Archív

Vojvodina pred 6. rokmi povedala „nie“ ústave

Vojvodina pred 6. rokmi povedala „nie“ ústave
 
„Vojvodina nevznikla na území Srbska, na rozdiel od ostatných regiónov. Občanom Vojvodiny neboli vrátené ústavné práva v súlade s uzávermi Londýnskej konferencie z roku 1992. Vojvodina je jedinou konštitučnou jednotkou bývalej federácie SFRJ, ktorej status nebol doriešený.“ - uvádza sa v dnešnom vyhlásení mimovládnej organizácie Vojvodinský klub, ktorý odkazuje, že sa v novej ústave, Vojvodina a Srbsko majú definovať ako dve rovnoprávne entity.
 
foto
 
Pri príležitosti šiesteho výročia referenda o novej ústave Srbska, na ktorom iba 44 percent zúčastnených voličov z Vojvodiny súhlasilo s ústavou, Vojvodinský klub hodnotí, že schválenie ústavy s ktorou Vojvodinčania nesúhlasili a v ktorej sa zúžila autonómia Vojvodiny, prehlbuje problémy v spoločnosti.
 
„Srbsko je vybudované na hnilej ústave z roku 2006. Túto okyptenú nedemokratickú ústavu treba čo skôr zrušiť a vyniesť novú“ – uvádza Vojvodinský klub v dnešnom vyhlásení pre verejnosť, kde tiež hodnotia, že to vojvodinské „nie“ spred 6 rokov je aj upozornením, že ústavné položenie Vojvodiny v Srbsku treba ináč regulovať.
 
Vojvodinský klub tiež hodnotí, že Srbsko vníma Vojvodinu ako „vojnovú korisť a komoru z ktorej sa, bez opýtania, berie komu koľko treba.“ Podľa ich ocenenia, z toho dôvodu dochádza k ochudobňovaniu Vojvodiny, a štatistika svedčí, že je Vojvodina región, ktorý úmerne najviac chudobnie. „Niekedy Vojvodina bola podľa vyspelosti ihneď za Slovinskom a Chorvátskom a dnes je pod priemerom v Srbsku.“ píše v správe, v ktorej sa pisatelia zasadzujú za Vojvodinu republiku v rámci „Zväzovej republiky Srbsko“, v ktorej by Vojvodina mala vlastnú ústavu.
 
„Najvyspelejšie krajiny vo svete sú federalizované alebo regionalizované. Federácia je liek pre vysilenú a ochudobnenú Vojvodinu a užitočná pre všetky časti Srbska a štátu v celku“, hodnotia vo vyhlásení.

Komentárov  

0 #1 an 2012-10-30 14:57
mám komentár...
myslím na teba, Vojvodina Moja...
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články