Archív

DNI SLOVENSKEJ KULTÚRY V RIJEKE

DNI SLOVENSKEJ KULTÚRY V RIJEKE
 
Slovenský Kultúrno-osvetový spolok Erdevík z Erdevíka sa v dňoch 3. – 6. septembra v Rijeke v Chorvátsku zúčastňuje na podujatí Dni slovenskej kultúry. Organizátorom tohto kultúrneho podujatia je tamojšia Matica slovenská.
 
MS Rijeka založili v roku 1994 a má 65 členov. V rámci tejto Matice je činný spevácky a folklórny súbor "Slovenka".
 
Erdevícky SKUS týmto vracia návštevu Riječanom, ktorí boli u nich v minulom roku.
 
Predseda erdevíckeho SKUS-u Andrej Berédi vyhlásil, že sa v Rijeke predstavia celovečerným koncertom, v ktorom bude účinkovať detská folklórna skupina Zvončeky, ako aj mladšia a staršia tanečná skupina a tiež mužská a ženská spevácka skupina.
 
Treba povedať, že je v tomto spolku aktívna i divadelná odbočka. Divadelníctvo má v Erdevíku dlhú tradíciu a v prvej polovici novembra si pripomenú 90. rokov od prvého predstavenia. Pri tejto príležitosti Vladimír Šerfézi režíroval predstavenie „Všetci sme v jednom vreci“ na text Ferka Urbánka, čo bude predstavovať svojrázny rimejk prvého predstavenia. Okrem tohto Vladimír Šerfézi sa tohto roku režijne podpísuje aj pod detské predstavenie „Traja zhavranelí bratia“.
 
DANI SLOVAČKE KULTURE U RIJECI
 
Slovačko Kulturno-prosvetno društvo "Erdevik" iz Erdevika gostovaće od 3. - 6. septembra u Rijeci, u Hrvatskoj, gde će učestvovati na manifestaciji "Dani slovačke kulture" koji organizuje tamošnja Matica slovačka.
 
Reč je o uzvratnoj poseti s obzirom da su Riječani bili u Erdeviku prošle godine.
 
Predsednik SKUD-a, Andrija Beređi je izjavio da će se Erdevičani u Rijeci predstaviti celovečernjim koncertom u kojem će učestvovati dečija folklorna grupa "Zvončeki", zatim mlađa i starija, kao i muška i ženska pevačka grupa.
 
Treba reći da je u ovom društvu aktivna i pozorišna delatnost koja u Erdeviku traje od 1919. godine. U prvoj polovini novembra biće obeležen jubilej - 90 godina pozorišta erdevičkih Slovaka, a tim povodom, Vladimir Šerfezi je režirao predstavu "Svi smo u jednoj vreći", po tekstu Ferka Urbaneka, neku vrstu rimejka prve predstave, odigrane te davne godine. Uz ovu, Šerfezi je ove godine režirao i dečiju predstavu "Tri brata gavrana".

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články