Archív

Trúchlivá spomienka

Michal Kiráľ (1955-1995) by mal šesťdesiatku. Dožil sa však iba štyridsiatky. Avšak, aj za tú krátku dobu po sebe zanechal hlbokú stopu. Grafik, ilustrátor a organizátor výtvarného života Michal Kiráľ „odišiel za dunenia sarajevských kanonád, pri ktorých sa rúcala Juhoslávia". Napísal v tohtoročnom Národnom kalendári Tomáš Čelovský, ktorý v článku uvádza, že je tvorba Michala Kiráľa medzi nami stále. „Žiari z každej titulky detského časopisu Zornička, zachováva sa v grafickej úprave kníh..." Podobnú stopu po sebe zanechal aj Samuel Arňaš-Ares (1955-2010) tiež grafický dizajnér, ktorý by sa v tomto roku tiež dožil šesťdesiatin, rovnako ako aj Jaroslav Báďonský (1955-2005), ktorého si uctievajú predovšetkým petrovskí stolnotenisti a na počesť ktorého organizujú Memoriál Jaroslava Báďonského.

 

Michal Kiráľ, autoportrét, kombinovaná technika (1975)

 

Michal Kiráľ, autoportrét , kombinovaná technika (1975)

 

Výtvarnú, grafickú a technickú úpravu nášho rodinného časopisu Rovina, ktorý začal vychádzať roku 1994, v úplnosti vypracoval vtedajší riaditeľ Vydavateľstva Obzor-Tvorba Michal Kiráľ, ktorý bol aj prvým technickým a grafickým redaktorom Roviny. Žiaľ, veľmi krátko, iba pol roka, do svojej smrti v roku 1995. Od konca roku 1998 technickým redaktorom Roviny bol Samuel Arňaš. On tiež na tej funkcii nezostal dlho, keďže po dvoch rokoch umrel. Samuel Arňaš sa v našich tlačených médiách zapísal i do dejín časopisu pre deti Zornička, ktorú tiež graficky upravoval. Bol ilustrátorom ale aj karikaturistom.

 

Spomienka na Samuela Arňaša v Národnom kalendári 2015

 

Spomienka na Samuela Arňaša v Národnom kalendári 2015

 

Jaroslav Báďonský sa zapísal do dejín petrovského stolného tenisu ako jeden z prvej generácie trénera Čedu Dangubića, ktorý koncom šesťdesiatych rokov v Petrovci rozprúdil stolnotenisovú školu. Jaroslav Báďonský pokračoval jeho stopami a keď sám prestal hrávať venúval sa mladým generáciám, ktorým vštepoval lásku k tomuto športu. Mnohé generácie si na neho spomínajú ako na vynikajúceho trénera a dobrého človeka.

 

Spoločnosť (generácie 1955 a 1956) na kanáli v júli 1971. Okrem Jaroslava Báďonského, ktorého na fotografii kreslí Michal Kiráľ, aj tretia osoba z fotografie z generácie 1955 je dávnejšie nie medzi nami: Anička Vargová rodená Miklovicová (v strede)

 

Spoločnosť (generácie 1955 a 1956) na kanáli v júli 1971. Okrem Jaroslava Báďonského, ktorého na fotografii kreslí Michal Kiráľ, aj tretia osoba z fotografie z generácie 1955 je dávnejšie nie medzi nami: Anička Vargová rodená Miklovicová (v strede)

 

Katarína Pucovská

 

Komentárov  

+1 #1 Vzácni ľudiaOP 2015-02-24 10:08
Vďaka pani redaktorka, že ste nás upozornili na týchto vzácnych ľudí. Málo si počas života vážime jeden druhého, tak aspoň venujme chvíľu v spomienkach tým, ktorí sa svojou činnosťou snažili skrášliť našu všednú každodennosť.
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články