Archív

Petrovecfila 2013

Petrovecfila 2013
 
Tohtoročnou filatelistickou výstavou Petrovecfila 2013 členovia Zväzu slovenských filatelistov, Zväzu filatelistov Srbska a Spolku filatelistov v Báčskom Petrovci si pripomínajú dve významné jubileá: 60. výročie začiatku organizovanej filatelie v Petrovci a 20 rokov slovenskej známkovej tvorby. Petrovskí filatelisti, okrem výstavy, ktorú otvorili včera, dnes usporiadali aj burzu, na ktorej sa predávali nielen poštové známky lež i staré mince, vzácne staré predmety atp. Výstava je nainštalovaná v základnej škole Jána Čajaka.
 
foto
 
Igor Furdík, Katarína Melegová – Melichová, Pavel Lomiansky a Zuzana Maglovská
 
foto
 
Na začiatku vernisáže prítomných v mene základnej školy privítala Zuzana Maglovská a v mene Organizačného výboru osláv týchto jubileí sa prihovorila predsedníčka Matice slovenskej v Srbsku Katarína Melegová – Melichová ako aj predseda obce Báčsky Petrovec Pavel Marčok, predseda Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí Igor Furdík a ďalší. Na husliach zahrala Marína Cerovská.
 
foto
 
foto
 
Predseda SF Báčsky Petrovec Pavel Lomiansky o začiatkoch organizovanej filatelie v Srbsku resp. vo Vojvodine povedal, že siahajú do začiatkov 20. storočia . Spresnil, že po II. sv. vojne bol založený Zväz filatelistov Srbska, ktorý inicioval zakladanie pobočiek po celom Srbsku a tak pobočku v Báčskom Petrovci založili v roku 1953. Jej členovia boli prevažne žiaci gymnázia a jej predsedom bol Rastislav Surový, jediný plnoletý člen.
 
foto
 
foto
 
V tomto roku si petrovskí filatelisti pripomínajú i 20 rokov samostatnej poštovej tvorby a tomuto jubileu venovali i osobitný slovenský exponát, v ktorom sa uvádzajú výsledky v tejto tvorbe.
 
Katarína Pucovská
Foto Martin Pucovský

Komentárov  

+1 #2 a 2013-08-03 20:23
Zapamätaj si , že ľudom môžeš prezentovať aj najväčší nezmysel na svete a budú ti veriť, len ho musíš vždy správne zdôvodniť.
Asi je to tak...
Nepoznám autora, ale baš ma briga...
Hlavne, že slávnosti krásne končia a naše pomníky krásne rastú...
Nahlásiť administrátorovi
0 #1 a 2013-08-03 20:21
To je krásne,
len my v Srbsku potrebujeme aj aby filatelia bola trošku mladšia... Napríklad...
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články