Archív

U zatišju sna / V zátiší sna

U zatišju sna / V zátiší sna
 
Prezentáciu knihy básní U zatišju sna (V zátiší sna), ktorú na sklonku leta publikovalo vydavateľstvo Prometej z Nového Sadu, zrealizovali v októbri v Bratislave a na utorok 11. decembra ju usporiadajú aj v Novom Sade. Ide o preklad poézie do srbčiny dvoch súčasných slovenských autoriek, Etely Farkašovej zo Slovenska a Viery Benkovej zo Srbska. Tieto poetky urobili výber zo svojej tvorby a v knihe ju podávajú ako špecifický spôsob dialógu. Na utorňajšom večierku sa zúčastnia: autorka Viera Benková, prekladateľ Samuel Boldocký, hlavný a zodpovedný redaktor Prometeju Zoran Kolundžija a básne po slovensky bude čítať Katarína Melegová – Melichová.
 
 
foto
 
„Kniha okrem svojho základného účelu a svojej umeleckej hodnoty, je v srbskom kultúrnom prostredí prínosom k poznaniu súčasnej slovenskej poézie, ktorá dnes vzniká na Slovensku i tej ktorú píšu slovenskí básnici vo Vojvodine“- z recenzie Samuela Boldockého.
 
“Ticho je hlavným menovateľom dvojitého básnického vyznania Viery Benkovej a Etely Farkašovej v prezentovanom výbere. Intímnu lyričku Benkovú a filozoficky kontemplatívnu Farkašovú rozdeľuje a spája ticho. Ticho ako stav vedomia, ako zápis o svete, ako autodiagnóza, ticho ako provokácia, ako predmet inšpirácie, ticho ako bytostný nepokoj, ako začiatok, ako koniec, ako prostriedok komunikácie, ako metafora života, ako vízia smrti, ako trvanie, liek, fascinácia, zabudnutie, kontemplácia, ako kvintesencia hudby, ticho ako smrť...“ Z Doslovu Michala Babiaka.
 
Prezentácia bude 11. decembra 2012 v Galérii Prometej, Námestie Marije Trandafil 11, Nový Sad so začiatkom o 18:00.
 
O knihe viac tu:

Komentárov  

0 #1 U zatišju sna/ V zátiší snaViera Benková 2012-12-10 11:04
:!: Žiaľ pre neschodné cesty a zlé počasie sa prezentácia U zatišju sna odkladá na jarné mesiace...autorka Viera Benková, vydavateľ Zoran Kolundžija a riaditeľ Prometeju Predrag M. Kovačević
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články