Archív

Rok Ľudovíta Štúra v Padine

Vláda Slovenskej republiky pri príležitosti 200. výročia narodenia Ľudovíta Štúra vyhlásila rok 2015 za Rok Ľudovíta Štúra a dnes 28. januára na slávnostnom otvorení podujatia sa zúčastnili najvyšší štátny predstavitelia Slovenskej republiky. Pri propagovaní života a diela Ľudovíta Štúra a štúrovcov osobitne dôležité je orientovať sa predovšetkým na deti a mládež, priblížiť im tieto osobnosti a štúrovské obdobie zrozumiteľným spôsobom, – vyplýva to z vyhlásenia Vlády Slovenskej republiky, ktoré oslovilo novovzniknutý Slovenský kultúrno-umelecký spolok Slnečnica z Padiny. Celý rok ich činnosti sa bude niesť v znamení dvojstého výročia narodenia Ľudovíta Štúra a akcie budú prezentovať pod názvom: ...odkaz hrdej generácie štúrovcov...

 

Rok Ľudovíta Štúra v Padine

 

SKUS Slnečnica pripravuje v spolupráci s partenrskou organizáciou zo Slovenska Letnú školu Ľudovíta Štúra (na Slovensku a v Padine), ktorej sa zúčastnia deti a mládež z Padiny a okolia a zo Slovenska. Program školy bude rozdelený do dvoch častí. Jedna bude venovaná životu Ľudovíta Štúra - jeho rodisku, štúdiu, prvému pôsobisku, spisovnej slovenčine, Uhorskému snemu, Slovenským národným novinám, uzákoneniu spisovnej slovenčiny, roku 1848... V druhej časti sa budú venovať spoločným tradíciam s dôrazom na prehlbenie slovenskej vzájomnosti rečou, písmom, hudbou, tancom, písmom.. Deti si pripravia program s ktorým vystúpia v Padine.

 

Rok Ľudovíta Štúra v Padine

 

Kontakt: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebuješ mať nainštalovaný JavaScript.

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články