Archív

VIANOČNÉ TEPLOTNÉ REKORDY

VIANOČNÉ TEPLOTNÉ REKORDY
 
V Novom Sade včera, v prvý deň Vianoc, bolo slnečné a veľmi teplé počasie na toto ročné obdobie. Neobyčajne teplých 21 stupňov Novosadčania využili na prechádzky a neboli zriedkaví ani takí, čo boli oblečení iba v svetroch alebo dokonca len v tričkách s krátkymi rukávmi. Možno by to ani nebolo až také podivné, keby sme sa len pred niekoľkými dňami nemocovali so snehom a nízkymi teplotami.
 
V Belehrade v pondelok 21. decembra namerali teploty - 12 stupňov a už 23. decembra 18 stupňov Celzia. Vo Valjeve toto tepelné rozpätie bolo ešte väčšie – až 41 stupeň. V Loznici 23. decembra zaznamenali meteorologický fenomén, keď iba za hodinu teplota vzduchu stúpla o 12 stupňov. Ortuť v termometroch dosiahla 21 stupeň. V našom sídelnom meste pre takéto náhle oteplenie na Štedrý deň v popoludňajších hodinách prerušili dodávku tepelnej energie všetkým užívateľom.
 
V Banja Luke včera 25. decembra namerali 22 stupne, čo predstavuje rekord pre tento deň odkedy sa koná meranie teplôt. Toto však nebol decembrový rekord, keďže 17. decembra roku 1989 v tomto meste v Republike Srbskej zaznamenali teplotu 24 stupňov.
 
Na území Maďarska včera bolo najteplejšie v Baranskej župe na juhu krajiny a to v meste Sellye, kde namerali až 21,8 stupňa Celzia (v roku 1983 to bolo rekordných 16,2).
 
Aj vo viacerých regiónoch Slovenska padli počas vianočných sviatkov teplotné rekordy. Prvý zaznamenali už počas Štedrého večera v Hurbanove, kde teplota vystúpila na 13,1 stupňa Celzia. Padol tak 138-ročný teplotný rekord. Tieto rekordy pritom prišli iba pár dní potom, čo bola v pondelok 21. decembra v Poprade najchladnejšia noc, keď ortuť teplomerov klesla na mínus 23 stupňov Celzia.
 
Podľa slov meteorológov bezprostrednou príčinou oteplenia je výrazná zmena cirkulácie vo veľkej časti európskeho kontinentu. Počas uplynulého týždňa k nám prúdil mimoriadne studený arktický vzduch. Ten následne vystriedal mimoriadne teplý vzduch. Je však nezvyčajné, že sa to udialo tak veľmi rýchlo.
 
Podľa predpovedí aj novoročná noc by mala byť teplá s opravdivou jarnou teplotou až 15 stupňov.
 
Už 1. januára treba očakávať premenlivé počasie zo slabým dažďom a teplotami okolo 10 stupňov. Víkend, teda 2. i 3. januára dôjde k poklesu teplôt na - 2 až 4 stupne Celzia.

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články