Archív

11.ročník seminára Píšeš? Píšem! v Kovačici

Seminár tvorivého dramatického písania Píšeš? Píšem! sa po desiatich ročníkoch presťahoval z Pivnice do jubilujúcej 220-ročnej Kovačice. Kovačičania zrejme boli dobrí hostitelia, takže je už určené, že sa aj 12. ročník usporiada v Kovačici a to v dňoch 20.-27.8.2023. Potenciálni záujemcovia nech si ho už teraz plánujú. Zakladateľkou, dušou a hybnou silou seminára je Mgr. art. Katarína Mišíková Hitzingerová, ArtD, ktorá v Pivnici v roku 2010 založila tento medzinárodný seminár, ktorý podporuje literárnu tvorbu dolnozemských Slovákov. Účelom projektu je však nielen písanie, ale aj priame vzdelávanie súčasných divadelných umelcov, od zrodu textu, cez ožívanie diela, až po jeho prezentáciu pred publikom. Seminár sa postupne rozširoval aj na ďalšie oblasti: zhotovenie video klipov, fotografovanie, maľovanie...Katarína Mišíková Hitzingerová každoročne v letnom období prichádza so skupinou ochotných odborníkov-dobrovoľníkov medzi vojvodinských Slovákov a záujemcom prenášajú svoje bohaté vedomosti bez nároku na finančnú úhradu. Frekventantov, prevažne deti a mladých ľudí, celý týždeň učia svojmu remeslu.

 

11.ročník seminára Píšeš? Píšem! v Kovačici

 

11.ročník seminára Píšeš? Píšem! v Kovačici

 

11.ročník seminára Píšeš? Píšem! v Kovačici

 

11.ročník seminára Píšeš? Píšem! v Kovačici

 

11.ročník seminára Píšeš? Píšem! v Kovačici

 

11.ročník seminára Píšeš? Píšem! v Kovačici

 

Mladá divadelná ambasádorka, zo Starého divadla Karola Spišáka v Nitre Mariannka Mery svoje zážitky zhrnula do niekoľkých veľavravných viet. Uvádza: „Zažila som najlepší týždeň môjho života. Bola som doma. Konečne. Našla som svoju druhú rodinu. Celé dni spievala, hrala, smiala, písala a nespala. Našla som miesto, kam patrím. Na seminár Píšeš? Píšem!!! ...Je zaujímavé, že ľudia, ktorí sa nikdy nevideli, za pár dní majú pocit, že sa poznajú celý život. A to je čaro tohto semináru. Z cudzincov sa stávajú priatelia. ... Témou tohtoročného semináru bol NÁVRAT. A ja som zistila, že som sa vrátila k mojej rodine. Aj keď nie pokrvnej, ale dušou sme rovnako zbláznení do umenia. Verte či nie, na seminári je o drinu aj zábavu postarané..."

Seminár má za svojich 10 ročníkov úspešné produkcie na domácej aj zahraničnej pôde a vychovalo už niekoľko vojvodinských umelcov rôzneho druhu. Za vznikom semináru stoja profesionálni umelci a ochotníci, ktorí bez nároku na honorár pomáhajú vojvodinskej enkláve umelecky sa vzdelávať a prezentovať svoj talent širokej verejnosti. V tomto roku v dielňach realizovali víťazné texty z tohtoročnej súťaže "Poď sa vypísať!", ktorú organizovalo Divadlo Janka Čemana v Pivnici.

"Každý túži dostať sa sem, sem sem.. na festival Píšeš? Píšem! ouuuuu jééé...", tak znie refrén hymny, ktorou začína reportáž o seminári RTV Kovačica, ktorú si môžete pozrieť TU:

 

kp

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články