Archív

Stoly národnej jednoty Slovákov v Srbsku

Stoly národnej jednoty Slovákov v Srbsku
 
V čísle 43-44/2013 matičných novín Slovenské národné noviny, vychádzajúcich v Martine, zverejnili text Viliama Komoru v ktorom sa píše o združení Slováci a spolužitie a projekte Stoly národnej jednoty. Keďže sa uvedený projekt v týchto dňoch začína realizovať pod názvom Ako ďalej Slováci? a Stoly národnej jednoty budú: 20. februára o 18.00 vo veľkej sieni Zhromaždenia obce v Báčskom Petrovci, 23. februára o 17.00 v Dome kultúry v Padine a 28. februára 2014 o 12.00 v Media centre v Belehrade, uvádzame časti z článku:
 
„Koncom marca vzniklo združenie Slováci a spolužitie. Jeho predsedu Michala Speváka st., šesťdesiatsedemročného právnika z Báčskeho Petrovca, sme požiadali, aby zhodnotil polročnú činnosť a načrtol vízie.
 
Aké má poslanie popri iných slovenských krajanských organizáciách, ktoré tu pôsobia, najmä popri Matici slovenskej v Srbsku, toto nové združenie?
– Združenie Slováci a spolužitie sme založili 29. marca 2013 na Veľký piatok so zámerom robiť veľké a významné veci pre slovenské spoločenstvo v Srbsku. Sídlo má v Báčskom Petrovci a je to nepolitické, mimovládne a neziskové združenie. Zámerom je chrániť ľudské práva pre našu menšinu, zabezpečovať rozvoj Slovákov v oblasti zamestnávania, kultúry, vzdelávania, školstva, informácií a používania slovenského jazyka v úradoch. Vplývanie na demokraciu spoločnosti, uskutočňovanie rovnoprávnosti, vlády práva, rešpektovanie slovenskej národnej svojbytnosti, zlepšenie postavenia Slovákov, zamedzenie diskriminácie pri zamestnávaní a monitorovanie proporčnej účasti Slovákov vo verejnej správe. Pestovanie slovenskej kultúry, tradície, autentickej gastronómie a jazyka etnických Slovákov. Rozvoj ekonomických, kultúrnych, politických, vedeckých, športových kapacít a príprava Akčného národného programu pre rozvoj slovenského spoločenstva.
 
Aké pohnútky vyvolali potrebu založenia novej organizácie?
– Sledujeme situáciu v národnej oblasti, no nechceme byť len pasívni pozorovatelia, ale chceme niečo zmeniť na lepšie. V roku 2002 sa v Srbsku pri sčítaní obyvateľstva 59.021 osôb vyjadrilo, že sú Slováci. O deväť rokov neskôr to bolo len 52.750 občanov, čo bol za deväť rokov pokles o 9 percent. V číselnom vyjadrení vymrel celý Petrovec – je nás menej o 6.271 osôb. Dôvodom je asimilácia, ale aj vysťahovanie mladej generácie zrejme z ekonomických dôvodov z Vojvodiny na Slovensko a do iných krajín. Tým, že naše deti pracujú a sú úspešné v zahraničí, tunajšie spoločenstvo čoraz viac upadá vo všetkých sférach.
 
Čo chcete pre nádejnejšiu a perspektívnejšiu budúcnosť urobiť?
– Pripravujeme projekt okrúhlych Stolov národnej jednoty. Cieľom je urobiť kvalitný hĺbkový prieskum o aktuálnych právach Slovákov v Srbsku. Zúčastnia sa na nich členovia Matice slovenskej v Srbsku (MSS), Národnostnej rady Slovákov v Srbsku (NRSNM), nezávislí intelektuáli, iné mimovládne organizácie, predstavitelia Slovenskej evanjelickej a.v. cirkvi (SECAV), učitelia, právnici, predstavitelia slovenských médií a lokálnych samospráv... ...Touto formou chceme poukázať na problémy a dať konkrétne návrhy riešení. Výsledkom bude aj vydanie analytickej a hodnotiacej štúdie s odporúčaním na udržateľné riešenia.
 
Držíme vám v tom úsilí palce. Veríme, že sa vám plány podarí uskutočniť, keďže vieme, že ste dosiaľ v oblasti práce s krajanmi vykonali veľa činorodej roboty. Zriadili ste pamätnú izbu v Báčskom Petrovci a vydali viaceré publikácie – Bulletin Slovenské národné slávnosti (1996), Svedectvá (1997), Obnovenie Matice slovenskej v Juhoslávii (2000)...
– Ďakujem. Tak ako na poli musíte dobre pripraviť pôdu, aby vydala úrodu, tak aj na poli národa roli dedičnej musíte neustále bojovať o svoje práva . Tie vám nikto nedá. A keď ich získate, tak v nasledujúci deň musíte bojovať o ich udržanie. Našim poslaním je zastaviť alebo aspoň spomaliť asimiláciu slovenského národa a pokúsiť sa zjednotiť sily. Nepolitikárčiť, ale viesť národ správnou cestou.“
 
foto
 
foto

Komentárov  

+1 #2 Guest 2014-02-18 18:51
Tak, sadnime za tie okrúhle stoly. Ešte
nie je pozde. Pred 30 rokmi bol 8 mm film
a teraz je to DVD. Snažme sa na to teraz
nemyslieť. Čo bolo, je história. Čo bude,
je mystéria. Pokúsme sa dnes čosi urobiť
čo zastaví, alebo aspoň spomalí ten naoko
nezastaviteľný proces asimilácie. Hovorme
jeden s druhým a jeden k druhému, nie toľko jeden o druhom a, kedykoľvek sa dá,
nie urážlive a s opovrhovaním, ale povzbu-
dive ba aj pochvalne. A robme to spočne.
Nahlásiť administrátorovi
+2 #1 Ježo... 2014-02-17 13:32
"...je nás menej o 6.271 osôb. Dôvodom je asimilácia, ale aj vysťahovanie mladej generácie zrejme z ekonomických dôvodov z Vojvodiny na Slovensko a do iných krajín. Tým, že naše deti pracujú a sú úspešné v zahraničí, tunajšie spoločenstvo čoraz viac upadá vo všetkých sférach..." Citujem a rozmyšlam a vraciam film cca. 30 rokov dozadu. O asimilacii sa vtedy hlučne debatovalo zvlašt v Novom Sade a v novosadskom Šafariku, školach... Najhlučnejši však boli ti, ktori si "neustražili" sami seba a potom aj svoje deti od asimilacie, ale naplno "popuvali" inym ako si maju zachovavat slovenskost... Ej, tažko je to! Laska a peniaz je jedno, roduvernost druhe. Komu sa toto poštasti dat dokopy, zachrani ešte jednu generaciu - slovensku. A kto nam to teraz za okruhlym stolom narodnej jednoty ma davat smernice a s akou skusenostou? :/ (Inač, idea je dobra.)
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články