Archív

CENY NOVÉHO ŽIVOTA A ZORNIČKY

CENY NOVÉHO ŽIVOTA A ZORNIČKY
 
V Ústave pre kultúru vojvodinských Slovákov v Novom Sade dnes udelili ceny víťazom literárnych súbehov NRSNM a časopisov Zornička a Nový život. Každoročne sa udeľujú prvá, druhá a tretia cena v dvoch kategóriách - za najlepšiu prózu a za najlepšiu poéziu.
 
foto
 
Laureáti cien Nového života a Zorničky 
 
 
Odborná komisia pracovala v zložení a práce literátov hodnotila takto:
 
Nový život
 
Michal Ďuga, Adam Svetlík, Zuzana Čižíková
(o ceny pre poéziu sa uchádzalo úhrne 9 prác, o ceny za prózu 6)
 
Prvú cenu Nového života za poéziu tohto roku neudelili. Predseda oceňujúcej komisie Michal Ďuga ozrejmil, že súbehová poézia bola, na rozdiel od predchádzajúcich rokov, až podpriemerná. Tak kvalitou ako i kvantitou prekvapila však próza, ktorá už roky stagnovala.
Druhú cenu si tento raz rozdelili Anna Simonovićová za cyklus básní pod názvom O ničom pre niekoho alebo o niečom pre nikoho a Anička Balážová za cyklus Piesok v očiach.
Tretia cena sa dostala Martinovi Prebudilovi za cyklus poézie pod menom Džaba nás bolo.
 
foto
 
Anna Simonovićová, Martin Prebudila a Andrea Speváková
 
Keď ide o prózu, prvú cenu získala Andrea Speváková a próza nesie názov Sedemnásť.
Druhú cenu získal Miroslav Demák za dielo Bibilus zo Smyrny.
Tretia cena sa dostala Martinovi Prebudilovi za prózu s názvom Džimi na dobrej ceste.
 
Zornička
 
Pavel Matúch, Jarmila Hodoličová, Ladislav Čáni
(o ceny pre poéziu sa uchádzalo 18 prác 11. autorov, o ceny za prózu vyše 30 prác 17. autorov)
 
Keď ide o ceny časopisu Zornička, prvú cenu za poéziu udelili Anne Malkovej, je to báseň s názvom Topánky pre stonôžku.
Druhú cenu si zaslúžila Ružena Kraticová za báseň Dúha a tretiu Vieročka MaterákováPaprika a hrozno.
 
Prvú cenu za prózu časopisu Zornička udelili Miroslavovi Demákovi. Próza nesie názov Lenka a Lado.
Druhú cenu získala Mária Kotvášová - Jonášová za Rozprávku so zeleným koncom, tretia cena sa dostala Márii Filipovej za prózny text Teta z Ameriky a Ankino dobrodružstvo.
 
foto
 
Andrea Speváková, Vladimír Valentík a Mária Kotvášová - Jonášová
 
Prítomných hostí najprv privítala hostiteľka Milina Sklabinská, riaditeľka ÚKVS, ktorá poukázala na dôležitosť spôsobu udeľovania cien, ak chceme, aby tieto súbehy mali taký cveng prestížu, aký si zaslúžia. Vladimír Valentík ako predstaviteľ NRSNM a riaditeľ Slovenského vydavateľského centra pripomenul, že ide o jubilejný rok časopisov a poukázal na to, že tohtoročné súbehy mali mimoriadnu odozvu. S týmto sa zhodli aj členovia hodnotiacich komisií, ktorí podotkli, že ide o najlepšie súbehy v posledných rokoch. O umelecký zážitok sa pričinili mladé hudobné talenty Martin Kulík, Miroslav Sabadoš, Zariša Boris, Marek Stupavský a odmenení Zorničkári. Šéfredaktor Zorničky informoval, že sa na súbehu po prvý krát zúčastnili aj uchádzači zo zahraničia, zo Slovenskej republiky, ba dokonca aj z Francúzka. Tieto práce však zostali mimo konkurencie. Okrem toho, odmenených Zorničkárov aj tohto roku potešili špeciálne stolársko-tokárske darčeky vypracované majstrovskou rukou kreatívneho novosadčana Martina Klátika.
 
O literárne obsahy pre časopis Nový život tiež nebude núdza, zhodnotil šéfredaktor Adam Svetlík. Tak pri tomto súbehu, ako i pri súbehu časopisu Zornička, hodnotiaca komisia navrhla na uverejnenie aj niektoré neodmenené práce.
 
 

 
 
U Zavodu za kulturu vojvođanskih Slovaka u Novom Sadu danas je održana svečana dodela nagrada literarnih konkursa Slovačkog nacionalnog veća, slovačkog dečijeg časopisa Zornjička, kao i časopisa za literaturu i kulturu Novi život. Jubilejna godina oba jedinstvena i jedina ovakva časopisa Slovaka u Vojvodini je rezultirala najboljim konkursima u zadnjih nekoliko godina. Naime, dečiji mesečnik Zornjička proslavlja 70 a mesečnik Novi život 60 godina svog postojanja. Nagrade su dodeljivane u kategoriji proze i poezije. Za razliku od predhodnih godina, prva nagrada za ciklus poezije Novog života nije dodeljena, jer kako objašnjavaju članovi stručne komisije, u pitanju je pad kvaliteta poezije, dok je proza iznenadila kako kvantitetom, tako i kvalitetom. Prvu nagradu za prozu časopis Novi život je dodelio novinarki Andrei Spevakovoj iz Novog Sada. Kada je reč o stvaralaštvu za decu, prva nagrada za poeziju je pripala Ani Malkovoj iz Stare Pazove a za prozu već renomiranom piscu Miroslavu Demaku iz Stare Pazove .
 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články