Archív

Máme či nemáme Poľnohospodárske múzeum v Kulpíne?

Máme či nemáme Poľnohospodárske múzeum v Kulpíne?
 
Najkratšia ale nie aj najjasnejšia odpoveď by mohla byť: Aj máme, aj nemáme. Všetko je totiž poriadne zamotané. Trochu bližšie k veci. Spoločenská, mimovládna organizácia pod názvom Poľnohospodárske múzeum už zanikla. Od vlani však namiesto nej existuje „Združenie pre muzeálne agrárne dedičstvo so sídlom v Kulpíne“.
 
foto
 
 
Toto je však iba združenie a aj keď sú to vskutku ľudia, ktorí múzeum zakladali a 20 rokov ho aj zveľaďovali, je to iba skupina entuziastov, ktorá v muzeálnom komplexe v Kulpíne horko-ťažko dostala malé priestory, nie však aj exponáty. Exponáty a expozície sú od roku 2004 pod správou a vo vlastníctve Múzea Vojvodiny z Nového Sadu.
 
Rozpad, štiepanie, tranzícia, zmeny, premeny...ktoré sa v krajine udiali, spôsobili hlboké rany v našich životoch a kultúra snáď najviac trpela. Skorumpovaná spoločnosť a moc namiesto demokracie nám zaviedla partokraciu. Kreslá sa rozdeľujú nie podľa schopností ale podľa straníckej príslušnosti a hlavne poslušnosti.
 
Neschopnosť vie spôsobiť nedozerné škody.
 
Tak jediné poľnohospodárske múzeum v našej krajine, založené v roku 1993, aké nemala ani bývalá Juhoslávia, sa dostalo do slepej uličky a jeho ďalšia existencia sa stala otáznou. To čo profesori Poľnohospodárskej fakulty v Novom Sade roky trpezlivo a húževnato skladali a skĺbili do celku, bolo treba ďalej rozvíjať, avšak neboli na to odborníci. V múzeu sa namiesto múzejníctvom zaoberali prevažne filmárstvom, presnejšie muzeálne priestory sa prenajímali filmovým spoločnostiam.
 
Odborníci, zberatelia, milovníci dejín poľnohospodárstva, entuziasti...zmohli ešte raz sily a združili sa v snahe napraviť, čo bolo pokazené.
 
„Združenie pre muzeálne agrárne dedičstvo so sídlom v Kulpíne“ by však malo byť iba prechodným riešením na ceste k založeniu staronovej samostatnej kultúrnej múzejnej inštitúcie „Poľnohospodárskeho múzea v Kulpíne“. Predsedom Združenie a zároveň i Predsedom Riadiaceho výboru Združenia je Prof.dr Ján Kišgeci, akademik, profesor Univerzity v Novom Sade vo výslužbe. Podpredsedom je Prof.dr Veselin Lazić, tajomníkom Filip Forkapić a ostatnými členmi Riadiaceho výboru sú Prof.dr Vladan Marković, Mr Uglješa Belić a Prof.dr Janko Hodolič. Predsedom Zhromaždenia Združenia je Todor Gajinov a podpredsedom Pavel Zima. Dozorný výbor tvoria Prof.dr Lazar Lazić, Dr János Berényi a Prof. dr Milan Martinov.
 
 
Katarína Pucovská 

Komentárov  

0 #2 novinarka 2012-07-04 04:50
FRAGMENTI ZAVRŠNOG DOKUMENTA
Druge Regionalne Konferencije RA ICOM SEE, Niš, 23-26 maj 2012.

Konferenciji je prisustvovalo oko 110 učesnika, realizovane su 62 prezentacije istraživača i eksperata iz 9 zemalja regiona Jugoisočne Evrope: Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Albanije, Makedonije, Rumunije, Bugarske i Srbije. Aktivno učešće sa prezentacijama imali su učesnici iz Australije (Univerzitet Južni Novi Vels) i Italije (Visoki institute za konzervaciju u Rimu i italijanska kooperacija za razvoj u Beogradu).
Konferencija se održala u prostorijama Univerziteta u Nišu, i bila je finansijski pomognuta od strane Ministarstva kulture, informisanja i informacijskog društva Republike Srbije i ICOM uz Pariza. Konferenciju je pratio obiman informativni materijal i prezentacija publikacija velikog broja institucija iz regiona.
Učesnici Konferencije su došli iz različitih institucija vezanih za očuvanje nasleđa: muzeja, zavoda za zaštitu, arhiva, univerziteta, MUP i dr.
Potpisan je Memorandum o razumevanju između RA ICOM SEE i Evropskog muzejhskog foruma – EMF, preporučeno je niz mera koje treba da dovedu do revitalizacije muzejskih institucija...:
Inicijative:
• Formirati jedinstvenu IT organizaciju na regionalnom nivou SEE
• Konkretni dogovori oko razmene edukativnih programa, posebno permanentne edukacije.
• Podrška inicijativi Međunarodne organizacije poljoprivrednih muzeja (AIMA) da se u Srbiji osnuje poljoprivredni muzej u Kulpinu kao samostalna institucija kulture.
Nahlásiť administrátorovi
0 #1 C 2012-04-10 19:35
Neschopnosť vie spôsobiť nedozerné škody.
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články