Archív

Dejiny Slovenska / Istorija Slovačke

Dejiny Slovenska / Istorija Slovačke
 
„Dušan Kováč v tejto knihe verejnosti predkladá taký syntetický pohľad na slovenské dejiny, ktorý, pravda, nebude vyčerpávajúci, ale v rámci daného priestoru s nevyhnutnými zhusteniami poskytne čitateľovi obraz o tom, čo slovenská a európska veda v tejto oblasti dosiahli. Ten obraz je zhustený do 16 celkov...“- uvádza v recenzii srbského prekladu knihy Dejiny Slovenska/Istorija Slovačke autora Dušana Kováča prekladateľ tejto vzácnej publikácie Samuel Boldocký. Prvý zo 16. celkov knihy spracúva obdobie pred príchodom Slovanov na územie Slovenska a posledný najnovšie dejiny 21. storočia.
 
foto
 
Samuel Boldocký, Dušan Kováč a Katarína Melegová – Melichová
 
Prítomných na dnešnom večierku, ktorý prebiehal v matičnom ústredí v Báčskom Petrovci privítala predsedníčka Matice slovenskej v Srbsku (MSS) Katarína Melegová – Melichová. Slovo potom odovzdala autorovi knihy Dejiny Slovenska PhDr. Dušanovi Kováčovi Dr.Sc, ktorý zdôraznil, že kniha vznikla ako spoločný projekt Vojvodinskej akadémie vied a umení a Slovenskej akadémie vied.
 
foto
 
Miloš Tešić, Samuel Boldocký, Katarína Melegová – Melichová a Dušan Kováč (stojí)
 
Na večierku sa zúčastnil aj generálny tajomník Vojvodinskej akadémie vied a umení Prof.Dr. Miloš Tešić, ktorý s veľkým potešením prečítal veľmi početných sponzorov, ktorí finančne podporili vydanie knihy a podčiarkol, že iniciátorom vydania knihy bol Dr. Ján Sabo.
 
foto
 
Úryvky z knihy čítala Viera Dorčová – Babiaková
 
Po prezentácii knihy báseň Milana Rúfusa Modlitba za Slovensko predniesla Elena Surová a po nej sa prihovoril aj čestný predseda MSS Rastislav Surový. Ako prednášateľ dejepisu vo výslužbe vyjadril potešenie nad tým, že kniha pomôže zaplniť medzeru, ktorá spôsobovala problém pri vysvetľovaní žiakom predovšetkým novších dejiny Slovenska. Potom sa zmienil aj o tohtoročnom oslavnom roku v ktorom si Kysáčania pripomínajú 240 rokov od založenia osady.
 
foto
 
Kniha Dejiny Slovenska/Istorija Slovačke dnes napoludnie bola predstavená aj v Zhromaždení Vojvodiny a zajtra bude jej prezentácia v Báčskej Palanke.
 
Recenziu knihy z pera prekladateľa prof. Samuela Boldockého si možno prečítať tu:
 
 
Katarína Pucovská

Komentárov  

+5 #6 Guest 2013-04-11 05:47
OK, jasné, vydali knihu dve akadémie vied. Prečo potom:

"Predsedníčka NRSNM Anna Tomanová Makanová pozvala predsedu ÚSŽZ na krst knihy „Dejiny Slovenska“, ktorú napísal a zostavil historik prof. Dušan Kováč, riaditeľ Historického ústavu SAV v Bratislave. Publikáciu vydala Národnostná rada slovenskej národnostnej menšiny a Ústav pre kultúru vojvodinských Slovákov v srbskom preklade. "

Tieto dve inštitúcie knihu finančne podporili, ale nevydali. A z pozvania vyplýva, že sú vydavatelia Rada a Ústav. Či to len ja nerozumiem?
Nahlásiť administrátorovi
-1 #5 re:Guest 2013-04-10 12:53
Citovanie Anonymný:
Niečo ma zaujíma: kto vydal knihu? V správe o S. Zolňanovaj sa medzi iným uvádza, že knihu vydali Rada a Ústav. Ak áno, prečo neboli na promócii. Ak nie, prečo klamú?



slovackizavod.org.rs/.../9011
Nahlásiť administrátorovi
+3 #4 novinarka 2013-04-10 08:55
Podľa slov generálneho tajomníka Vojvodinskej akadémie vied a umení Prof.Dr. Miloša Tešića najviac, asi 1/3 prostriedkov na vydávanie tejto knižky vyčlenila Obec Báčsky Petrovec vedená v tom čase Jánom Sabom. Ostatné 2/3 prostriedkov boli zabezpečené od veľkého počtu sponzorov a donátorov: Vlády APV, Pokrajinského sekretariátu pre kultúru, Ústavu pre kultúru vojvodinských Slovákov, NRSNM, Slovan Progresu zo Selenče, Fakúlt: Prírodovedeckej, Technických vied a Filozofickej fakulty z Nového Sadu, Akadémie ženského podnikania, zrenjaninskej nemocnice Djordja Joanovića, gymnázií z Petrovca a Starej Pazovy, kamenára Bartoša...a ostatných donátorov, ktorých mená sú uvedené v knihe
Nahlásiť administrátorovi
0 #3 Guest 2013-04-10 07:36
Niečo ma zaujíma: kto vydal knihu? V správe o S. Zolňanovaj sa medzi iným uvádza, že knihu vydali Rada a Ústav. Ak áno, prečo neboli na promócii. Ak nie, prečo klamú?
Nahlásiť administrátorovi
+1 #2 Guest 2013-04-05 18:10
Konecne ze niekto objektivne napisal aj o novsich a najnovsich dejinach Slovenska. V Srbsku sa este nacakame kym sa dozvieme coho sme boli svedkami :huh: :whistle:
Nahlásiť administrátorovi
0 #1 Guest 2013-04-04 19:59
prof Samuel Boldocký je tam jediný živý a dobrý... Ako vždy, kým ho je...
pozdrav
dobrý Petrovčan
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články