Archív

Zlatkovi Benkovi Cena Paľa Bohuša

Zlatkovi Benkovi Cena Paľa Bohuša
 
Laureátom Ceny Paľa Bohuša, ktorú udeľuje Slovenská sekcia Spolku spisovateľov Vojvodiny, sa stal Zlatko Benka, spisovateľ z Lalite, za knihu Keď po hrdinstve. Cena Paľa Bohuša by sa mala udeľovať každé 4 roky, tentoraz však bola udelená po 7-ročnej prestávke.
 
foto
 
Začiatkom marca Spolok spisovateľov Vojvodiny zverejnil mená nositeľov výročných cien a medzi tohtoročnými laureátmi je aj spisovateľ Zlatko Benka z Lalite. Cenu získal za knihu s názvom Keď po hrdinstvo ktorá bola zverejnená v Slovenskom vydavateľskom centre roku 2008.
 
V zdôvodnení žiri sa uvádza, že táto kniha predstavuje vrchol v celkovom básnickom opuse slovenského vojvodinského básnika Zlatka Benku.
 
Kniha hovorí o hrdinstve a vzťahuje sa na obdobie, keď hrdinstvo bývalo sporné, keď sme na týchto našich turbulentných priestoroch mali hrdinstvá rôzneho druhu, z ktorých niektoré ukončili aj v Haagu.
 
Tohtoročné Cena Paľa Bohuša je ďalším z radu prestížnych ocenení Zlatka Benku pre jeho literárnu tvorbu.
 
Porota Slovenskej sekcie Spolku spisovateľov Vojvodiny, ktorá pracovala v zložení Víťazoslav Hronec, predseda a členovia Ladislav Čáni a Vladimír Valentík zhodnotila, že uvedenú knihu možno zaradiť k niekoľkým najlepším knihám poézie vojvodinských Slovákov vôbec.
 
Básnik, prozaik a dramatik Zlatko Benka sa narodil 22. júla 1951. Študoval na Filozofickej fakulte v Novom Sade. Pracoval ako novinár v Informačnom centre v Odžakoch. Žije v Laliti. V srbčine publikoval zbierka básní Demon ali gde (1973) a Oklopnik (1986) a román Boginja na prestolu (1996). V slovenčine vydal zbierky básní Vodný prach (1977), Dvojsečný nôž (1981), Oceán (1984), IL (2001), Sen na stole (2006), Keď po hrdinstvo (2008) a Najvyšší čas (2011); romány Striebro piesočného lesa (1996), Anjelský pád (1996) a Deväť prsteňov (2005); zbierku poviedok Ryžové plátno (1988) a drámu Dvadsiaty štvrtý Oriónov život (1993) a Strieborný les (2003). Bol ocenený cenou časopisu Nový život v roku 1988.
 
Spolok vojvodinských spisovateľov od roku 1980 udeľuje ceny za celoživotné dielo, za knihu a za preklad ako aj ocenenie pre najlepšie knihy vydané v jazykoch národnostných menšín: v maďarskom, slovenskom, rumunskom a rusínskom jazyku.
 
Katarína Pucovská

Komentárov  

+3 #2 Zlatkovi Benkovi Cena Paľa BohušaViera Benková 2013-03-17 09:22
Zlatkovi ako nositeľovi ceny Paľa Bohuša gratulujem, len keby sme neboli takí k sebe neempatickí a nevšímaví, ke´d sme preskočili udeliť túto Cenu Paľa Bohuša pred tromi rokmi....kto nám je na vine, ke´d tam sedia a sú stále tí istí...alebo sa mýlim?
Viera Benková
Nahlásiť administrátorovi
+2 #1 krásnez 2013-03-16 20:19
Možno sme mohli
a možno ani veľmi nemohli...

či vôbec voľakto voľakedy videl
slávika vo voľnom lete
počul jeho dokonalú pieseň
dokonca...
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články