísla Kanadského Slováka je uverejnených mnoho gratulácií, ktorých spája najmä myšlienka zachovania periodika a prianie mnohých spokojných rokov jeho vydávania.

https://www.kanadskyslovak.ca/index.php/sk/

 

Zuzana Pavelcová

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články