Archív

38. Stretnutie pod lipami

38. Stretnutie pod lipami
 
Po dlhšom období rozletovská poézia opäť zaznela v Novom Sade. Tentoraz v novosadskom SKUS-e Pavla Jozefa Šafárika. Zanietenci krásneho slova, tí už vyskúšaní i nádejné ratolesti sa aj tohto roku stretli a podelili o umelecký zážitok a dobré rady, prehodnotili a podporili potenciálne kvalitnú budúcnosť našej slovenskej vojvodinskej literárnej tvorby. Účastníkov privítala šéfredaktorka mládežníckeho časopisu Vzlet Svetluša Hlaváčová a pozdravil ich aj šéfredaktor Hlas ĺudu, básnik Michal Ďuga. Stretnutím moderovala Ivana Bovdišová ovenčená venčekom symbolizujúcim príodu a vôňu líp a o pestrosť programu sa postarali tak mladí hudobníci ako aj literáti. Aby umelecký zážitok bol úplný, prítomní sa mohli nadchýnať fotografiami motýľov Igora Bovdiša a vypočuť si práce aj našich najmladších autorov – žiakov základných škôl. Už tu sa, príjemne prekvapujúc, cena za najlepšiu prácu dostala do rúk, spomedzi početných autoriek, akurát mladému autorovi slohovej práce o jarmoku I. Poničanovi z Kysáča. Nevyostalo ani hodnotenie výtvarných príspevkov a tohtoročnú cenu si vykreslila Tijana Bolfová. Keď ide o cenu Rozletov, podľa slov spisovateľky Kataríny Hricovej, tvorbou upútali najmä dve autorky – Ivana Kuľová a Andrea Speváková. Z 38. Stretnutia pod lipami si cenu domov odniesla Andrea Speváková. Podľa zachodenej tradície tohto literárneho stretnutia, autorka sa zavďačila novou, doteraz neuverejnenou básňou, pod názvom Atak vášne.
 
andrea
 
Atak vášne
 
Nič.
Ale celkom nič.
Zrazu prekvapí Pacharito
obratom očakávania
a smršť zablúdi
do mastnej podbrušiny
sladučkého hedonizmu.
Ja viem, tak krásne rozvoňajú lipy...
Rozšumí sa šepot krídel.
- Po prvé zaucho reality.
Potom už z perspektívy
obyčajnej mrchy
rozložíš sa na skladačku
a utvoríš nový obraz.
Vábivá zmrzlina cvakne na chodník,
rozleje sa po betóne.
A znova nič.
Ale celkom nič.
Človeče, tak daj si pozor!
- Práve si do nej šliapol.  
 
Mladá autorka Andrea Speváková sa vážnejšie verejnosti tvorbou predstavila pred niekoľkými rokmi. Orientovala sa na literárne súbehy Nového života a Zorničky a slušný počet jej prác bol zverejnený tak v týchto časopisoch, ako i v Rozletoch. V novosadskom Haiku pisme mala zverejnené začiatočnícke verše v rubrike Haiku čuperci. S jej textami sa však stretáme aj na stranách iných našich časopisov, ako aj na stranách samotného Vzletu, mimo Rozletov. Ide tu predovšetkým o texty vyplývajúce z odboru (Speváková študovala na Učiteľskej fakulte v Sombore resp. v Báčskom Petrovci a získala titul diplomovanej profesorky triednej výučby), tiež portréty a iné žánre vyplývajúce z jej novinárskej práce. V hlasľudovských Obzoroch boli pravidelne uverejňované odborné texty na tému alternatývnych škôl a osvetovú tematiku spracúvala aj pre Novosadský rozhlas. Dnes pokračuje v postgraduálnych štúdiách v oblasti spoločenských vied a dočasne pracuje ako novinárka Rádia Nový Sad. Keď ide o literatúru, Speváková píše aj pre deti aj pre dospelých. I keď je azda vo väčšom počte zverejnená Spevákovej poézia, v jej tvorbe je zastúpená aj próza.
 
Táto mladá autorka sa narodila roku 1980 v Novom Sade. Žila v Báčskom Petrovci, kde absolvovala Základnú školu Jána Čajaka. Strednú vychodila v Novom Sade a vysokoškolské štúdium tiež v Petrovci. Dnes žije a pracuje v Novom Sade.
 
andrea
 
mladá poetka Andrea Speváková
 
 Posledná foto
 
Dve ratolesti
na asfalte
v poslednom
okamihu
vdýchli život
neuskutočnenému objatiu.
Bol pekný letný deň.
 
Ťažké reťaze cvakli
na bránach života
pred šokovaným auditóriom.
 
Stretneme sa azda
v zachytenom obraze,
na vlnách červeného mora.
 
Bol pekelný letný deň.
More bolo mŕtve.
 
Protest
 
Som pijan
som zmar
- nikdy ma nedosiahneš.
Som génius
som klam
- nikdy ma nezahriakneš.
Som orech
som stín
- nikdy ma nezasiahneš.
Som hovor
som dav
- nikdy ma neumlčíš!

Komentárov  

0 #3 COOLERKA 2009-06-25 17:06
Wauuuuu :-) :silly:
Nahlásiť administrátorovi
+1 #2 novinarka 2009-06-20 17:37
:cheer: Blahoželám mojej usilovnej spolupracovníčke. Veľa tvorivých chvíľ a síl aj do budúcna a nech z nich zbudne aj pre túto webovú stránku ;-)
Nahlásiť administrátorovi
+1 #1 ??? 2009-06-20 16:56
:P
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články