Archív

Kancer korupcia vytvára kancer u ľudí

Kancer korupcia vytvára kancer u ľudí
 
Čo to tak silno tlačí Kovačičanov, že sa na stredu znovu chystajú protestovať? Odpoveď: Začína sa budovať továreň na spracovanie nebezpečného odpadu. Neupúšťa sa od idei v Kovačici vybudovať „ekologickú bombu“ – tak ju ešte pred rokom označili E-noviny a vtedy sa dr Miroslav Brajanovski verejne zriekol členstva v DS. Neskôr sa ohlásila aj riaditeľka Strediska pre kultúrnu dekontamináciu Borka Pavićevićová hodnotiac: „Zastrašujúcim je to, koľko je očividné že zločin hnije a smrad sa do nebies vinie. Ako kancer korupcia vytvára kancer u ľudí“... A smutným je to, že sa to deje v krásnej Kovačici, ktorú preslávili jej sami občania, zobrazujúc na svojich maľbách neporušenú krásu čistej prírody.
 
foto
 
Olejomaľba Zuzana Holúbeková
 
Miroslav Grubanov z poľnohospodárskeho združenia Paor z Crepaje obviňuje obecné vedenie a zazlieva mu, že na malé vrátka a bezohľadne, pre seba chceli zhrnúť veľký zisk, nedbajúc na možné negatívne dopady na životné prostredie.
 
Najnovšie Sladjana Gluščevićová v rámci projektu Médiá a lokálne samosprávy, ktorý realizovalo Nezávislé združenie novinárov za podpory Rockefeller Brothers fondacije, o Kovačici píše ako o prostredí, kde sa verejnosti všetko predostiera v peknom priam ideálnom svetle a pritom je úplný opak pravdou. Článok s titulkom „Spolja gladac, iznutra jadac“ si možno prečítať tu: http://www.najgradonacelnik.org/kovacica-bez-promene/
 
„Teraz radom: v rôznych obecných výboroch boli stranícki DS mocnári, ktorí sa medzičasom stali podnikateľmi, súkromníkmi, aby potom tí bývalí s terajšími, všetko podľa zákona, podpisovali, objednávali, vybavovali, šikovní ľudia, múdri, vynašli sa na rozdiel od všetkých nás sprostákov, nadaní ľudia, vypracovali aj štúdiu, v ktorej píše, že sa do Kovačickej obce bude dovážať a potom aj uskladňovať a spracúvať odpad nebezpečný po zdravie obyvateľstva...“ Napísala to ešte pred vyše rokom riaditeľka Strediska pre kultúrnu dekontamináciu Borka Pavićevićová, o čom viac tu: http://www.kulpin.net/aktuality/sudy-s-jedmi-ako-buduca-turisticka-atrakcia-kovacice.html
 
Čo je v tomto prípade nanajvýš čudným, je pevná rozhodnosť obecných orgánov pomôcť investorovi získať povolenia a umožniť mu výstavbu továrne. A ide pritom o továreň, ktorá zamestná iba niekoľkých ľudí a zaiste veľmi nespomôže v rozvoji prostredia. Pritom sa cesty pod ťarchou nákladu kamiónov iste rýchlejšie zničia, pach môže byť aj nepríjemný, sekundárny odpad škodlivý...
 
Na všetko uvedené už dávnejšie poukazujú protivníci tohto projektu. Obecné vedenie na ich výstrahy reagovalo neraz kontradiktórnymi vyhláseniami, že nejde o spracovanie nebezpečného odpadu, že sa továreň v Kovačici stavať nebude, že nie obecné vedenie ale vyššie inštancie stoja za projektom..., predseda kovačickej obce potom aj bol podal demisiu, potom ju stiahol...vypísali referendum na ktorom sa občania mohli vyjadriť, či chcú takú továreň v Kovačici...a tak sa vlastne akoby kupoval čas a ponechal priestor, aby sa vybavili všetky formality a získali povolenia.
 
A tesne pred novoročnými sviatkami továreň na spracovanie nebezpečného odpadu Yunirisk doo Belehrad povolenie na výstavbu recyklačného strediska na spracovanie priemyselného odpadu v Kovačici napokon aj získala.
 
foto
 
Na takéto rozhodnutie reagovalo 13 poslancov v obecnom parlamente, ktorí žiadajú mimoriadnu schôdzu zhromaždenia, na ktorej by zrušili toto rozhodnutie.
 
foto
 
Najhorlivejší protivníci výstavby sú predstavitelia Slovenskej strany vedení predsedom Jánom Paulom, ale aj stúpenci niektorých opozičných politických strán, predstavitelia poľnohospodárov, podnikateľov ba aj insitných maliarov. Na stredu 6. februára na protestnom zhromaždení pred budovou kovačickej obce znovu budú žiadať zastavenie výstavby tejto potenciálnej „ekologickej bomby“.
 
Katarína Pucovská

Komentárov  

+2 #1 KovačicaBeta 2013-02-06 08:06
Nemožem veriť že aj Srbi vidia a tí "naší" čušia ako voš pod chrastou. Istotne sa dobre podmastení a sprostím slovákom fonekonečna kcú predávať suchie sľúke:

U opštini Kovačica je zatvoren kvalitetan mlin fabrike stočne hrane uništena poljoprivredna preduzeća drvna industrija industrija obuće građevinska preduzeća . Sve to je nadomestio Bazen koji troši enormna sredstva zimi nema dnevno ni 20 kupača koliki su troškovi grejanja vode i ostali gubitci niko nezna .

Jedina zdrava grana za koju su građani opštine Kovačica mogli da se uhvate je poljoprivreda, a izgradnjom ove trovačnice u prečniku od 50 kilometara od fabrike Evropska unija neće želeti da kupi nijedan proizvod . Zatrovaće sve oranice južnog Banata .


srbin.info/.../?lang=lat
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články