Archív

15-ročná Musica viva

Komorný zbor Musica viva pri príležitosti 270. výročia príchodu Slovákov do Petrovca a 15. výročia založenia speváckeho zboru v nedeľu podvečer usporiadal koncert v slávnostnej sieni gymnázia Jána Kollára v Báčskom Petrovci. Zborom dirigovali Mariena Stankovićová-Kriváková a Anna Medveďová. Na husliach hrala Marína Cerovská a na klavíri Vladimír Kováč. Jubilujúcemu zboru do daru päť piesní zaspieval aj Miešaný spevácky zbor Základiny Stevana Sremca zo Senty pod vedením dirigentky Kingy Lošonscovej.

 

15-ročná Musica viva

 

15-ročná Musica viva

 

Na ukážku ponúkame kratší zostrih z nedeľňajšieho koncertu, ktorý si možno vypočuť TU:

 

 

Zakladateľka a umelecká vedúca zboru Mariena Stankovićová-Kriváková

 

Zakladateľka a umelecká vedúca zboru Mariena Stankovićová-Kriváková

 

V mene Rady Miestneho spoločenstva úvodom sa prihovorila a zboru zagratulovala Mária Gašparovská, predsedníčka Spolku petrovských žien

 

V mene Rady Miestneho spoločenstva úvodom sa prihovorila a zboru zagratulovala Mária Gašparovská, predsedníčka Spolku petrovských žien

 

Komorný zbor Musica viva bol založený roku 2000. Dodnes absolvoval vyše 300 vystúpení na rôznych kultúrnych podujatiach v krajine a za hranicami. Nadviazal spoluprácu s rôznymi zbormi zo Srbska a zahraničia. Koncertoval na Slovensku, v Rumunsku a Bulharsku. Je nositeľom viacero ocenení v kategórii zborovej hudby. Od roku 2008 je organizátorom stretnutia slovenských zborov z Vojvodiny, na ktorom sa zúčastňujú aj zbory zo Srbska a Slovenska. V súčasnosti v zbore pôsobia dve dirigentky, profesorky hudobnej kultúry Mariena Stankovićová- Kriváková a Anna Medveďová.

 

Marína Cerovská

 

Marína Cerovská je žiačka ôsmeho ročníka Základnej školy Jána Čajaka v Báčskom Petrovci a šiesteho záverečného ročníka základnej hudobnej školy Josipa Slavenského v Novom Sade. Vystúpila na početných koncertoch doma a v zahraničí a je nositeľkou početných uznaní na republikovej a medzinárodnej úrovni. V tomto roku sa zúčastní v kempe mladých umelcov v Nórsku, kde bude hrať v symfonickom orchestri najlepších hudobníkov Európy.

 

Vladimír Kováč

 

Vladimír Kováč je profesor fyziky na gymnáziu 20. októbra v Báčskej Palanke. Viac rokov pôsobil ako kantor v báčskopalanskom evanjelickom cirkevnom zbore a. Je dirigentom cirkevného zboru v Palanke, ktorý vlani oslávil 20 rokov pôsobenia. Už niekoľko rokov je sprievodný klavirista v zbore Musica viva. Vo voľných chvíľach sa s veľkým entuziazmom venúva zdokonaľovaniu hry na klavíry.

 

Miešaný spevácky zbor Základiny Stevana Sremca zo Senty

 

Miešaný spevácky zbor Základiny Stevana Sremca zo Senty založený 2008 a od 2014 pod vedením dirigentky prof Kingy Lošonscovej. Najprv ako ženský a najnovšie ako zmiešaný chór.

 

Program moderovala Anna Speváková

 

Program moderovala Anna Speváková

 

Vedúci zborov a sólisti

 

Vedúci zborov a sólisti

 

O desaťročnici komorného zboru Musica viva TU: http://www.kulpin.net/archiv/22-aktuality/aktuality/2957-desarone-dejiny-komorneho-zboru-musica-viva

 

Katarína Pucovská

Foto Martin Pucovský

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články