Archív

Tribúna v autobuse

Tribúna v autobuse
 
Na Námestí dr Zorana Djindjića v Starej Pazove v stredajší podvečer 7. októbra bola tribúna na tému Prevencia chorôb závislosti. Organizátormi tribúny boli Kancelária pre mladých, Oddelenie pre šport a mládež ZO a Stredisko pre rozvoj a rovnosť Jablanicko-Pčiňského regiónu. Tribúna bola zorganizovaná v rámci projektu Budúcnosť pre všetkých, ktorý prebieha súbežne v Srbsku, Chorvátsku a Slovínsku na rôzne témy týkajúce sa krajšej budúcnosti. V St.Pazove témou bola prevencia narkománie. Zaujímavý bol spôsob na ktorý sa zorganizovala táto tribúna: všetci účastníci boli totiž v autobuse ktorý bol na námestí a ich rozhovor sledovali mladí na námestí na štyroch televíznych obrazovkách.
 
foto
 
Na tribúne sa zúčastnili žiaci troch stredných škôl a žiaci vyšších ročníkov dvoch staropazovských základných škôl. Všetkých úvodom pozdravili Libuška Lakatošová, vedúca Oddelenia pre šport a mládež. a Nataša Vučić, koordinátorka tohto projektu, ktorá poznamenala že sa projekt začal v tomto a bude pokračovať aj na budúci rok s cieľom evidovania príčin a určovania spôsobov a ciest prekonávania chudoby.
 
O nebezpečnej chorobe závislosti - narkománii hovorili Srđan Stanković, podpredseda ZO, Vesna Đorđević so Strediska pre sociálnu prácu, Dr.Aleksandar Omerović, predstaviteľ domu zdravia, Borislava Banjeglavová, psychologička školy Pinki, Goran Lazić predseda Zväzu mladých z Golubiniec, dve sredoškoláčky Maja Đukićová, Kristina Topićová, i dvaja žiaci ôsmych ročníkov školy Pinki Srećko Jović a Srdjan Ragastovac. Každý účastník tribúny hovoril zo svojho zorného uhlu o narkománii a podpredseda ZO Srdjan Stanković poznamenal že obec vynakladá hodne úsilia, aby sa preventívne pôsobilo a zastalo do cesty tejto chorobe ktorá je v značnej miere prítomná v našom prostredí. Potrebné je spoločné pôsobenie domu zdravia, polície, Strediska sociálnej práce a školy, poznamenal Stanković. Goran Lazić považoval, že okrem spoločných síl treba nájsť aj adekvátny spôsob preventívneho pôsobenia, kým mládežníkov najviac zaujímalo ktoré sú to druhy drog a ako pôsobia na organizmus. Aj keď na začiatku akcie námestie bolo takmer plné mladých, ako sa hodinová tribúna chýlila ku koncu, mladých na námestí ubúdalo, aj napriek tomu, že organizátori po tribúne zahlásili hudobný program.
 
Klub pre staré a osoby s invaliditou
 
Po 25. rokoch sen Mirjany Sokolovićovej, socialnej pracovníčky sa splnil.
 
V budove Združenia penzistov a v mestskom parku v Starej Pazove v utorok, 6. októbra bol slávnostne otvorený Klub pre denný pobyt starých a dospelých invalidných osôb. Klub otvoril Goran Jović predseda obce a Vesna Trbovićová riaditeľka Strediska pre socialnu prácu za prítomnosti Dragany Četnikovej, najmladšej a Batu Mitrovića, najstaršieho používateľa služieb domovej pomoci. Vesna Trbovićová pozdravujúc prítomných povedala, že je staropazovská obec jedna z 15. ktorá dostala prostriedky pre rozvoj služieb pomoci starým a osobám s invaliditou z Ministerstva práce a sociálnej ochrany v hodnote 3 milióny 120 tisíc. Druhú časť prostriedkov v rámci tohto projektu, v hodnote 2 milióny 480 tisíc dinárov zabezpečila obec. Prostriedky sa využili na úpravu Klubu v dome penzistov a nákup jedného kombi vozidla, ktoré umožňuje aby sa služba pomoci starým a osobám s invaliditou rozšírila z doterajších troch na všetky miestne spoločenstvá v obci.
 
Klub je výsledkom dlhoročného sledovania potrieb starých a vytrvalej práce, ktorú ešte pred 25 rokmi začala Mirjana Sokolovićová sociálna pracovníčka a autorka projektu denných služieb pre staré a osoby s invaliditou. Tie začiatky sprítomnil aj film o starých, ktorý je z iniciatívy Mirjany Sokolovićovej nakrútený v roku 1984. Sokolovićová pripomenula, že je klub podľa zákonných ustanovení ustanovizňou sociálnej ochrany a málo je takých obcí kde kluby existujú. V staropazovskej obci klub založili vďaka rozhodnutiu Zhromaždenia obce.
 
Goran Jović predseda obce vyjadril radosť že sa projekt zakončil ale aj poľutovanie nad tým, že sa na to muselo čakať 25 rokov a poznamenal, že sa bude zasadzovať aby sa v každom miestnom spoločenstve otvoril takýto klub.
 
Otvorenie Klubu pre starých a dospelé osoby s invaliditou pozdravila aj Jelica Despotová, Źivan Sarić a Ružica Taušanovićová, ktorá do osobitne vyzdvihla vytrvalosť a prácu kolegyne Mirjane Sokolovićovej. Cieľom klubu je zoskupovanie a kamarátenie sa počas dňa, čítanie dennej tlače, ale aj jeho využívanie pre služby merania tlaku, cukra a poskytovanie rád odborníkov. Je to zároveň aj miestom pre kultúrne, zábavné, rekreačné a duchovné obsahy, ale aj prejavenie solidarity s osamelými a chorými organizovaním pomoci v dome. Do Klubu sa môžu začleniť penzisti a osoby s invaliditou z územia celej staropazovskej obce pracovať bude osem hodín každý deň. Tlak a cukor merajú aj v MS N.Pazova, Vojka, N.Banovce a Surduk. Okrem už spomenutých služieb sú aj osobitné návštevné služby pre pomoc doma pri osobnej hygiene, príprave jedál, nákupe, ošetrovaní a poradenstve v uskutočňovaní zákonných práv.
 
Prácu Klubu okrem Ministerstva pre prácu a sociálnu politiku, obce, Strediska sociálnej práce a obecného združenia penzistov od 1. septembra tohto roku do 28 februára 2010 podporil aj pokrajinský sekretariát pre prácu, zamestnávanie a rovnosť pohlaví, čím sa vytvorila možnosť zvýšenia počtu tak pracovníkov ako aj užívateľov služieb.
 
Anna Simonovićová

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články