Archív

Turbulencie?

Turbulencie?
 
Transparentnosť verejných financií, verejného obstarávania, verejnej správy... je u nás tabu téma. Neochota štátnych orgánov sprístupňovať informácie o nakladaní s majetkom štátu a jeho občanov je roky prítomná a stále výrazná. Preto nanajvýš prekvapujúco vyznieva párkrát za dva dni zopakovaná informácia o poskytovaných dotáciách pre zamestnávanie a zverejnenie asi 2.000 mien, pre ktoré zamestnávateľ vlani dostal finančnú podporu z pokrajinských orgánov (pre každého robotníka 130.000 dinárov). Zrejme ide o vážne obvinenia pokrajinských orgánov z korupčných škandálov.
 
Pokrajinský sekretariát pre hospodárstvo, zamestnávanie a rodovú rovnosť a jeho tajomník Miroslav Vasin informujú totiž verejnosť, že na internetovej stránke svojho sekretariátu zverejnili zoznam 1479 osôb zamestnaných u podnikateľských subjektov a 426 osôb, pre ktoré boli poskytnuté dotácie na začatie samostatnej zárobkovej činnosti alebo otvorenie vlastného obchodu alebo firmy.
 
Zoznam 104 osôb zamestnaných v NIS a EATON ELECTRONIC však nezverejnili, ale údajne je k dispozícii v tomto sekretariáte.
 
Tiež zverejnili aj sumy finančných prostriedkov, ktoré sú združené s obcami a mestami vo Vojvodine v roku 2013 pre zamestnávanie a nové pracovné príležitosti pre viac ako 2000 nezamestnaných. Konečný počet zamestnancov v obciach a mestách prostredníctvom spoločných programov sľubujú zverejniť po prijatí správy od miestnych úradov, najneskoršie do konca februára roku 2014.
 
Z Pokrajinského sekretariátu pre hospodárstvo, zamestnávanie a rodovú rovnosť zároveň pozývajú Srbskú pokrokovú stranu (SNS) a vedenie mesta Nový Sad, aby tiež zverejnili zoznamy novozamestnaných vo verejných podnikoch v roku 2013.
 
V zozname možno zistiť napríklad, že AD Dunavprevoz získal finančnú podporu na zamestnanie 40 robotníkov:
 
Prostriedky získala aj kovačická firma Pro Ves, Širka projekt z Padiny, Poľnohospodársky podnik Dolina Padina, pekáreň Veľký princ z Kovačice, remeselnícka dielňa Rolo z Kovačice a ďalší:
 
Zoznam všetkých zmlúv je zverejnený TU:
 
Katarína Pucovská

Komentárov  

+1 #1 Pandorina skrinka ATMPandora 2014-01-13 10:49
Stačiť bude keď Anna Makanová Tomanová za celú Národnostnú radu Slovenskej národnostnej menšiny zverejní všetky zmluvy s menami a honorármi, Múzeum Vojvodinských Slovákov Báčsky Petrovec, Slovenské vydavateľské Centrum Báčsky Petrovec, Petrovska obec, Ústav Vojvodinských Slovákov, Hlas ľudu, RT Vojvodina slovenská redakcia, rádia...
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články