Archív

Deň Hložian

Hložančania, či Hložanci? – včera a dnes oslavujú svoj sviatok. Oficiálni predstavitelia hostí vítali v mene Hložančanov... Veď, zvykli sme si všetci na takéto pomenovanie a ťažko prijímame zmeny, bez ohľadu na to, že ich radia lingvisti. Máloktorí obyvateľ tejto našej dediny odrazu dokáže o sebe povedať, že je Hložanec alebo Hložanka. Daromné je aj dokazovať, že je to správne, keď do ucha vošlo a iste sa aj vrezalo do srdca trochu iné pomenovanie. Ide teda aj o srdcovú záležitosť a tá veru gramatiku neuctieva. Či tak, či onak, Hložany včera prekvitali. Festival kvetov bol bohatý na exponáty a hostí, návštevníci híkali a kupovali.

 

Deň Hložian

 

Pred oficiálnym otvorením Festivalu kvetov, v dome kultúry otvorili 3 výstavy. Ján Bohuš, predseda Rady Miestneho spoločenstva zdôraznil, že za ne treba vďačiť Kultúrno-osvetovému spolku Jednota, Spolku žien Slovenka a Spolku filatelistov z Báčskeho Petrovca. „Naše spolky a združenia sú našimi ambasádormi ako v našej krajine tak aj v zahraničí, za čo sa im chcem aj mene Hložančanov poďakovať," vyzdvihol Ján Bohuš a pozval hostí aj na medzinárodný zápas starých pánov, slávnostné zhromaždenie Rady Miestneho spoločenstva a ostatné popoludňajšie a večerné programy.

 

Deň Hložian

 

V rámci otváracieho programu Miriam Murtínová prečítala humoresku Vladimíra Dorču o tom, ako staval dom, po čom Marína Zahorcová zaspievala jednu pieseň acapella, vskutku však za sprievodu spevu vtáčaťa.

 

 

21. hložianska paleta


21. hložianska paleta

 

O výstave obrazov hovoril výtvarný kritik Vladimír Valentík, o filatelisticko-numizmatickej výstave sa zmienil Pavel Lomianský, predseda spolku filatelistov z Báčskeho Petrovca a o modrosti Dunaja, modrých kartúnkach a etno izbe a výstave ladenej do modra, hovorila Viera Miškovicová, predsedníčka Spolku žien Slovenka, ktorá prečítala i báseň Samuela Feketeho. Výstavy otvoril František Janeček, ktorý odovzdal pozdravy primátora partnerskej obce Holíč a v mene obce zablahoželal hostiteľom k dedinskému sviatku.

 

Filatelistická prehliadka


Filatelistická prehliadka

 

Vzácnu numizmatickú zbierku vystavoval Petrovčan Vladimír Hric


Vzácnu numizmatickú zbierku vystavoval Petrovčan Vladimír Hric

 

Kartúnky


Kartúnky

 

Festival kvetov sa každoročne rozrastá a tak už „prerástol" aj cez ohradu miestneho trhoviska. Na ňom sa pravidelne prezentuje aj Združenie ekológov Ekos a v tomto roku ku kvetom pribudli aj dobošové torty a hložianska kyslovka. Festival kvetov otvoril predseda Báčskopetrovskej obce Pavel Marčok.

 

Festival kvetov...


Festival kvetov...

 

...a na ňom vystúpili aj malí folkloristi...


...a na ňom vystúpili aj malí folkloristi...

 

...a nechýbali ani dobošky a iné lahôdky


...a nechýbali ani dobošky a iné lahôdky

 

Večer v dome kultúry usporiadali bohatý kultúrno-umelecký program na ktorom vystúpili známi hložianski speváci a speváčky, recitátorky, tanečníci...

 

Deň Hložian


Deň Hložian

 

Deň Hložian

 

Včera v predpoludňajších hodinách, na pobreží Dunaja súťažili rybári, v poľovníckom spolku poľovníci a šachisti v miestnostiach ŠK Budúcnosť. Dnešné slávnostné predpoludňajšie bohoslužby boli tiež príležitostne ladené a nezabudlo sa ani na padlých v prvej svetovej vojne, ktorých si uctili tichou spomienkou a kladením vencu k pomníku.

 

Katarína Pucovská
Foto Martin Pucovský

 

Komentárov  

+1 #2 Hložanci ale predsa HložančaniaObyvateľka Hložian 2015-04-29 19:13
Vôbec sa nezhodujem, že to bol zosnulý pán Fekete. Ten výraz médiám nanútil niekdajší lektor Juraj Glovňa zo Slovenska, ktorý pôsobil určitú dobu na novosadskej Filozofickej fakulte -Katedra slovenského jazyka. Hložany sa podľa pravidiel skloňujú rovno ako aj Piešťany. Pánovi Glovňovi treba zazlievať.
Nahlásiť administrátorovi
0 #1 HložanciŠtefan 2014-05-05 15:24
Magister Fekete uviedol pre Hložančanov pomenovanie Hložanci. Žialbohu už je nebohý. Pokým ešte žil tak som ho oslovoval Magister Hložanec, Vôbec sa mu nepáčilo také oslovenie,
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články