Archív

Gibraltár a adrenalín v Petrovaradíne

Gibraltár a adrenalín v Petrovaradíne
 
Petrovaradínska pevnosť alebo Gibraltár na Dunaji rozlieha sa na 112. hektároch pozemku. Láka legendami a tajomstvom, ale najmä svojim podzemím. Sieť tunelov, poschodí a úrovní, netopiere a adrenalín – to si veru netreba nechať ujsť.
 
foto
 
Taká blízka a taká ďaleká – pevnosť, ktorú sme si prestali všímať, lebo sa stala samozrejmosťou a pevnosť, o ktorej nevieme takmer nič. Keby nebolo Exitu, hádam by sme na ňu aj zabudli. Z rôznych (ne)pochopiteľných dôvodov Petrovaradínska pevnosť nie je na listine historických pamätníkov a nie pod záštitou UNESCO. Už teraz stráca na autentickosti, niektoré priestory sú prestavané súčasným stavebným materiálom, niektoré dostali komerčný ráz, iné sú zasa ruinované. Čo z tohto historického dedičstva zostane budúcim generáciám, nik nevie presne odhadnúť.
 
Petrovaradínska pevnosť je vojenským objektom. Založená bola v 12. storočí a príkaz na stavbu vydal uhorský šľachtic Péter Tere. V prvej podobe, pevnosť mala stredoveký vzhľad. O dnešný výzor sa zaslúžil princ Kroj ktorý, po oslobodení severného Sriemu spod Turkov 18. októbra 1692, na rozkaz Habsburského cisára Leopolda I položil základný kameň súčasnej pevnosti. Architektom Petrovaradínskej fortifikácie bol vtedy slávny francúzsky majster Sébstien le Prestre de Vauban, neskoršie Marquis de Vauban.
 
foto
 
foto
 
foto
 
foto
 
Výstavba Petrovaradínskej pevnosti trvala viac než 100 rokov a za vlády až niekoľkých rakúskych vládcov: Leopolda I, Jozefa I, Karola VI, Márie Terézie a Jozefa II. Zaujímavé je, že iba jeden z nich, a to Jozef II, naozaj aj pobudol na pevnosti(podľa údajov až 5 krát). Stála vojenská posádka zostavená z uhorských husárov a srbských hajdukov bola prítomná na pevnosti od roku 1702.
 
I keď sa v historických údajoch ako rok zakončenia stavebných prác na Petrovaradínskej pevnosti uvádza rok 1780, práce potrvali ešte niekoľko rokov a nikdy neboli zakončené. Ide najmä o podzemné chodby. Niektoré údaje hovoria, že túto pevnosť malo obsluhovať až 30. 000 vojakov, no plánovaná podzemná obrana nikdy nebola plno využitá. Bez ohľadu na to, počas Napoleonových dobývacích vojen, cisárska pokladňa Habsburgovcov bola z Viedni presunutá akurát do Petrovaradínu. Po tomto zlate ešte aj dnes pátrajú tí najoptimistickejší dobrodruhovia.
 
Petrovaradínka pevnosť je po veľkosti druhou fortifikáciou v celej Európe. Najväčšia európska pevnosť sa nachádza vo francúzskom Verdune.
 
Preto neváhajte a vydajte sa na dobrodružné cesty Petrovaradínskym podzemím. Taký zážitok vám iste utkvie v pamäti navždy.
 
Andrea Speváková

Komentárov  

0 #1 tunel 2009-10-19 06:09
Autor fotografija: Ladislav Pintač ;-)
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články