Archív

Kulpínčania v Hriňovej s bravúrou uviedli dve predstavenia

Kulpínčania v Hriňovej s bravúrou uviedli dve predstavenia
 
„... až sa napokon zdvihla opona, medzinárodný festival divadla a umenia privítal prvých hostí. Srbskí priatelia s bravúrou uviedli vynikajúce predstavenie Frajerčenia na Tretej ulici...“ – tak zhodnotili organizátori prvý večer festivalu Hriňovské dni divadla 2013. V druhý večer, s predstavením Pohreb, Kulpínčania si už na samom začiatku získali obecenstvo, ktoré ich počas celého predstavenia odmeňovalo potleskom.
 
foto
 
Frajerčenia na Tretej ulici (Foto Hriňovské dni divadla)
 
DS KUS Zvolen Kulpín pobudol na Slovensku v dňoch 14. - 17.marca 2013, kde sa predstavili na 6. ročníku medzinárodného festivalu divadla a umenia Hriňovské dni divadla 2013. Zahrali Frajerčenia na Tretej ulici, autora a režiséra Michala Babiaka a Pohreb autora Ivana Holuba v réžii Alexandra Baka.
 
foto
 
Pohreb (Foto DS KUS Zvolen)
 
Hriňovské dni divadla sú koncipované ako nesúťažná prehliadka divadelných súborov pôsobiacich v regióne i mimo neho. Po úspešných piatich ročníkoch si prehliadka, ktorá je spojená s výstavami fotografií, výtvarných a umeleckých diel, ale aj príjemnou kaviarenskou hudbou, získala dobré meno. Portál zvolen.sme.sk Kulpínčanov ešte pred festivalom označil za svojrázneho favorita a v texte uvádza: „Festival, ktorému sa už päť rokov darí v Hriňovej ukázať význačné divadelné tituly a prilákať na ne vyše tisícku ľudí, prináša zaujímavý program aj na šiestom ročníku. Kraľovať mu budú nepochybne hviezdne tituly zahraničných hostí zo srbského Kulpína a poľského Krakova.
 
Srbské divadlo, ktoré pracuje pod názvom Kultúrno - umelecký spolok Zvolen, privezie dve predstavenia; Pohreb a Frajerčenia na tretej ulici. S Frajerčením získalo vlani titul laureáta Festivalu Aničky Jurkovičovej, ktorý sa koná každoročne v Novom Meste nad Váhom je prezentáciou ochotníckych divadelníkov.
 
Okrem toho si toto divadlo odnieslo aj ceny za najlepší ženský a mužský herecký výkon a postúpilo na Scénickú žatvu v Martine, ktorá je najväčším ochotníckym festivalom na Slovensku. Hru režíroval srbský Slovák Michal Babiak, ktorý pôsobí na Slovensku.“
 
 
Uvedený portál v pokračovaní uvádza: „Zo slovenských divadiel by sa zahraničným festivalovým hosťom mohlo vyrovnať Túlavé divadlo z Trnavy s jednou zo svojich najúspešnejších inscenácí Hamlet alebo Nález lebky v réžii Jakuba Nvotu.“ S režisérom Jakubom Nvotom naši divadelníci ľahko našli spoločné témy, keďže má tento mladý režisér korene v Báčskom Petrovci.
 
S divadlom sa Kulpínčania do Hriňovej vrátili po 27 rokoch. Tiež aj hriňovský súbor v dávnejšej minulosti pobudol Kulpíne. Mnohí si na to radi spomínajú.
 
Katarína Pucovská

Komentárov  

0 #1 Novinár 2013-03-18 21:07
Ž...
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články