Archív

VOĽBY V SRBSKU DO NÁRODNOSTNÝCH RÁD 6. júna 2010

VOĽBY V SRBSKU DO NÁRODNOSTNÝCH RÁD 6. júna 2010
 
Voľby do nášho najvyššieho tunajšieho slovenského zastupiteľského orgánu - Národnostnej rady sa budú konať o poriadny mesiac a už teraz akoby vládlo predvolebné ticho. To čo sa o voľbách vážne hovorí, vyslovené je čozväčša za zatvorenými dverami, šepkajúc, špekulujúc, kalkulujúc... Za javiskovými kulisami sa prikazuje a zakazuje...
 
Líder Demokratickej strany a veľká osobnosť našich dejín, politik a filozof Zoran Đinđić povedal: Keby sme každý jeden vo svojom prostredí naprávali to čo je nesprávne a nesprávnych ľudí zastavovali v ich ceste, keby sme ich znemožňovali aby robili chybné veci, tie zlé veci by sa ani neudiali. Zoran Đinđić sebe a nám tiež kládol otázku: či máme právo štiepať sa, ohovárať, podkladať si nohy...? Taktiež vyzýval k činom: Poďme ľudia! Myslime globálne, konajme lokálne! Odniekiaľ musíme začať!
 
Čelní predstavitelia NRSNM nás poúčali a verejne vyhlasovali, že na nadchádzajúce voľby treba vyjsť s viacerými listinami potenciálnych kandidátov na nové zloženie Národnostnej rady, avšak v posledných dňoch sa pošepkáva ba i hovorí o jednej spoločnej listine. Na nej by sa údajne nachádzalo úhrne 29 kandidátov a poradovník by určil zostavovateľ listiny. Aj keď sa Zákonom o národnostných radách národnostných spoločenstiev umožňuje všetkým stranám, združeniam, spolkom, mimovládnym organizáciám...ba dokonca aj jednotlivcom, ktorí zoskupia zo 300 podpisov utvorenie vlastnej listiny – paradoxne, akoby sme odrazu nepotrebovali viacnázorovosť. V prípade jedinej listiny z 29 mien kandidátov, voliči vskutku nebudú mať možnosť voľby. Lebo podľa článku 8 Zákona o národnostných radách národnostných spoločenstiev rovno toľko členov má počítať nová Národnostná rada slovenskej národnostnej menšiny.
 
Niektoré výňatky zo Zákona:
 
ЗАКОН О НАЦИОНАЛНИМ САВЕТИМА
 
Члан 70.
 
Изборне листе могу, под условима утврђеним овим законом, предлагати група бирача уписаних у посебан бирачки списак одговарајуће националне мањине, односно организације, удружења грађана, као и политичке организације националне мањине (у даљем тексту: предлагач).
 
Изборну листу својим потписима мора подржати најмање 1%, а не мање од 50 бирача уписаних у посебан бирачки списак одговарајуће националне мањине.
 
Члан 71.
 
На изборној листи се налази највише онолико кандидата колико се чланова националног савета бира, а најмање пет.
 
Носиоца изборне листе и редослед кандидата одређује предлагач.
 
На изборној листи најмање 30% места резервисано је за мање заступљен пол, с тим да је свако треће место на изборној листи резервисано за мање заступљен пол.
 
Члан 97.
 
Свакој изборној листи припада број мандата сразмеран броју добијених гласова.
 
Мандати који припадају одређеној изборној листи додељују се кандидатима са листе по редоследу по коме су њихова имена наведена на листи.

Komentárov  

0 #7 Mišo 2010-06-06 17:19
Spolu,inak sa nedá. Pokoj, radosť, zdravie, všetkým nám, Slováci.
Nahlásiť administrátorovi
+3 #6 Guest 2010-05-09 08:44
:o Laďo je tu asi málo vinuvatý, človek sa chcel len vrátiť- čo je na tom zle? Keby sa len chceli povracať všetci naši učení, čo odišli!!! Hádam by sme si potom aj mali s koho voliť najvyšších predstaviteľov. A takto, vedie nás herečka, kerá si hrá svoju životnú úlohu a namýšľa si, že dobre hrá. Aj KMM začala koalíčiť s Makankou ale akoby pochopila špinavosť jej hry - predať všetku Slovač za vlastnú foteľu!!! To je naša tragédia!!! :-x
Nahlásiť administrátorovi
0 #5 vsetko je to take...sajko 2010-05-09 04:01
Len toho Ladjka Caniho nemozem uz zniest, co sa i trepal sem... Vraj ze ho Tomanka stiahla zo Slovenska. A ten cirkus, co vystraja Tomka s Katou Mele+ckou je uz hanba pre nas vsetkych Slovakov. Pukne toto vsetko aj nech pukne. Mudri ludia hlasovat nepojdu. Ved aj stat tymito volbami robi vlastne na tom aby sa narodnostne mensiny medzi sebou stvali. Madari to robit nebudu, ani Rusini, ktori pochopili , ze ich je malo a ze sa musia drzat spolu. A my Slovaci
Nahlásiť administrátorovi
0 #4 nokijan 2010-05-03 04:47
Slovaci, javite se ako zelite listu sastavljenu od novih ljudi, koji se do sada nisu iskompromitovali.
Nahlásiť administrátorovi
+2 #3 nokijan 2010-05-03 04:35
Ne treba nam lista, koja je preslikana Matica, ili stranke na vlasti.
Nahlásiť administrátorovi
-1 #2 volbypluralita 2010-04-30 08:43
Pocut, ze Makanka podmienuje Maticu, aby vosli do koalicie a ona uz urcila osoby (poturice),ktore v mene Matice maju byt na koalicnej listine. A Slavik v jej mene obtelefonuva spolkarom a vyhraza sa im, ze ak nepristupia koalici nedostanu peniaze, ktore kontroluje NRSNM. Kysacania (maticiari) tu zahrali najhnusnejsiu hru - svojich kandidatov zaslali aj do matice aj do koalicie, a kde prejdu... V tychto volbach vyplava ludska spina a patolizaci.
Nahlásiť administrátorovi
0 #1 maticiar 2010-04-30 04:28
A co to oni kcu ponuknut nam 29 svojich ludi a mi mame na volbach zaokruhlit len ze s tym suhlasime? Preco neponuknu 5-10 listin aj z novyma menami, nak mame scoho vyberat
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články