Archív

Forest man a májová veselica v Řece

Na pozvanie predsedu miestneho spoločenstva dediny Řeka Tomáša Tomeczeka v dňoch 14 – 17. mája navštívili zástupcovia Padiny a Kovačice túto malebnú dedinku, ležiacu na hraniciach so Slovenskom a Poľskom, kde sa zúčastnili medzinárodného podujatia v rámci cezhraničnej spolupráce krajín Vyšegradskej štvorky – Česka, Poľska a Slovenska.

 

Forest man a májová veselica v Řece

 

Aj keď je Řeka malá dedina počtom okolo 500 obyvateľov, má vybudované kvalitné služby pre turistov. Pozreli sme si lyžiarsky vlek, okolie, ktoré ponúka cyklotrasy, má osem reštauračných zariadení, ubytovacie zariadenia...Veľmi dobrú informovanosť pre návštevníkov, propagačné panely pre separáciu zberu odpadu. Informatívne tabule o realizácii projektov v rámci cezhraničnej spolupráci medzi Slovensko a Českom a Poľskom nám potvrdili, že dedina „žije" činnosťou.

 

Forest man a májová veselica v Řece

 

Forest man a májová veselica v Řece

 

V rámci programu sa navštívila susedná dedina Třanovice, ktorá získala ocenenie od p. Prezidenta Českej republiky najlepšia dedina Moravskoslezského kraja. Srdečne nás privítali v knižnici, na škole, fare, kostole. História dediny je spojená so životom a dielom evangelického pastora Jiřího Třanovského. Jeho významným dielom je spevník Cithara Canthorum, ktorý nájdeme v naších prostrediach a z ktorých sa do dnešného dňa spievajú pesne v konstole. Navštívili sme múzeum tohto významného rodáka.

Ďalšou zastávkou bola návšteva Českého a Poľského Tešína. Tu sa k nám pripojili aj zástupcovia Slovákov z Bieleho Blata, ktorí pricestovali o deń neskôr s cieľom spolupracovať z jednou z dediniek v okolí.

Niekoľko dní pred oficiálnym programom sa realizovalo drevýrske symfózium drevárov zástupcov z Polska, Slovenska a Česka. Terńto projekt bol podporeny z Europského fondu pre regionálny rozvoj „Prekarčujeme hranice".

V sobotu prebiehal program Forest man súťaže v rezaní a štiepaní dreva, na ktorej sa tento rok zúčastnilo 20 družstiev zo 4 krajín – Česka, Poľska, Slovenska a Srbska. Hodnotilo sa 5 kategórii. Padinu zastupovali Martin Markuš, Pavel Petrovič a Branislav Slivka. Kovačicu Jaroslav Žolnaj,Martin Chrťan a Denis Zloh.Chlapcov podporovali domáci, ktorí vedeli, že u nás nie sú lesy a predsa sa chlapci popasovali s disciplínami.

 

Forest man a májová veselica v Řece

 

Forest man a májová veselica v Řece

 

Forest man a májová veselica v Řece

 

V rámci programu okrem iných vystúpil aj Slovenský kultúrno umelecký spolok Slnečnica pod vedením zakladateľky a choreografky Martiny Hlavčovej a speváckej skupiny, ktorú vedie Eleny Sládeček – Šimák. Dievčenská skupina sa prezentovala spevom a tancom. Skvelým vystúpením roztlieskala divákov, ktorých bolo do 2 000. Program pokračoval vystúpením ďalších speváckych populárnách skupín až do skorého rána.

 

Forest man a májová veselica v Řece

 

V nedeľu ráno spokojní, plní dojmov účastníci zájazdu po rozlúčke s predsedom MS a celým jeho skvelým tímom vycestovali domov... stretneme sa na budúci rok na Forest man a Májovej veselici 2016.

 

Forest man a májová veselica v Řece

 

Táto dlhoročná spolupráca má za cieľ nadviazať spoluprácu a priateľstvá medzi ľuďmi, organizáciami.V rámci spolupráce s Mikroregiónom Stonávka a AERD Padina navštívilo Českú republiku viacej ako 120 ľudí z Padiny a Kovačice zástupcovia firiem, spolku žien, D.H.S, Spolku Zajac, domu kultúry, organizácie Smäd, Hlasu Ľudu, virkvi, študujúcej mládeže....

Insitní maliari Anna Kotvášová, Pavel Juhás Povolný, Juraj Ľavroš, Martin Pap sa svojimi obrazmi predstavili putovnými výstavami.

Je to pekný príklad praxe a skúsenosti nadviazania spolupráce.

 

Správu pripravil:
AERD Padina
Daniela Ďurašová

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články