Archív

Pozoruhodné uznania ženám Obce Báčska Palanka

Pozoruhodné uznania ženám Obce Báčska Palanka
 
V Báčskej Palanke v ekonomickej škole a gymnáziu prebiehala 43. Medzinárodná výstava ručných prác a zberateľstva (MIRK). Organizátorom tohtoročnej výstavy bolo Združenie Zlaté ruky v spolupráci so združeniami žien Obce Báčska Palanka. Výstavu financovala Báčskopalanská obec a obecná turistická organizácia. Vystavovali združenia, organizácie a jednotlivci najviac z Vojvodiny, ale aj zo Srbska, tiež z Chorvátska, Maďarska, Bosny a Hercegoviny a Čiernej Hory.
 
foto
 
Odmenené Palančanky
 
Predstavila sa 61 osada so 4.124 exponátmi (pletené a šité predmety, maľby, kroje, ručné práce rozličných techník, staré predmety...).
 
Mnohí dostali vzácne uznania. Zo slovenských spolkov Báčskopalanskej obce pozoruhodné uznania dostali Pivničanky, Palančanky a Silbašanky.
 
Zo Spolku žien Pivnica odmenené boli: Miluška Belániová 2. cenou za koláče, Vierka Belániová 1.cenou za vyšívaný obrus (vojvodinská vzorka) a tiež aj 1. cenou za ľudový rodinný pivnický kroj (zachovávanie tradície).
 
foto
 
Ceny dostali aj členky Spolku žien pri MOMS Báčska Palanka: Ružena Kreková 1. cenu za čipku (hačkovanie), Marka Latišková – prvú cenu za papierové pletenie a tretiu cenu za krížikové vyšívanie, Katarína Beličková – prvú cenu za papierové pletenie, tiež prvú cenu za zachovávanie tradície (tkané obrusy), Darina Valachová dostala diplom vyššej úrovne za tradičnú výšivku (obrus so slovenskou vzorkou), prvú cenu za tkaný obrus, druhú cenu za ostatné výšivky, a druhú cenu za krížikovú výšivku.
 
Členky Aktívu silbašských žien tiež dostali uznania: Katarína Ušiaková 1.cenu za obrus (krížiková výšivka) a Julka Ceferová 1. cenu za kolovrat (zachovanie tradície).
 
Veríme, že takéto pozoruhodné uznania členky Spolkov žien nielen potešili, ale aj podnietia byť aktívne do budúcna a že sa im pre nasledujúcu medzinárodnú výstavu v roku 2014, ktorá sa plánuje v meste Ada, podarí opäť prichystať nové, originálne a kvalitné exponáty.
 
Elena Hložanová

Komentárov  

+1 #2 MIRKVlasta Triaskova 2013-05-29 03:46
Čitam o MIRK-u.
Uznania dostali aj ženy zo Zlatých remesiel, ale veľa uznaní dostali aj petrovský výtvarníci, ktorí tam tiež účinkovali.
Škoda len, že oni v tej odmeňovacej komisii majú odborníkov len pre výšivky a háčkovanie, takže nevedia doceniť správne ostatné práce, ktoré tam boli vystavené.
Ale nevadí, aj tak je to krásna manifestácia a dobre je účinkovať tam a zviditelniť svoju prácu, bez ohľadu na ocenenie.
Nahlásiť administrátorovi
+2 #1 ba 2013-05-28 23:01
Blahoželáme tetám, aj my tety z Boľoviec
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články