Archív

Úpadok Obce Báčsky Petrovec

Úpadok Obce Báčsky Petrovec
 
Pri príležitosti 15. októbra Dňa Obce Báčsky Petrovec v piatok v budove obce prebiehalo slávnostné zhromaždenie. Vo výročnej správe aktivít, predseda obce Vladimír Turan sa nemohol vyhnúť údajom o hospodárskom úpadku tohto nášho prostredie, ktoré podľa výšky osobných dôchodkov nachádza sa na poslednom mieste vo Vojvodine. Najnižšie osobné dôchodky zaznamenali aj vlani, keď robotnícke mzdy tu boli takmer o polovicu nižšie od oficiálneho republikového priemeru.
 
foto
 
Na sklonku minulého roka priemerný brutto zárobok v tomto prostredí činil 26.710 din. alebo 19.260 din. netto, čo bolo iba o 4.000 dinárov viac od štátom predpísaného minimálneho platu alebo bezmála o polovicu menej od priemerného zárobku v Srbsku. Pritom Petrovská obec patrí do Juhobáčskeho obvodu, kde sa najviac zarábalo a kde priemerná mesačná robotnícka mzda činila 46.743 dinárov. Tento priemer kazili iba obce Báčsky Petrovec a Báč.
 
Keď ide o najnovšie štatistické údaje, v obci Báčsky Petrovec v auguste bol priemerný osobný dôchodok 31.513 din. a s takýmto mesačným robotníckym zárobkom sa toto prostredie, spolu s Alibunárskou obcou, znovu zaradilo na samé dno rebríčka.
 
Nesporne, takéto neslávne, porážajúce štatistické údaje na svedomie treba klásť aj poslancom obecného parlamentu a celému obecnému vedeniu. Rozprávky o tom, ako mnoho prostriedkov zabezpečujú pre túto obec, sú už skutočne otrepané. Chvály o tom, že za prílev pokrajinských či republikových prostriedkov treba vďačiť predovšetkým im a ich schopnostiam, jednoducho neobstoja. Ba naopak, ten prílev je dokonca snáď aj nižší ako by mohol byť. Lebo, na základe Vyhlášky z 212. schôdze Vlády APV a Rozhodnutia o kritériách Výkonnej rady, pri rozdeľovaní rozpočtových prostriedkov sa prihliada na vyvinutosť obce, aby sa tak zabezpečili podmienky na čo rovnomernejší rozvoj našej pokrajiny.
 
V pokračovaní piatkového slávnostného zasadania, ktoré neveľmi slávnostne odznelo, odovzdali Ceny Obce Báčsky Petrovec za rok 2010 a Osobitné verejné uznania. Najvyššie obecné uznanie – Cenu Obce získal všestranný športovec Ján Labát a posthumne poľnohospodár Ján Triaška. Osobitné verejné uznania udelili cyklistovi Nebojšovi Jovanovićovi a darcovi krvi Vladimírovi Lomenovi .
 
Katarína Pucovská

Komentárov  

0 #3 anonimny 2010-10-20 06:29
čoraz vám viacej funkcií preberajú susedia zo severu.V pošte alebo všeobecne na úradoch viacej počuť srbský ako slovenský jazyk. Ba čo je horšie, tí úradníci ani nechcú po slovenský hovoriť.S druhej strany politikovia ako politikovia- mudrujú
Nahlásiť administrátorovi
-1 #2 Jaska 2010-10-18 21:11
:sad: Kam smerujeme?
Nahlásiť administrátorovi
0 #1 Guest 2010-10-18 09:02
Predseda obce len trocha naznačil, že je situácia v petrovskej obci zlá, ale nepovedal, že je až TAK VELMO zlá. :whistle: A tí poslanci stále len dokazujú kto je mudrejśí a nič nerobia, tak ako by mohlo aj byť dobre
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články