Archív

Výstava Zuzany Pudelkovej v Bajši

Výstava Zuzany Pudelkovej v Bajši
 
V Bajši v Miestnom spoločenstve, v piatok 17. januára so začiatkom o 18.00 bude vernisáž obrazov pivnickej maliarky Zuzany Pudelkovej, ktorá patrí medzi popredných predstaviteľov slovenskej insitnej tvorby v Báčke. Zaujímavosťou a svojráznou umeleckou pečiatkou tejto umelkyne je, že obrazy nielen maľuje, ale vyšíva do nich aj kvety, Organizátorom výstavy je Slovenské kultúrne stredisko Bajša.
 
foto
 
Zuzana Pudelková sa narodila roku 1953 v Pivnici. Insitnou maliarskou tvorbou sa začala zaoberať roku 1997. Samostatne vystavovala svoje práce v Novom Sade, Pivnici, Kulpíne, Báčskej Palanke ale aj na Slovensku. Účinkovala na spoločných výstavách v Pivnici, Báčskom Petrovci, Kulpíne, Hložanoch, Selenči, Padine, Subotici, Vrbasi a na Slovensku v Trenčíne. Vystavovala tiež aj v Múzeu insitného umenia. Žije a tvorí v Pivnici.
 
foto
 
Keďže insitná tvorba najčastejšie vychádza z tradícií ľudového umenia, Zuzana ľudovú výšivkársku tradíciu úspešne aplikovala na svoju maliarsku insitnú tvorbu. Totiž kvety na obrazoch Zuzany sú vlastne štylizované ľudové výšivky. Tak sa Zuzane úspešne podarilo v svojej tvorbe vykonať syntézu ľudovej slovenskej výšivky a maliarskej tvorby v jeden nový insitný artefakt. (http://www.pivnice.co.rs/zpudelkova.htm )
 
foto

Komentárov  

0 #2 BlahoželámJán 2014-01-18 09:52
Nech sa Ti darí ešte dlhé roky...
Nahlásiť administrátorovi
0 #1 rodina Medovarska 2014-01-17 14:14
Pani Pudelkova gratulujeme a zelame nech sa vam dari.
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články