Archív

S husľami do Amsterdamu

S husľami do Amsterdamu
 
Meno a priezvisko: Anna Zorňanová
Narodeniny: 25. 01. 1993
Bydlisko: Nový Sad
Láska: husle, hudba
 
foto
 
Kto je Anna Zorňanová?
Som žiačkou strednej hudobnej školy Isidora Bajića v Novom Sade. Mám 16 rokov. Od malička hrám na husliach a teraz aj na klavíri.
 
Hudba, recitácie a divadlo?
Posledne som sa venovala predovšetkým hudbe. Keď ide o recitácie, vlani som získala prvú cenu za prednes a divadlo – nuž, to je niečo fakt zvláštne a krásne. Verím, že sa raz znova vrátim na dosky, ktoré život znamenajú.
 
Prečo práve hudba?
Mala som niekoľko ideí o tom, čo si zvoliť. No, keď prišiel čas na rozhodnutie, jednoducho som mala pocit, že to je správna cesta. A nechybila som. Sú tam ľudia, ktorí sú mi podobní, rovnako myslíme, máme rovnaké záujmy. Slovom – to som ja.
 
Husle alebo klavír?
V každom prípade – husle. To je môj inštrument. Hrám na nich asi od 7 rokov. Na strednej škole máme záväzný aj druhý inštrument, tak odvtedy hrám aj na klavíri. Ale husle vždy mali prednosť. Keď na nich hrám, cítim sa istejšie, lepšie.
 
foto
 
KUS Šafárik novosadskými Slovákmi nemôže zostať prehliadnutý?
Ja hrám predovšetkým pre seba a ovzdušie, ktoré máme v Šafáriku je výnimočné. Preto som sa zapojila do ich aktivít. Hrám vo folklórnom orchestri. Samozrejme, na husliach.
 
Čoskoro budeme čítať, dúfam, aj o úspechoch novej hudobnej kapely?
Tak,... to je niečo nové. Kapela v ktorej spievam sa volá Aspera. Pracujeme iba také dva mesiace, ale už máme aj naše piesne. Zamerali sme sa na rock and roll a metal, v srbčine a angličtine. Niečo pre mladých, čo sa nám páči a dúfame, že sa aj iným bude pozdávať.
 
A slovenčina?
Zatiaľ nie, lebo ja som jedinou Slovenkou v kapele. Neznamená to však, že je slovenčina vylúčená. Ktovie, možno sa mi ju podarí časom presadiť... Najprv však musíme popracovať na sebe ako tím, potom by sme mali urobiť demo nahrávku a uvidíme, čo a ako ďalej.
 
Ďakujúc hudbe si sa dostala aj do Holandska?
Áno, do Holandska som odcestovala vďaka hudobnej škole. Zúčastnili sme sa na hudobnom festivale Európa kantát so školským chórom. Tohto roku bol usporiadaný v holandskom Utrechte. Mali sme koncert a zapojili sme sa aj do sekcií, ktoré sa počas festivalu ponúkali. Ja som si zvolila, podobne ako väčšina mojich kamarátov Caribian music. Pracovala s nami dirigentka z Kuby a na záver sme tiež koncertovali s takouto hudobnou náplňou. Povráva sa, že o rok festival bude prebiehať v Maďarsku, tak dúfam, že sa zúčastníme. Bol to prekrásny zážitok.
 
foto
 
foto
 
foto
 
Krajina Holandsko – sen o slobode či civilizácia?
Holandsko je zaujímavou krajinou. Obyčajne si ľudia hneď pomyslia na červené lampióny a drogy. No nie je tomu tak. Áno, marihuana je legálna droga, ale hádam už aj preto, že nie je zakázaná, takmer sme nestretli žiadne nadrogované osoby. Navštívili sme aj Amsterdam. Tak ako mestá v každej krajine, aj toto je veľké a veľkolepé mesto. Ľudia sa hemžia na všetky strany, hustá premávka... Cieľom našej návštevy Holandska však bola hudba, kamarátenie a zábava – a to bolo tým najkrajším, čo sme v Holandsku zažili.
 
 
Odkaz pre našich čitateľov:
Hudba je krásna! Otvára všetky dvere, za jej pomoci sa dostaneme do neznámych svetov. Vďaka hudbe som získala kopu výborných priateľov. To isté želám aj všetkým čitateľom. Zabávajte sa kým ste mladí, lebo tí starší hovoria, že je život krátky! Treba ho teda žiť naplno. A hudba je tá, ktorá ho bezpochyby obohatí. Čau!
 
Andrea Speváková

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články