Archív

Veľkonočná nedeľa v Kulpíne

Veľkonočná nedeľa v Kulpíne
 
Slávnostné nedeľné veľkonočné služby Božie v kulpínskom chráme Božom sa začnú o 10:00 a bude ich nahrávať Rádio Nový Sad. Ich odročený prenos bude odvysielaný na 100 MHz o 15:35 alebo aj na http://www.rtv.rs/sr_lat/program/program-na-jezicima-nacionalnih-zajednica/ . Po bohoslužbách sa odchádza domov na obed. Za obed nám pani Božka Kulíková z Austráalie (pôvodom Kulpínčanka) radí huspeninu- recept si možno nájsť tu: http://www.kulpin.net/kulpinska-kucharka/2.html O 17:00 sa v kaštieli Dunđerských začne vinárska Veľká noc v Kulpíne a na degustáciu bude ponúknutých 80 druhov vín a 61 klobás ale aj hodne koláčov.
 
foto
 
O zvykoch a veľkonočnom jedálnom lístku pani Božena Kulíková píše takto: Na Veľký piatok sa nevarí mäso, ale polievka zo suchej fazule a rezance (makové s medom), aby boli klasy dlhé, robia sa pukance a varia zemiaky v šupke. Na Bielu sobotu sa pripráva jedlo pre veľkonočné sviatky a tu je hlavné studenie (huspenina) z paprčiek, bravčových kolienok, varí sa šunka, klobása... Varia a farbia sa vajcia a pravda, pečú sa aj koláče. S týmto sa stretnete v Kulpíne, Petrovci, Kysáči... Vo veľkonočnú nedeľu sa oheň nezakladá, takže sa podávajú jedlá pripravené v sobotu.
 
Ako si pripraviť huspeninu? Prečo vám je mútna. Jednoduchá vec. Prudko vám vrela. (Podobne aj mútna polievka – prudko vrela.) Ako sa robí huspenina z údených paprčiek? Najskôr si ich musíte vymočiť, vylúhovať, trochu povariť, vybrať von a len potom vložiť do horúcej vody, budúcej huspeniny.
 
Vo veľkonočný pondelok sa pripráva bohatý obed. Bežne je to slepačia polievka s rezancami, prípadne „šiflíkami“ (Petrovec, Kulpín, Hložany, Kysáč...), prípadne s pečeňovými haluškami a ako prídavok ku varenému mäsu sa podáva paradajková omáčka, „drobky“ (ryža, do ktorej sa zamiešali drobnosti) atď. Gazdovia, čo si to mohli dovoliť, na stole mali aj pečené prasiatko, jahňa... mladé zemiaky a svieži jarný šalát. V niektorých rodinách sa na tento deň varila „sárma“ (plnené kapustné listy – viď recept) a ak gazdinka stihla, tak tu boli aj salovníky, muškacóny, kífliky, rejteš, biskupský chlebík, petrovská svadobná kapusta, kysnutý makový koláč a pod.
 

Komentárov  

+1 #1 Guest 2013-03-30 13:44
:-) :-) Dnes v noci sa posúva čas na letný. Nezmeškajte zajtra ráno veľkonočné bohoslužby...
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články