Archív

Osvećenje hrama Vaznesenja Gospodnjeg u Kulpinu

Osvećenje hrama Vaznesenja Gospodnjeg u Kulpinu
 
Danas je u pravoslavnom hramu u Kulpinu, u prisustvu značajnog broja vernika i visokih državnih, pokrajinskih i opštinskih predstavnika služena Sveta Arhijerejska Liturgija u okviru koje je izvršeno osvećenje potpuno renovirane crkve i dodela Arhijerejskih gramata. Ovom svečanom činu su prisustvovali i Vlado i Sima Stratimirović, potomci čuvene kulpinske porodice Stratimirović, koja je osnovala sadašnji Kulpin a takodje i izgradila pravoslavnu crkvu.
 
Radovi na renoviranju crkve su počeli prošle godine u junu a ukupno je utrošeno oko 19 miliona dinara.
 
foto
 
Српска православна црква у Кулпину изграђена је, на темељима прве цркве 1813. године.. После скоро 200 година, данас је поново заблистала у пуном сјају. Цркву је освештао Његово Правосвештенство Иринеј Православни Епископ Бачки а овом свечаном чину је присуствовао и уважени господин Самуел Врбовски, бискуп Словачке евангеличке цркве у Србији.
 
foto
 
Олтар у Православном храму у Кулпину је јединствен на нашим просторима, јер садржи осим икона 12 апостола и иконе 4 велика и 12 малих пророк. Израдио га је сликар Јован Кљајић
 
foto
 
foto
 
foto
 
Pravoslavna crkva u Kulpinu izgrađena je zahvaljujuć ktitorstvu porodice Stratimirović. Gradjena je u baroknom stilu a ikonostas u crkvi delo je čuvenog ikonopisca Jovana Kljajića. To je delo jedinstvene lepote, bez premca, kakvog nema ni u jednoj vojvođanskoj crkvi. Članovi čuvene porodice Stratimirović sahranjeni su u porti ove crkve. Podsetimo da je u Kulpinu 1757.godine rođen Mitropоlit Stefan Stratimirović a u ovom naselju je rođen još jedan poglavar SPC Georgije Branković, mitropolit karlovački i srpski patrijarh od 1890. do 1907.godine. On je izgradio Patrijaršijski dvor i Bogosloviju u Sremskim Karlovcima, osnivač je prve ženske škole u Kulpinu i ktitor više škola po vojvođanskim mestima.

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články