Archív

Minister Čaplovič ukončil návštevu Srbska

Minister Čaplovič ukončil návštevu Srbska
 
Minister SR Dušan Čaplovič na záver svojej trojdňovej návštevy Srbska navštívil Nový Sad. V budove pokrajinskej vlády ho prijal premiér Vojvodiny Bojan Pajtić, ktorému sa hosť zo Slovenska poďakoval za prínos v zachovávaní identity slovenského národnostného spoločenstva. V rozhovoroch dominovali témy z oblasti školstva s osobitným dôrazom na nostrifikácie diplom získaných v SR. Toho času na Slovensku sa totiž školí 500 študentov z Vojvodiny, kým na Univerzite v Novom Sade ich je 700. Na schôdzi vo vláde Vojvodiny boli prítomní i pokrajinskí tajomníci Branislav Bugarski a Andor Deli ako aj veľvyslanec SR v Belehrade Ján Varšo, predseda ÚSŽZ Igor Furdík ako aj predsedníčka NRSNM Anna Tomanová – Makanová.
 
foto
 
Foto: vojvodina.gov.rs
 
foto
 
Foto: vojvodina.gov.rs
 
V tretí deň svojej návštevy v Srbsku minister školstva, vedy, rozvoja a športu Slovenskej republiky Dušan Čaplovič pobudol dnes v Belehrade, Báčskom Petrovci a v Novom Sade. V Ministerstve mládeže a športu rokoval s ministrom Vanjom Udovičićom s ktorým sa zhodli v názore, že sú mládež a športovci mostmi, ktoré spájajú ľudí a štáty. Slovenský minister potom pokračoval do Báčskeho Petrovca .V Petrovci vysokého hosťa privítal predseda obce Pavel Marčok, ktorý ho oboznámil s rozvojovými plánmi. Hovorilo sa aj o konkrétnej budúcej spolupráci ako aj o význame urýchlenia procesu zabezpečenia budovy Slovenského vojvodinského múzea. Minister Čaplovič potom navštívil Gymnázium Jána Kollára, kde ho riaditeľ Pavel Belička poinformoval o tomto najväčšom slovenskom gymnáziu mimo hraníc Slovenska, do údržby ktorého slovenská strana takmer pravidelne prispieva. Vzácny hosť sa zúčastnil aj na hodine slovenčiny. Základná škola Jána Čajaka je najväčšou v Srbsku so slovenskou vyučovacou rečou. Vyzdvihol riaditeľ Ján Brna, ktorý so slovenským ministrom hovoril predovšetkým o význame základoškolského vzdelávania v materinskej reči. Žiaci predviedli i krátky príležitostný program. Na záver návštevy vzácny hosť v sprievode slovenského veľvyslanca Jána Varša a riaditeľa Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí Igora Furdíka navštívil Maticu slovenskú v Srbsku. Privítala ich predsedníčka MSS Katarína Melegová – Melichová.
 
Minister školstva, vedy, rozvoja a športu Slovenskej republiky Dušan Čaplovič do našej krajiny pricestoval v nedeľu. V Prvý deň navštívil Laliť a Selenču.
 
foto
 
V Selenči sa D. Čaplovič zúčastnil na festivale populárnej hudby Zlatý kľúč (Foto Andrej Meleg)
 
V pondelok predpoludním minister Čaplovič navštívil najprv sriemskych Slovákov a kratšie pobudol v Starej Pazove a Dobanovciach.
 
foto
 
V Dobanovciach v Slovenskom dome ministra Čaploviča privítal predseda SKOS Šafárik Željko Čapeľa (Foto Slovenský kultúrno osvetový spolok Šafárik Dobanovce)
 
Po pracovnom obede so srbským ministrom školstva, vedy a technologického rozvoja Tomislavom Jovanovićom a ministrom mládeže a športu Vanjom Udovičićom včera v popoludňajších hodinách Dušan Čaplovič zamieril do Banátu, odkiaľ pochádzal jeho starý otec a navštívil Kovačicu, Padinu a Jánošík.
 
Katarína Pucovská

Komentárov  

0 #18 re: v ktorom odbore?realny 2013-11-03 02:42
Citovanie pozorovateľ:
Mnohí z nás sú celkom dokázaní odborníci vo svojom odbore, s väčším stupňom vzdelania od väčšiny obyvateľov a už vôbec nie frustrovaní sami sebou. Frustrovaní takými ľuďmi, kôli ktorým napríklad nebudeme mať múzeum, áno a to treba rozlišovať. A o tom, kto píše objednané komentáre, netreba ani hovoriť, to sa vidí.


TO vám môžem veriť len slovo, lebo ste nenapísli ani stupeň vzdelania, ani odbor, ani referencie. Teda prázdne slová. K tomu musím zanedbať pravopisné a štylistické chyby, ale aj tak dobre. Mám síce jednu otázku: Ako dobre poznáte problematiku budovy SVM? Slovenského vojvodinského múzea?
Nahlásiť administrátorovi
+1 #17 pozorovateľ 2013-11-02 11:23
Mnohí z nás sú celkom dokázaní odborníci vo svojom odbore, s väčším stupňom vzdelania od väčšiny obyvateľov a už vôbec nie frustrovaní sami sebou. Frustrovaní takými ľuďmi, kôli ktorým napríklad nebudeme mať múzeum, áno a to treba rozlišovať. A o tom, kto píše objednané komentáre, netreba ani hovoriť, to sa vidí.
Nahlásiť administrátorovi
+4 #16 ponorka 2013-11-02 07:34
Ja Ferkovi neverím, je to dovčerajší žltý káder. A vôbec neverím Makanovej Tomanovej čo sa dobre nahrabala vďaka politickému krytiu, ktoré mala. Ako je to z chýrečným múzeumom treba sa opýtať Pavela Marčoka, predsedu obce. Akých tam má právnikov, keď žiadali na projekt peniaze a nemali vysporiadané majetkovo-právne vzťahy???Peniaze musia vrátiť aj s úrokmi (také je pravidlo pri projektoch). Kto vráti peniaze a zaplatí úroky???Azda Pavel Marčok alebo riaditeľ neexistujúceho múzea Čáni??? Ide vraj o sumu cez 200 000 euro.
Nahlásiť administrátorovi
0 #15 Nová dobaČiliak 2013-11-02 07:30
Pod ochranou politickej strany z Belehradu si robili čo chceli, ale pozor, tá ich strana sa rozpadla. Robili zlú politiku, uprednostnili akého si Borisa Tadića. Makanová v mene Národneostnej rady (ktorá je podľa štatútu nepolitickou organizáciou)vyzýval a že Slováci budú voliť Tadića. Akým právom? Ani to nebolo v súlade so zákonom. Ale nerátala, že v Srbsku fúka nový vietor, ktorý aj jej politku pošle do dejín. Čoskoro ľudkovia, čoskoro.
Nahlásiť administrátorovi
+1 #14 REAKCIA NA OBJEDNANE KOMENTARErealny 2013-11-02 05:50
Niektoré z týchto komentárov sú objednané v rámci predvolebnej kamapane. Niektoré napísali ľudia frustovaní sami sebou, lebo im je tak ľahšie. Vytriasli tu strašne veľa hnusných slov a ani jeden argument, ani jeden dôkaz - lebo také niečo nemajú. Ponúknite nám, múdre dámi a páni, riešenie, čo by ste vy to veľké urobili pre slovenský národ vo Vojvodine. Bol niekto z vás prítomný na tých rokovaniach, keď vie že nič konkrétne neriešili? A ešte niečo, keď sa tak dobre vyznáte do diplomacie a keď ste takí dobrí odborníci na demokrafické, sociologické, politologické, kulturologické a iné otázky, prečo vám je najväčší životný úspech vypisovat komentáre na spoločenských sieťach. Nemáte sa kde dokázať a uskutočniť, alebo bude pravda že to nedokážete?
Nahlásiť administrátorovi
+2 #13 pozorovateľ 2013-10-31 12:35
Áno, aj s úrokmi. Predpokladám, že naša obec, ako aj veľká časť Rady funguje po princípe "ako opali, opaliće", len sa nevedia zvyknúť, že v cicilizovanom svete platia iné pravidlá. Už je načase, aby odišli, a to všetci, aj Makanka, aj Valentík, aj Čáni, aj Marčok aj Bohuš so svojou dračicou. Len sa obávam, že nikto nebude vedieť kanalizovať nespokojnosť s Radou na nasledovných voľbách, že sa dostanú do popredia ako opozícia kadejakí Ferkovci. Mala by sa o to pokúsiť Matica, zoskupiť akolo seba pozíciu a konečne nech týmto v Rade ľuďom vidíme
chrbát. A potom sa nám terajšia predsedníčka stane veľvyslankyňou na Slovensku, to sú vraj jej nasledovné ambície. Vie žena svoje možnosti a schopnosti.
Nahlásiť administrátorovi
0 #12 pozorovateľka 2013-10-30 12:56
Po kuloároch sa hovorí o sume 400 tisíc €.
Nahlásiť administrátorovi
+5 #11 pozorovateľ 2013-10-30 07:48
Na návšteve bol aj predseda Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí a pekne sa prihovoril aj o našom chýrnom múzeo. O tom médiá neinformovali vôbec, česť výnimkám ako čo je Rádio Petrovec. Teda, slušne sa opýtal, čo naše múdre hlavy, Makanová, Čáni, Marčok hútajú robiť s peniazmi, ktoré im dala Slovenská republika. Normálne, že nevedeli, čo majú povedať a po kuloároch sa dozvedáme, že Slovensko si žiada peniaze dané na rekonštrukciu budovy Múzea vrátiť a že im viac nič na tie účely nedá. Páni novinári, a zvlášť náš reformovaný Hlas ľudu, čo sa snaží písať aj kritické články, prosím vás, opýtajte sa daných ľudí na tú tému. Prečo sa šlo do rekonštrukcie jedného priestoru o ktorom sa vedelo, že jestvuje možnosť, že bude vrátený majiteľovi? Prečo sa tak zahráva s cudzími peňazmi? Prečo my daňoví poplatníci platíme 100 tisícový palt Pavelovi Čánimu, riaditeľovi inštitúcii jestvujúcej na papieri? Zhodujem sa s predchádzajúcimi, že sa musíme dať do poriadku a vyhnať konečne táych ľudí, čo im Národnostná rada slúži na hrabanie peňazí. Len nie zase cez politickú stranu, ako čo začal Ivan Ferko.
Nahlásiť administrátorovi
0 #10 AgitátorkaVlasticka T 2013-10-28 09:08
Ivan, zamestnaj ma. Budem agitovať proti DS. Som mladá a atraktívna.
Nahlásiť administrátorovi
-1 #9 re:Ferko Ivan 2013-10-28 09:04
V NIS-e je super, dali mi secko co mi nacim. Len vraj aby som im pomohol dat Slovakov do poriadku. je cas na zmenu.ak sa pridas ku nam zamestnam aj teba.
Ivane, ako je v NIS-e?
Nahlásiť administrátorovi
+1 #8 a 2013-10-24 18:47
Ivane, ako je v NIS-e?
Nahlásiť administrátorovi
0 #7 Diktat DS nam nenačimFerko Ivan 2013-10-24 04:49
Boris T je politicky mrtvy, tak ako bude aj Anna Tomanova Makanova. Od roku 2003 je predsednicka a pre Slovakov neurobila nic, lebo slepo pocuvala dikatat z ulici Krunskej z Belehradu co jej nadiktuju. Takuto predsednicku nas narod nepotrebuje a to jej otvorene aj povie- ked pride cas volieb.
Nahlásiť administrátorovi
+4 #6 Matica SlovenskaMatica Slovenska 2013-10-24 04:38
Matica je ticho! Boji sa kritizovat Makanku-Tomanku.
Nahlásiť administrátorovi
+4 #5 CarodejnicaSubmisivny 2013-10-24 04:33
10 rokov nasa DS carodejnica Makanka si hrabala len za seba, ju zaboli za nas Slovakov ako zijeme! 10 ludia profituju z Narodnostnej rade a stale dokola ti isti. Vytvorili si vlastny piesok na ktorom sa hraju!!!! Treba ich poslat do dochodku!!!!
Nahlásiť administrátorovi
+2 #4 znovu a znovuštrngáč 2013-10-24 04:18
štrnganie prázdnymi guľami, žiaden konkrétny krok iba slová a slová...len si tlieskajú, aký sú perfektný a pritom situácia je veľmi zlá...zopárti sa nahrabali ako naša doživotná predsedníčka Anna Tomanová Makanová, ale Slováci zaznamenali veľký pád na poslednom sčítaní obyvateľstva a to tam ministrovi asi nikto nepovovedal.
Nahlásiť administrátorovi
+2 #3 Nasi DS SlovaciGuest 2013-10-23 11:44
Dufam ze mi Slovaci posleme nasich DS Slovakov z knizockami DS prec na nasledovnych volbach.
Nahlásiť administrátorovi
+3 #2 Predvolebna kampan MakankyGuest 2013-10-23 11:32
Pani Makanova si robi predvolebnu kampan. Obycajni ludia vobec nevidia tie prispevky zo Slovenska.
Nahlásiť administrátorovi
+6 #1 Guest 2013-10-23 03:29
Poctený som bol že som mal celkom neplanovane priležitost stisnut priatelsku ruku Ministrovi Čaplovičovi. Ozaj zanechal dojam na nas ako uprimná osoba ktora využiva diplomaticke kanaly aby nam dolnozemskim Slovakom zlahčil životne podmienky. Nech nam Pan Boh chrani rodinu Čaplovičovu!Michal Cicka
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články