Archív

V Prezidentskom paláci vernisáž výstavy Jána GLÓZIKA

V Prezidentskom paláci vernisáž výstavy Jána GLÓZIKA
 
V stredu 16. decembra v Prezidentskom paláci v Bratislave otvorili tohto roku už druhú výstavu kovačickej insity. Po júlovej výstave Evy Husárikovej na sklonku roka sa v reprezentatívnych priestoroch prezidentského paláca predstavil Ján Glózik. Na otvorení výstavy bol prítomný aj prezident SR Ivan Gašparovič.
 
foto
 
Prezident Gašparovič mal možnosť už skôr sa oboznámiť s tvorbou kovačických maliarov a to nielen na Slovensku, lež aj v Kovačici. Aj pri tejto príležitosti si zaspomínal na svoju nedávnu návštevu Srbska ako aj predošlú, júnovú keď navštívil petrovskú a kovačickú obec. Okrem kurátorky výstavy prítomným sa prihovoril aj Mgr.Th Juraj Šefčík, senior Myjavského seniorátu, ktorý vyzdvihol záujem Slovenskej republiky o "Dolnozemských" Slovákov.
 
foto
 
foto
 
JÁN GLÓZIK (1957, Kovačica). Pokračovateľ svetoznámej Kovačickej insitnej maliarskej školy. Výtvarnej tvorbe sa venuje od roku 1975. Najčastejšou témou jeho obrazov je práca sedliaka, dedinské motívy a obyčaje. Vo svojich pestrofarebných obrazoch často používa tekvicu, ale aj kukuricu, vinárske výjavy, studňu či domáce zvieratá. V posledných rokoch pracuje aj na cykloch z his¬tórie slovenského prisťahovalectva na Dolnú zem. Má za sebou vyše dve desiatky samostatných výstav a okrem na priestoroch bývalej Juhoslávie vystavoval v Londýne, Paríži, Tel Avive, Washingtone, Švajčiarsku, Česku, Maďarsku, Rumunsku. Patrí medzi popredných súčasných insitných umelcov. Žije a tvorí v Kovačici.
 
 
 
 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články