Archív

Odlišní spolu

Pri príležitosti mesiaca venovaného osobám s Downovým syndrómom alebo autizmom, dobanovskí šafárikovci sa aktívne zapojili do akcií na podporu postihnutým a ich rodičov. Tak v sobotu 18. apríla, hoc aj sami v ťažkej finančnej situácii, sa rozhodli prenajať autobus a návštevou potešiť svojich priateľov v Niši.

 

Odlišní spolu

 

Program sa konal v základnej škole Sretena Mladenovića Miku, kde vystúpili s členmi združenia „Odlišní spolu", KUS Anipa Mozaiky a deťmi hostiteľskej školy. Šafárikovci vystúpili s prvým a druhým detským ansámblom (majú ich štyri), so slovenskými a srbskými choreografiami a tiež matkami, ktoré pre túto príležitosť pripravili choreografiu vlašských tancov. Nacvičil ich umelecký vedúci Vladimir Radonjić, ktorý spolu s hostiteľom a organizátorom Marjanom Zdravkovićom pomáhal aj pri nacvičovaní folklórnej skupiny Odlišní spoločne.

 

Odlišní spolu

 

Odlišní spolu

 

Hostitelia sa predstavili s tancami a piesňami z ich časti Srbska a najväčší potlesk patril mamám, tak dobanovským ako aj nišským a program vyvrcholil záverečnou choreografiou Dobanovčanov Vrtlog (Krútňava). Priateľstvo, porozumenie a vzájomná pomoc budú pokračovať aj v budúcnosti.

 

Odlišní spolu

 

Odlišní spolu

 

Folklórna sekcia Slovenského kultúrno-osvetového spolku (SKOS) Šafárik Dobanovce sa pár dní predtým, v dňoch 8.-12. apríla zúčastnila na treťom Medzinárodnom festivale folklóru a hier Belgrade Award, kde medzi účastníkmi z 15 krajín a rovnakého počtu domácich súborov úspešne predviedla slovenské tance a tance z okolia Nišu. V internacionálnej časti súťaže obsadili 3. miesto (po Turecku a Indonézii) so slovenskou choreografiou a v domácej konkurencii absolútne dominovali.

 

Odlišní spolu

 

Festival prebiehal v Detskom kultúrnom stredisku v Belehrade.

Šafárikovci sa chystajú aj na ďalšie festivaly a programy organizované slovenským národnostným spoločenstvom a takmer všetky na víkendy v tejto sezóne už majú zaplánované vystúpenia. Plánujú aj vycestovať za hranice, na Slovensko a ich aktivity vyvrcholia na jeseň, kedy usporiadajú koncert venovaný jubileu SKOS Šafárik.

Informoval predseda SKOS Šafárik Dobanovce Žeľko Čapeľa.

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články