Archív

Združovaním k lepším úspechom

Združili sa dve dediny. Utvorili po dva tímy. V prvom pracovali ženy, ktoré sa učili šiť a v druhom boli skúsené krajčírky. Jedny šili uteráky a obrusy a druhé tuniky a šaty. Čo vyrobili, spoločne ponúkli na predaj. Predaj sa vraj slušne darí, takže sa rozhodli spoločne ísť aj do druhej fázy... Čo-to z ich ponuky si najbližšie budú môcť obzrieť, - a aj kúpiť,- návštevníci Dní Petrovca. Združenia žien z Kulpína a Magliću plánujú počas petrovských osláv usporiadať predajnú výstavu. Z ich ponuky vyberáme:

 

Združovaním k lepším úspechom

 

Združovaním k lepším úspechom

 

Združovaním k lepším úspechom

 

V utorok na výročnom zhromaždení Spolku kulpínskych žien o tom hovorila predsedníčka Katarína Zorňanová, ktorá je do tejto funkcie zvolená aj na ďalšie štvorročné obdobie. Ozrejmila, že ženy z Kulpína a Magliću písali projekt na rovnakú tému Združovaním, skúsenosťou a šikovnosťou k lepším úspechom. Projekt bol schválený na sklonku minulého roka, takže s jeho realizáciou začali v januári a pokračovali vo februári a marci. Výstavu výrobkov, ktoré vznikli vďaka projektu plánujú urobiť na Deň Petrovca.

 

Združovaním k lepším úspechom

 

Katarína Zorňanová pred týždňom v budove pokrajinskej vlády podpísala ďalší projekt, ktorý je vlastne pokračovaním tohto prvého. Prostriedky sú schválené, takže plánujú spoločne so ženami z Magliću robiť výšivky na stroji a pokračovať aj v tom prvom projekte, kde ženy háčkujú a vyšívajú a tie aplikácie budú prišívať na šaty.

 

Združovaním k lepším úspechom

 

Staronová predsedníčka na výročnom zhromaždení prečítala aj podrobnú správu o vlaňajšej činnosti, ktorú si možno prečítať TU:

 

 

Združovaním k lepším úspechom

 

Podobne ako aj v minulých rokoch, aj v roku 2014 členky Spolku kulpínskyvh žien realizovali návštevy iných spolkov, zúčastnili sa na rôznych podujatiach a tiež sa aj vzdelávali. Úspešne absolvovali počítačový kurz, usporiadaný na kulpínskej základnej škole a zúčastnili sa na okrúhlom stole v Petrovci na tému Násilie na ženách v organizácii Pokrajinského sekretariátu pre hospodárstvo, zamestnávanie a rodovú rovnosť a Rady pre rodovú rovnosť Obce Báčsky Petrovec.

 

Združovaním k lepším úspechom

 

V mene Obce Báčsky Petrovec prítomným ženám z Kulpína, Hložian a Maglića sa prihovoril námestník predsedu Obce Siniša Stanivuk a v mene kulpínskych poľovníkov predseda spolku Branislav Plachtinský a v mene Klubu Kulpínčanov predseda Pavel Zima.

 

Združovaním k lepším úspechom

 

Predsedníčka Asociácie spolkov žien a zároveň predsedníčka spolku žien Slovenka z Hložian Viera Miškovicová sa pochvalne zmienila o viacerých úspešných projektoch kulpínskych žien a vyzvala niekdajšie členky, aby sa do kulpínskeho spolku vrátili, keďže v počte je aj sila, a spoločne vždy možno dosiahnuť viac.

 

Katarína Pucovská

Foto Martin Pucovský

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články