Archív

Podpisovanie zmluvy medzi Maticou slovenskou a Výkonnou radou AP Vojvodiny

Podpisovanie zmluvy medzi Maticou slovenskou a Výkonnou radou AP Vojvodiny
 
V stredu, 17. júna 2009. o 13,30 h v Báčskom Petrovci v Dome Matice slovenskej (Maršala Tita 18) pokrajinský tajomník pre vedu a technologický rozvoj prof. dr Dragoslav Petrović a predsedníčka Matice slovenskej Katarína Melegová-Melichová podpíšu Zmluvu medzi Maticou slovenskou a Výkonnou radou AP Vojvodiny.
 
Zmluvou sa regulujú vzájomné záväzky o aktivitách a spoločnom financovaní kultúrno-umeleckých, vedeckých a vydavateľských aktivít v roku 2009 zo strany Pokrajinského sekretariátu pre vedu a technologický rozvoj.
 
Delegácia Výkonnej rady AP Vojvodiny návštevu Obce Báčsky Petrovec začne o 13.00 h obchôdzkou jednej z najstarších knižníc vo Vojvodine, knižnice Štefana Homolu. Pri tej príležitosti sa usporiada aj premiéra knihy Cafe Sayonara Jána Dorču ako aj knihy Stretnutia slovenských učiteľov v roku 2008, ktorú finančne podporil aj Pokrajinský sekretariát pre vedu a technologický rozvoj.
 
Potpisivanje Ugovora između Matice slovačke i Izvršnog veća AP Vojvodine
 
U sredu, 17. juna 2009, u 13.30 časova u Bačkom Petrovcu, u Domu Matice slovačke (Maršala Tita 18), prof. dr Dragoslav Petrović, pokrajinski sekretar za nauku i tehnološki razvoj i Katarina Melegova-Melihova, predsednica Matice slovačke potpisaće Ugovor između Matice slovačke i Izvršnog veća AP Vojvodine.
 
Ugovor reguliše međusobne obaveze o aktivnostima i sufinansiranju kulturno-umetničkih, naučnih i izdavačkih aktivnosti u 2009. od strane Pokrajinskog sekretarijara za nauku i tehnološki razvoj.
 
Delegacija Izvršnog veća AP Vojvodine započinje posetu Opštini Bački Petrovac u 13.00 sati, obilaskom jedne od najstarijih biblioteka u Vojvodini «Štefan Homola». Tom prilikom biće održana i promocija knjiga «Cafe Sayonara», Jana Dorča, kao i knjiga «Susreti slovačkih učitelja u 2008», koje je sufinansirao Pokrajinski sekretarijat za nauku i tehnološki razvoj.

Komentárov  

0 #1 Malo više o UgovoruČitač 2009-06-17 16:25
Bački Petrovac 17. 05. 2009 B)
"Protokolom o saradnji koji je još pre četiri godine potpisan između Vlade Vojvodine i Matice slovačke regulisana je trajna saradnja na očuvanju kulturnog identiteta i drugih vrednosti slovačkog kolektiviteta. Slovaci u Vojvodini dali su pun doprinos skladnim i stabilnim međunacionalnim odnosima i ukupnom razvoju Vojvodine. Za četiri godine, uključujući i 500 hiljada za ovu godinu, iz pokrajinskog budžeta za rad Matice slovačke izdvojeno je dva miliona dinara", izjavio je prilikom današnje posete Bačkom Petrovcu pokrajinski sekretar za nauku i tehnološki razvoj prof.dr Dragoslav Petrović.
- Knjiga, kao čuvar baštine za buduće generacije, nezamenljiva je i u savremeno kompjutersko doba. Njena vrednost je trajna. Zato želimo da finansijski pomognemo da se prevede knjiga "Cafe Sayonara" i na srpski jezik - rekao je prof. Petrović.
Biblioteka u Bačkom Petrovcu, osnovana je 1845. godine kao biblioteka Nedeljne škole, što znači da je starija i od novosadske biblioteke, a u Vojvodini u to vreme postojala je samo Čitaonica u Irigu. Nosi ime njenog osnivača evangeličkog sveštenika Štefana Homole. Sa više od 50 hiljada knjiga, danas je to najveća biblioteka sa većinskim fondom na slovačkom jeziku u Srbiji.
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články