Archív

Špinavé hry so špinavou technológiou?

Špinavé hry so špinavou technológiou?
 
V Kovačici už 12 dní trvá agónia. Demonštranti sú vyčerpaní ale rozhodní zotrvať v protestoch, kýmkoľvek neprekazia úmysel belehradskej firme Yunirisk vybudovať recyklačné centrum na uskladnenie a spracovanie nebezpečného odpadu v bezprostrednej blízkosti osady. Na zajtra o 15:00 znovu zahlasujú protestný míting pred budovou Zhromaždenia obce. Organizátormi protestu sú opoziční poslanci v obecnom parlamente a poľnohospodárske združenia, ktoré si v plnej miere uvedomujú význam zachovania čistého životného prostredia a zdravej pôdy a vody.
 
foto
 
Foto Jani Djinisov
 
Pravdou je, že sa o odpad treba postarať. Recyklácia a druhotné využitie odpadu sa vo vyspelých krajinách dávno zaužíva a dokonca vyvinulo sa tzv. odpadové hospodárstvo, ktoré dokáže byť aj ziskové. Lenže, v tom vyspelom svete nanajvýš premyslene určujú lokality všetkým továrňam, a zvlášť takým, ktoré môžu v prípadnej havárii spôsobiť znečistenie životného prostredia. Treba myslieť na budúcnosť a treba rozmýšľať aj o prípadnej horšej stránke.
 
Budovať továrne na ornej pôde, ktorej máme čoraz menej, - je priam nehoráznosťou. Budovať ju v mestečku, ktoré odpad takého druhu vôbec neprodukuje, - je nelogickosťou. Budovať ju v osade s prívlastkom Mäkka svetovej insity, - je hriechom.
 
Katarína Pucovská
 
Podobné články:

Komentárov  

+1 #4 kovacican 2013-02-26 13:02
slovenskie institucije sa neohlasuju preto ze je pani makanova v istom hrnci ako tito co to dozvolili takties pani novinarka hlasa ludu anicka chalupova z kovacice je na strane istich ljudi tak nikto sa ani nemoze dopocut pravde.pozdrav z kovacice ps.traktori sa este pred obecnim domom
Nahlásiť administrátorovi
+4 #3 zvrk 2013-02-25 11:44
Každá česť Kataríne, na článku...
Nahlásiť administrátorovi
+2 #2 sajo sajko 2013-02-17 12:17
re:Citovanie LBP:
A co nase slovenske institucie? Neohlasia sa ohladom tohoto co sa stava v Kovacici, ci nemaju svoj stav? Alebo im nikto z hore neposepol, ze treba reagovat!\n :sad: :-?:
\n\nKto sa ma ohlasiť, ATM, veď ona do rovnakého vreca ducha s Krisanom!!!
Nahlásiť administrátorovi
+4 #1 LBP 2013-02-16 16:18
A co nase slovenske institucie? Neohlasia sa ohladom tohoto co sa stava v Kovacici, ci nemaju svoj stav? Alebo im nikto z hore neposepol, ze treba reagovat!
:sad: :-?:
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články