Archív

ZAJTRA DO POLNOCI MOŽNO PODAŤ ŽIADOSŤ O VOĽBU POŠTOU

12. JÚNA VOĽBY NA SLOVENSKU
 
ZAJTRA DO POLNOCI MOŽNO PODAŤ ŽIADOSŤ O VOĽBU POŠTOU
 
- Využiť právo hlasovať poštou môžu všetci občania SR s volebným právom, ktorí majú trvalý pobyt v zahraničí a tiež tí, čo trvalo bývajú na Slovensku, no v deň volieb budú v inom štáte.
- Žiadosti o hlasovanie poštou zo zahraničia do piatkovej polnoci aj na e-mailovej adrese: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebuješ mať nainštalovaný JavaScript. .
 
Petržalka vyšla voličom s trvalým pobytom v zahraničí v ústrety a okrem listových žiadostí o hlasovanie poštou môžu o to požiadať aj e-mailom. Voličom hlasujúcim zo zahraničia pošlú obce najneskôr do 8. mája obálku, v ktorej nájdu všetko pre hlasovanie poštou.
 
BRATISLAVA 22. apríla (SITA) - Žiadosti Slovákov v zahraničí o hlasovanie poštou prijímajú úrady len do zajtrajšej polnoci, po dnešnom rokovaní Ústrednej volebnej komisie to pre médiá uviedla zapisovateľka komisie Lívia Škultétyová. Využiť právo hlasovať poštou môžu všetci občania SR s volebným právom, ktorí majú trvalý pobyt v zahraničí a tiež tí, čo trvalo bývajú na Slovensku, no v deň volieb budú v inom štáte. Trvalo žijúci v zahraničí sa musia obrátiť na Miestny úrad mestskej časti Bratislava - Petržalka, ktorý vedie osobitný zoznam voličov. Voliči s trvalým pobytom v SR žiadali o voľbu poštou obec, v ktorej majú trvalý pobyt. Ako pre agentúru SITA uviedol hovorca bratislavskej Petržalky Ľubomír Andrassy, Petržalka vyšla voličom s trvalým pobytom v zahraničí v ústrety a okrem listových žiadostí o hlasovanie poštou môžu o to požiadať do piatkovej polnoci aj na e-mailovej adrese: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebuješ mať nainštalovaný JavaScript. . "Žiadosť musí obsahovať čestné vyhlásenie voliča prihlásení na trvalý pobyt v cudzine, fotokópiu cestovného dokladu (osobné údaje) alebo fotokópiu osvedčenia o štátnom občianstve," informoval Andrassy.
 
Petržalský miestny úrad doteraz dostal žiadosti od 445 zahraničných Slovákov. Pri predchádzajúcich voľbách do Národnej rady SR v roku 2006 chcelo hlasovať 641 občanov SR žijúcich v iných štátoch. Najviac žiadostí prichádza zo susednej Českej republiky, ďalej z Nemecka, Írska a USA, najmenej z krajín Južnej Ameriky a Afriky. Úrad poštou a e-mailom doručené žiadosti spočíta a vyhodnotí v pondelok.
 
Voličom hlasujúcim zo zahraničia pošlú najneskôr do 8. mája obálku, ktorá bude obsahovať poučenie o spôsobe hlasovania, hlasovacie lístky, obálku s odtlačkom úradnej pečiatky obce (mesta, mestskej časti) určenú na vloženie jedného hlasovacieho lístka a návratnú obálku s heslom „VOĽBA POŠTOU“. Do výsledku hlasovania sa započítajú hlasovacie lístky doručené najneskôr v posledný pracovný deň pred dňom volieb, teda piatok 11. júna. Všetky ďalšie podrobnosti sú zverejnené na internetovej adrese Ministerstva vnútra SR - http://www.minv.sk/?volba-postou .

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články