Archív

Hrdý Slovák v cudzine, na ktorého sme všetci hrdí

Ján Beláni, rodák z Pivnice, vyše polstoročia žijúci v Austrálii, si k nedávnym 80. narodeninám doprial 33 kilometrovú prechádzku!!! Rád mal dobrodružstvá, od malička. Pred 60 rokmi túžil ísť do Konga ale jeho Anička zatúžila po Austrálii. Neskoršie si predsa splnil vlastné veľké túžby a stal sa misionárom v Papue Novej Guinei a dvakrát bol aj v Južnom Sudáne, kde založil cirkev a sirotinec. Pracoval obetavo, stále a všade. V Austrálii pomohol vybudovať Evanjelický zbor Krista Pána v Lavertone s halou, Slovenský dom, Slovenský spolok Ľudovíta Štúra... Pri jednej z posledných jeho návštev rodiska, rodinný dom dal zrenovovať a potom ho daroval pivnickému cirkevnému zboru. Odmena za takú nezištnú prácu jednoducho nemohla vystať. Pri príležitosti Dňa Austrálie 26. januára 2015 panovníčka Alžbeta II. ho medzi inými osobnosťami ocenila vysokým štátnym vyznamenaním Radom Austrálie za zásluhy s právom používať titul OAM.

 

Ján Beláni s manželkou Annou, Queensland, Austrália 1986 (kniha Pivnica)

 

Ján Beláni s manželkou Annou, Queensland, Austrália 1986 (kniha Pivnica)

 

Rozhovor s 80-ročným Jánom Belánim z Melbournu, ktorý sa stal staviteľom a filantropom a dodnes čulo a aktívne riadi svoju firmu Belani builders, ktorý tiež prispel k odštartovaniu slovenského rozhlasového vysielania SBS, mal redaktor tohto vysielania v austrálskom rozhlase Andrej Bučko a rozhovor si možno vypočuť TU: http://www.sbs.com.au/yourlanguage/slovak/highlight/page/id/390236/t/Jan-Belani/. Z rozhovoru sa možno uistiť o veľkosti ale aj vitalite tohto osemdesiatnika, ktorý na pekné pivnické nárečie nezabúda, ako čo nezabúda ani na svoje rodisko. Nezabúda však ani na Pána Boha: „Ďakujem Pánu Bohu, že mňa a moju Anku požehnal, aby sme mohli pomáhať tam, kde je pomoc potrebná."

 

Ján Beláni, pôvodom Pivničan,  jeden z najúspešnejších slovenských podnikateľov v Austrálii (Foto Ján Kulík)

 

Ján Beláni, pôvodom Pivničan, jeden z najúspešnejších slovenských podnikateľov v Austrálii (Foto Ján Kulík)

 

S triezvym vedomím a čistým svedomím Ján Beláni si k 80-tym narodeninám dožičil zvláštny darček: „Dlho som rozmýšľal, že urobíme takú hlúposť, aby sme mali na pamiatku. Tak, zobral som si môjho psa a moja Anka nás odviezla do Lavertonu, kde ja pracujem. Odtiaľ som sa so psom Mušou pešo vrátil domov, a to je 33 kilometre. Akurát bol taký príjemný deň za prechádzku... peknú malú prechádzku. Trvalo nám to 8 hodín. Jediný problém bol, že Muša vystala, kým sme prišli domov.„

 

J. Beláni pred svojim podnikom. Fotka je už staršieho dátumu. Dnes to už zase vypadá trochu inak. Veľká moderná budova, kde sú kancelárie a v úzadí majú sklady (Foto Ján Kulík)

 

J. Beláni pred svojim podnikom. Fotka je už staršieho dátumu. Dnes to už zase vypadá trochu inak. Veľká moderná budova, kde sú kancelárie a v úzadí majú sklady (Foto Ján Kulík)

 

„V poslednej dobe, po návšteve zborov v Afrike, dal sa do projektu pomôcť aj im. Zbiera nejaké fondy, kupuje staré bicykle, dá ich renovovať a posiela ich do afrických dedín. Daj Bože, aby sme ho tu mali ešte hodne rokov, lebo človeka s takým charakterom ťažko nájsť. Formuje ho len drsný život v cudzine. Dal tam nádej, vidinu a krajania sa pripojili. Pri poslednom súde asi nebude stŕpať. Jeho skutky sú mu svedectvom o láske k blížnemu." Píše o ňom Ján Kulík, pôvodom Petrovčan, ktorý tiež významne prispel k zachovaniu slovenského povedomia medzi našimi vysťahovalcami v Austrálii a bol 15 rokov hlavným redaktorom slovenského vysielania v SBS rozhlase. Celý nanajvýš pútavý článok o Jánovi Belánimu si možno prečítať TU: Moje Kongo/Ján Beláni (Pivnica 1934)

Článok o Jánovi Belánimu zverejnil aj Úrad pre Slovákov žijúcich v zahraničí: http://www.uszz.sk/sk/stranka/3488/janovi-belanimu-slovakovi-z-melbourne-udelila-kralovna-alzbeta-ii-rad-za-zasluhy-australie

V apríli alebo máji Jánovi Belánimu slávnostne odovzdajú medailu s vysokým štátnym vyznamenaním Radom Austrálie. Vďačný je za uznanie ale hovorí: „Nemôžem sa otvorene chváliť, keďže si myslím, že si to aj druhí zaslúžili. Ale s pokorou vravím, dáva mi to uspokojujúcu dušu. Ja prímam tú medailu v mene všetkých nás Slovákov."

 

Katarína Pucovská

 

Komentárov  

+2 #2 Štedrosť bez hranícnovinarka 2015-02-10 10:13
Reagujúc na tento článok a prvý komentár naši čitatelia hlásia, že okrem v Slankamenských vinohradoch rodina Belániová pomohla aj pri renovovaní kostola v Ľube, pomohla na Slovensku, zboru vo Vŕbovom (farár M. Hvožďara a aktuálny seniora Myjavského seniorátu) pri zriaďovaní si štúdia pre cirkevné potreby. V rámci akcií austrálskeho zboru Krista Pána, na pomoc cirkevným zborom v celej Vojvodine tiež štedro prispievajú a v Južnom Sudáne založili sirotinec – Anna Belani Orphanage a občas pomôžu ev. cirkevným zborom aj v iných krajinách Afriky. :-) Ján Kulík z Austrálie prikladá i údaj, že sa Belániovci tiež plne angažovali pri zakladaní ev. školy v Melbourne (slovenčina je fakultatívny jazyk) a že nikdy za nič nežiadali ani veľkú úctu a ani vďaku – Ján Beláni vraj hovorí, že Boh vie kde a ako pomohol a vedia aj tí, ktorým pomohol. :roll:
Nahlásiť administrátorovi
+2 #1 Male a vzácne!Michal 2015-02-08 07:50
Ešte jedna maličkosť, ruka pomoci predĺžila sa aj do Slankamenských Vinohradoch. Kde rodina Belániová potpomohla cirkevný zbor.
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články