Archív

Pozostalosť Martina Jonáša

Pozostalosť Martina Jonáša
 
Predseda Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí (ÚSŽZ) Igor Furdík nedávno navštívil Belehrad a Kovačicu. So slovenským veľvyslancom v Srbsku Jánom Varšom rokoval o prípravách konferencie o spolužití Slovákov a Srbov za posledné desaťročia a stáročia. Nosnou témou však bola Kovačica a Dom Martina Jonáša. Dom sa urýchlene upravuje v pamätný dom tohto významného kovačického a svetového insitného maliara, ktorý by sa tohto roku 9. mája dožil svojich 90-tych narodenín. Slovenská republika investovala do objektu 223.000 eur. Rekonštrukcia objektu je v hrubých rysoch už dokončená a do konca marca by mal byť úplne pripravený, aby sa do neho mohol inštalovať aj vnútorný inventár. Nábytkom sa má utvoriť autentická atmosféra takého bytu, v akom Martin Jonáš žil a býval a kde prijímal mnohých kultúrnych dejateľov a významné osobnosti z Európy a celého sveta.
 
foto
 
Foto Ján Špringeľ 
 
Spodná časť domu, kde maliar žil, bude maximálne navrátené do pôvodného stavu a hore bude expozícia časti bohatého depozitáru: zbierkových predmetov, biblií, ikon, keramiky, dokumentov... Martin Jonáš bol totiž aj zberateľom a všetko to má dokumentovať jeho široký umelecký záujem. V rámci objektu bude i átrium, kde si bude možné sadnúť a vychutnávať atmosféru maliarovho prostredia.
 
Rozhovor s Igorom Furdíkom mal Ľudo Pomichal a možno si ho pozrieť TU:
 
 
Igor Furdík v prvom tohtoročnom video rozhovore s Ľudom Pomichalom dáva do pozornosti aj prípravy ÚSŽZ na Krajanskú nedeľu v rámci 49. ročníka Podpolianskych folklórnych slávností v Detve.
 
O Martinovi Jonášovi viac TU:
 
Katarína Pucovská

Komentárov  

0 #1 Guest 2014-01-29 06:55
Báčsky Petrovec už nenavštevujú ani zahraničný hostia, ktorí sú starí známi v tomto prostredí - pán Furdík a J.E. pán Varšo. Znamená to, že B. Petrovec zmizol aj zo zahraničnej politickej mape.
A aj Pajtić už dáááávno nebol...
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články