Archív

Do únie bez víz

Do únie bez víz
 
Obyvatelia Srbska, Macedónska a Čiernej Hory budú môcť už 19. decembra cestovať do Európskej únie bez víz. Dnes o tom na schôdzke v Bruseli rozhodli ministri vnútra členských štátov EÚ. Srbi, Macedónci a Čiernohorci budú môcť na území Schengenu pobudnúť bez špeciálneho povolenia maximálne 90 dní.
 
foto
 
Ministri rokovali aj o bezvízovom styku pre občanov Albánska a Bosny a Hercegoviny. Zhodli sa však na tom, že tamojšie vlády budú musieť uskutočniť ešte viaceré "domáce úlohy". Pokiaľ ide o Kosovo, z pohľadu viacerých štátov únie ešte stále len "bývalú juhosrbskú provinciu", jeho občania budú na návštevu členských štátov EÚ potrebovať víza aj naďalej.
 
SITA
 
U potpunosti obavezujuća i direktno primenjiva
 
Nakon današnje odluke Saveta ministara EU o ukidanju viza za građane Srbije, Crne Gore i Makedonije, bez viza će se putovati praktično po čitavoj Evropi.
 
Odlukom Saveta EU, od 19. decembra vize neće biti potrebne za 25 evropskih zemalja koje čine "šengenski prostor" sa više od 400 miliona stanovnika i površinom od oko 4,3 miliona kvadratnih kilometara kao i za još četiri zemlje koje primenjuju šengenska pravila.
 
Sa novim, biometrijskim pasošem Srbije moći bez vize da se putuje u sve zemlje EU, izuzev Velike Britanije i Irske. One nisu deo zajedničkog šengenskog prostora, jer nisu prihvatile dogovor o ukidanju granične kontrole na međusobnim granicama.
 
"Šengenskim prostorom" obuhvaćene su međutim i tri zemlje koje nisu članice EU, ali su prihvatile i sprovode šengenska pravila o ukidanju granica - Island, Norveška i Švajcarska.
 
Vize građanima Srbije neće biti potrebne ni za Lihtenštajn, koji se, iako nije članica EU, izjasnio za priključenje šengenskom prostoru, ali još nije ispunio sve potrebne uslove.
 
Sa pasošima Srbije neće biti potrebne vize ni za putovanja u Bugarsku, Rumuniju i Kipar.
 
Te, "nove" članice EU, formalno još nisu deo "šengenskog prostora" jer nisu ispunile sve za to potrebne uslove, ali poštuju i sprovode odluke EU.
 
BETA

Komentárov  

+1 #3 ludmilkereag ludmile 2010-01-04 08:33
Ludmila, zavitame vsetci co nas tu jesto.
Aj Ladjo pesnickar sa mieni vratit
Nahlásiť administrátorovi
+1 #2 COOLERKA 2009-12-06 19:55
Bez víz a bez peňazí! :silly:
Nahlásiť administrátorovi
0 #1 blahoželámĽudmila 2009-12-01 00:29
Blahoželám obyvateľom Srbska, ako aj Slovákom žijúcim v Srbsku ! Môžete cestovať bez víz, dúfam, že teraz zavítate na Slovensko častejšie. Pozdravujem zvlášť Kulpínčanov, ste u nás vždy vítaní !
Ľudmila
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články