Archív

Dobrodušná komédia Vitaj doma, brate!

Na školských ihriskách v Báčskom Petrovci, pred 1500 divákmi, včera večer premiérovo uviedli film Vitaj doma, brate! Projekt chválitebný. Do celovečerného filmu vtesnaných takmer 300 rokov života Slovákov v Petrovci. Spracovaných v duchu súčasnej doby: zhustene, zrýchlene, náznakovite, metaforicky, niekedy trochu bombasticky, skarikovane...Slováci pod vedením Mateja Čániho prišli do Petrovca, na dolnú zem Rakúska-Uhorska, za lepším životom. Obývali surové, močaristé kraje. Na ich zúrodňovaní nejeden kosti zložil. Bolo treba zvládnuť neprajné podmienky, asimiláciu, silnú maďarizáciu...Tvrdý život diktoval tvrdé pravidlá hry, zdrsnené správanie. Vo filme to dotvára aj tvrdý rock petrovskej skupiny Southlanders. "Ani chvíľku nás nenapadlo, že by sme tým filmom chceli priniesť čokoľvek negatívne," zdôraznil na brífingu pred premiérou režisér a scenárista filmu Peter Serge Butko. Podčiarkol, že film, to je žáner, ten potrebuje záporné charaktery, pozitívne charaktery, potrebuje zápletku, stratu, drámu... To všetko museli do scenára vsunúť. Podotkol, že film by v divákovi mal vyvolávať emócie. Dodal, že všetci účastníci a tvorcovia filmu sa na scenár dívali len a len z pozitívnej strany. To akcentoval aj na premiére na Slovensku, kde tiež povedal, že by boli radi, keby film ľudia takto prijali. "Boli by sme radi, keby ste ako diváci odišli z kina s úsmevom na tvári a s pocitom, že ste ochutnali niečo z takzvanej petrovskej človečiny..."

 

Z včerajšej tlačovky a premiéry

 

Z včerajšej tlačovky a premiéry

 

Z včerajšej tlačovky a premiéry

 

Z včerajšej tlačovky a premiéry

 

Na plagátoch sa uvádza, že ide o letnú komédiu o Slovákoch na Balkáne. Komédiu (nie paródiu), ktorá chce diváka pobaviť a nezaťažiť ho ťažkými témami. Zároveň divákom priblížiť život dolnozemských Slovákov, rozpovedať o tom, ako sa charaktery menia, ako sa kupčí s politickou mocou, ako to ide na úkor kultúry, ktorá čoraz hlbšie tonie... Namiesto múzea, mocipáni obyvateľom ponúknu „veselú mašinu" – čiže pohyblivú pálenicu. Pálené sa bude teda ešte viac páliť a vedenie, na čelo ktorého sa na záver filmu dostáva žena, bude ďalej hrať svoje zákulisné, nekalé hry.

„Keď pánboh dá, aj motyka vystrelí," – slovenské príslovie, ktoré hovorí o sile motyky, – vo filme motyka vystrelila, a to veľmi silno... avšak iba zdanlivo. Táto komická scéna za iba niekoľko sekúnd vyrozprávala rozprávku o motyke, ktorou tvrdo bojovali dolnozemskí Slováci a zároveň aj príbeh o spolunažívaní s bratským srbským národom a ich bojovníckej náture.

Peter Serge Butko akoby zrástol s petrovským prostredím. Prvýkrát tento profesionálny herec a slovensko- český režisér na pozvanie vedenia Divadla VHV prišiel do Petrovca pred 23 rokmi a odvtedy pravidelne navštevoval dolnozemských Slovákov. Počas letných dovoleniek sústavne pracoval a stále pracuje s tunajšími divadelnými ochotníkmi a nadšencami. Plody tejto dlhoročnej snahy chcel zviditeľniť aj v profesionálnej filmovej produkcii a tak pred dvomi rokmi s Divadlom VHV začal s prípravou tohto filmu. Úmysel smelý, v očiach mnohých priam nemožný. No, keď sa združili láska, odvaha a snaha, výsledok predsa prišiel. Uvítajme ho doma!

Nepozerajme sa na tento filmový výtvor s neprajným úmyslom. Je náš, je o nás, bude šíriť vôňu petrovských klobás, chuť domácej pálenky, alebo aj vôňu chmeľu a "Petrovského ležiaka"... po svete. Bude prenášať divákom kúsok atmosféry dolnej zeme, kde žijú Slováci, o ktorých mnohí na Slovensku ešte vždy ani netušia. V jednom kuplete sa spieva: „nieto obec nad Petrovec..." Najlepšie to pochopia tunajší občania, bilingválni diváci. Slovák na Slovensku potrebuje však vysvetlivky – slovník „petrovčiny". Aj to dokazuje, že je film urobený, akoby do daru, predovšetkým dolnozemským Slovákom. So skromným rozpočtom (asi štvrtinou z reálnej ceny takého filmu) a veľkým zriekaním sa a obetavosťou, po takmer polstoročí (film Mišo), vznikol ďalší film o dolnozemských Slovákoch. Všetkým, čo dôverovali smelej idey natočenia filmu, sa preto treba poďakovať. Predovšetkým však režisérovi a v nemalej miere aj Slovenskej republike, ktorá projekt finančne podporila.

Hrajú: Robert Jakáb, Marína Dýrová, Miroslav Babiak, Petra Polnišová, Ján Sklenár, Jaroslav Valentík, Anna Šišková, Zoran Tomić, Sandra Galádiková, Radoje Čupić, Vlado Černý, Jaňa Urbančeková Fejzulahi, Katarína Kolárová, Ivan Sabolčki, Martin Hofmann, Filip Rajmont, Ján Bohuš, kapela Southlanders a ďalší.

 

Tvorcovia filmu Vitaj doma, brate!

 

Tvorcovia filmu Vitaj doma, brate!

 

Tvorcovia filmu Vitaj doma, brate!

Réžia: Peter Serge Butko
Kreatívna producentka: Petra Polnišová,
Výkonní producenti: Juraj Bocko a Peter Serge Butko.
Producenti Angry tiger a Next Picture.
Koproducenti Divadlo VHV Petrovec a HomeMedia Production
Námet: Lukáš Sýkora a Ján Bohuš

O filme aj TU: http://www.kulpin.net/22-aktuality/aktuality/11681-vitaj-doma-brate

S divadlom VHV Peter Serge Butko v roku 2013 natočil aj celovečerný dokumentárny film o živote vojvodinských Slovákov s dôrazom na petrovské divadlo, ktoré rovno včera, v deň petrovskej filmovej premiéry, do vlastných dejín si zapísalo 156-ročnú tradíciu. Dokument Óda na rovinu vznikol v česko-slovensko-srbskej koprodukcii. Natočil ho režisér Peter Serge Butko s kameramanom Vojtěchom Hönigom, ktorí stáli aj za vznikom filmu Vitaj doma, brate! Film po troch rokoch vysielala aj slovenská televízia RTVS a možno si ho pozrieť TU: https://www.nextpicture.cz/oda_vid_cz/?fbclid=IwAR1YrnryIRUVgV5f1xwchHpLYEx9cdX9u_OGFF0TaToAXm1X0IHn3RTvEjI

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články