Archív

Félix Kutlík (1843-1890)

V dnešný deň pred 125 rokmi (30. júna 1890) v Kulpíne zomrel Félix Kutlík, prozaik, publicista a evanjelický farár v Silbaši a Kulpíne. Písal prózu s juhoslovanskou tematikou.

Diela: Stratený syn – divadelná hra v troch dejstvách; Hajdúchova smrť – poviedka z bosniackého života pod Turkami; Lazar-povesť z hercegovského života; V Belehrade- besiedka o srbskej národnej slávnosti, poviedka Kralica, poviedka Marko...

 

Obraz Félixa Kutlík namaľoval Michal Hasík

 

Obraz Félixa Kutlík namaľoval Michal Hasík

 

Hrobka Félixa Kutlíka na kulpínskom cintoríne

 

Hrobka Félixa Kutlíka na kulpínskom cintoríne

 

Hrobka Félixa Kutlíka na kulpínskom cintoríne

 

Félix Kutlík sa narodil 28. marca 1843 v Rumunsku v Sinnicolau Mare. Do Petrovca prvýkrát prišiel roku 1870, kde pracoval ako kaplán po boku petrovského farára Juraja Mrvu. Významnou udalosťou v živote národovca Félixa Kutlíka bola tá, keď roku 28. júna 1874 bol jednohlasne zvolený za farára v Silbaši. Rýchlo po príchode napísal rukopis pod názvom Dejiny Cirkve a. v. Silbašskej. Neskoršie od roku 1876 bol farárom v Kulpíne kde prežil aj obdobie zrelosti.

 

Kutlíkovci (Samuel Čelovský: Mladosť Félixa Kutlíka)

 

Kutlíkovci (Samuel Čelovský: Mladosť Félixa Kutlíka)

 

Kutlík písaval články cirkevného obsahu, písal do Národných novín (1873), do Obzora (1870-72), ešte pred nimi do Pešťbudínskych vedomostí. V Cirkevných listoch (1889) má článok Z dejín dolnozemských Slovákov. Tiež bol i beletristom v Orle (1870-77) vychádzali jeho novely zo srbského a bulharského života. Felix Kutlík si viedol denník, ktorý zostal v rukopise. Úryvky z neho uverejnil syn, tiež Felix, v Dejinách Kutlíkovcov.

Pseudonimy Félixa Kutlíka: Báčvan, Dolniak, Hraničiar, Našinec, Šumavan, Félix Felkovský, Félix Kulpinský, Félix Maľučký, Félix Petrovecký, Félix Peták.

 

Prvé uverejnenie Kutlíkovej poviedky Kralica v časopise Orol v roku 1877( Samuel Čelovský: Mladosť Félixa Kutlíka)

 

Prvé uverejnenie Kutlíkovej poviedky Kralica v časopise Orol v roku 1877( Samuel Čelovský: Mladosť Félixa Kutlíka)

 

Náš popredný historik Dr. Samuel Čelovský napísal monografiu Mladosť Félixa Kutlíka, ktorá vyšla tlačou roku 1982 a publikoval aj ďalšie štúdie: Denník Félixa Kutlíka z rokov 1872 – 1877, O cestopisoch Félixa Kutlíka, Prehľad publicistickej a literárnej tvorby Félixa Kutlíka v rokoch 1867 – 1877, Kulpínska kronika Félixa Kutlíka z rokov 1876 – 1890, Listy Félixa Kutlíka Ľudovítovi Vladimírovi Riznerovi a Divadelné pôsobenie Félixa Kutlíka v Petrovci.

 

Poviedka Félixa Kutlíka Marko (úryvok)

 

Viete, že Sabina zomrela v Markovom náručí? Viete i to, že v jeho srdci neumrela? Belinské devy pochovaly Sabinu. A ospevujú hajdúcha, ako si svoju nevestu oslobodil z tureckej moci. Mladíci si povrávajú, ako si aj oni budú hájiť svoje milenky pred Turkom.

Ale to všetko Marka neteší. Stále vidí svoju Sabinu a stále chodí na belinský cintorín, kde pri Sabininom hrobe kto vie o čom premýšľa...

 

Uvedené diela Félixa Kutlíka sa môžu prečítať na http://zlatyfond.sme.sk/autor/190/Felix-Kutlik

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články