Archív

Pavel BENKA, PhD.

Pavel BENKA, PhD.
 
Magister technických vied Pavel Benka (12. 12. 1965), zamestnaný na Poľnohospodárskej fakulte v Novom Sade ako asistent pre vedeckú oblasť geodézia, v týchto dňoch obhájil doktorandskú prácu: Pozemkové úpravy na melioračnom území (Uređenje zemljišne teritorije na meliorisanom području). Po absolvovaní doktorandského štúdia získal akademický titul „doktor“, „philosophiae doctor“, v skratke „PhD.“.
 
foto
 
Katarína Pucovská a Pavel Benka
 
V doktorandskej práci Pavel Benka skúmal efekty realizovaných pozemkových úprav (komasácií) na tých územiach, kde spolu s kamasáciou boli vykonané aj melioračné opatrenia. Na výskumných parcelách bola analyzovaná aj výhodnosť, či optimálna veľkosť poľnohospodárskych parciel pre ich obrábanie poľnohospodárskou mechanizáciou. Taktiež bol skúmaný podiel, spätosť a rovnomerný rozvrh plôch s rozptýlenou zeleňou – remízami na pozorovaných územiach.
 
Tematika, ktorou sa Pavel Benka roky zaoberá, patrí do oblasti geodézie a jej uplatňovania v úprave a hospodárení vôd, hospodárskej úprave pozemkov, ekológii a ochrane životného prostredia. Jeho vedecké usmernenie sú pozemkové úpravy, geoinformačné sústavy a diaľkový výskum Zeme.
 
Pavel Benka skončil základnú školu v Báčskom Petrovci. Vtedajšie spoločné stredné vzdelanie (prvé dva roky strednej školy) vychodil taktiež v Báčskom Petrovci na Gymnáziu Jána Kollára. Usmernené stredné vzdelanie (druhé dva ročníky strednej školy) zakončil v Novom Sade na Strednej technickej škole Jovana Vukanovića, kde aj maturoval roku 1984 na usmernení pre geodetických technikov. Po odslúženej vojenčine študoval na Stavebnej fakulte v Belehrade, smer geodézia. V roku 1990 obhájil diplomovú prácu Korišćenje amaterskih snimaka u merne svrhe a stáva sa diplomovaným inžinierom geodézie. V tom istom roku sa zapísal na postgraduálne štúdium na Stavebnej fakulte v Belehrade, usmernenie Meranie a pozemkové úpravy (Premer i uređenje zemljišne teritorije). V roku 1996 obhájil magisterskú prácu pod názvom Možnosti ochrany a zveľadenia životného prostredia v pozemkových úpravách komasáciou (Mogućnosti zaštite i unapređenja životne sredine pri uređenju zemljišne teritorije komasacijom). Od roku 1991 dodnes je zamestnaný na Poľnohospodárskej fakulte ako asistent pre vedeckú oblasť geodézia.
 
Pavel Benka sa ako autor a spoluautor predstavil viac ako 70-krát vedeckej a odbornej verejnosti v monografiách, príspevkoch v medzinárodných a domácich časopisoch a konferenciách a je aj spolu so Simom Belićom napísal učebnicu Tehnika navodnjavanja i odvodnjavanja. V roku 2001 bol na trojmesačnom pobyte v Katare, kde sa zúčastnil na geodetických prácach, ktoré vykonávala firma Energoprojekt. Jeho záľubou je rádioamatérstvo (elektronika, rádiotechnika a počítače) a je dlhodobý a aktívny člen, v súčasnosti aj predseda rádioklubu Petrovec v Báčskom Petrovci.
 
Blahoželáme!
 
Katarína Pucovská
 
Použitá literatúra: MARKO, Ján: Lexikón slovenských vojvodinských vysokoškolských učiteľov a vedcov

Komentárov  

0 #3 GratuláciaVladimír Melicher 2012-04-01 17:04
Gratulujeme Palko k úspechom na vedeckom poli. Rodina Lačoková, Brokešová, Czizmáziová a Melicherová zo starej vlasti.
Nahlásiť administrátorovi
+4 #2 Každá česťm 2012-01-31 15:35
Mám komentár:
Žiaľ, že nie je viac takýchto dobrých a odborných Slovákov! Ináč, v Katare som nikdy nebol, ale zato v katastre - viackrát... Tak nám aj načim...
Nahlásiť administrátorovi
+1 #1 Teta Božka - z Austrálii 2012-01-31 15:09
Paľko, gratulujeme.
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články