Archív

Estónci v Kysáči

Estónci v Kysáči
 
Za posledné tri roky, pokrajina Vojvodina ale aj vojvodinskí Slováci nadviazali a upevnili spoluprácu s Estónskom. Po dvoch návštevách Estóncov Selenče a Selenčanov Estónska, v tejto krajine vlani pobudli aj vojvodinskí novinári.
 
Pod patronátom Zhromaždenia AP Vojvodiny a Strediska pre euroatlantické partnerstvo, estónski novinári v týchto dňoch precestovali Vojvodinu, zaujímajúc sa o všetky sféry života v takomto multietnickom spoločenstve. Medzi iným, včera /25.09.2009/ navštívili aj predškolskú ustanovizeň Radosno detinjstvo – oddelenie Lienka v Kysáči. Hostí v kysáčskej Lienke privítali riaditeľ PU Radosno detinjstvo dr. Borislav Samardžić, pedagogicko-psychologický tím predškolskej ustanovizne a vedúca oddelenia v Kysáči Mária Vršková.
 
Estónski novinári sa zaujímali najmä o spôsoby uvádzania nematerinského jazyka do výučby a pri tejto príležitosti si pozreli niekoľko ukážok práce s rozdielnymi vekovými skupinami detí.
 
Ako to ozrejmila vedúca Lienky Mária Vršková, učenie nematerinského jazyka, v tomto prípade jazyka spoločenského prostredia, je v podstate potrebou a potom, samozrejme, aj vzácnou schopnosťou nehatanej komunikácie v našom prostredí /vzťahuje sa na srbčinu pre slovenské a slovenčinu pre srbské deti -pozn.aut./.
 
Učenie nematerinského jazyka sa predovšetkým realizuje cez 15 minútové aktivity a to pre deti najprirodzenejším spôsobom-hrou.
 
Estónski novinári boli príjemne prekvapení tak schopnosťou ľahkého jazykového prepájania /slovenčina-srbčina a opačne/ u našich detí, ako i srdečným privítaním a pohostením v Kysáči. Nanajvýš, veľmi prajne sa zmienili o celkovej práci kysáčskej Lienky.
 
Andrea Speváková 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články