Archív

Slováci zo Srbska na ministerstve zahraničia v Bratislave

Martin Klus, štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky na spoločenských sieťach informuje o včerajšej návšteve delegácie Slovákov zo Srbska a píše, že si vážia aktivity krajanov v Srbsku a nezabúdajú na ich podporu, pretože sú dôležitou súčasťou zahraničnej a európskej politiky Slovenskej republiky.

 

Foto: Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR

 

Foto: Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR

 

Foto: Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR

 

Foto: Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR

 

Foto: Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR

 

Martin Klus v pokračovaní uvádza: „Bolo mi cťou privítať dnes na pôde rezortu diplomacie delegáciu našich krajanov, Slovákov žijúcich v Srbsku, ktorú viedol biskup Slovenskej evanjelickej cirkvi a. v. v Srbsku (SECAV) Jaroslav Javorník. So záujmom som si od zástupcov viacerých krajanských inštitúcii pôsobiacich na tzv. Dolnej zemi v Srbsku vypočul, čomu sa v súčasnosti venujú a aké majú plány do budúcna. Potvrdil som, že Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR považuje krajanskú problematiku za veľmi dôležitú súčasť našej zahraničnej a európskej politiky a v rámci svojich kompetencií preto chceme aj naďalej aktívne pôsobiť v krajanskej oblasti a úzko spolupracovať s Úradom pre Slovákov žijúcich v zahraničí , ako aj s ďalšími vecne príslušnými rezortmi.

Jednou z tém stretnutia bola otázka ďalšej podpory infraštruktúrnych projektov komunít Slovákov na tzv. Dolnej zemi, vrátane plánov na zriadenie slovenského Hurbanovho domu v Novom Sade ako nového centra slovenskej komunity v regióne. Vzhľadom na význam slovenskej menšiny vo Vojvodine považujeme za jednu zo svojich priorít udržiavanie a rozvoj úzkych kontaktov a vzťahov práve s našimi krajanmi v tejto krajine. O to viac verím, že sa spoločnými silami, ako aj v súčinnosti s Úradom pre Slovákov žijúcich v zahraničí, podarí v najkratšom možnom čase vyriešiť všetky otvorené otázky.

A taktiež som vysoko ocenil a poďakoval sa za početné aktivity združení a organizácií dolnozemských Slovákov v Srbsku, ktoré pomáhajú ďalej udržiavať a rozvíjať komunitu, jej menšinový, ako aj spolkový život.

 

Zdroj: https://www.facebook.com/martin.klus

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články